ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ EΖΟΥΣΑ: Κορυφαίο στις προτιμήσεις

Ταψηλά βουνά που περιτριγυρίζουν την κοιλάδα, το πευκόφυτο δάσος Πάφου που συνορεύει με την κοινότητα, το υδάτινο σύστημα του ποταμού Έζουσα και των παραποτάμων του, που διασχίζει το χωριό και συνορεύει με τους αμπελώνες καθώς επίσης τα ηφαιστιογενή εδάφη του χωριού (Γεωλογικός Σχηματισμός Κανναβιούς) αποτελούν τις κύριες συνιστώσες που καθιστούν την Κανναβιού ως ένα ιδιαίτερο και μοναδικό μικρόκλιμα για την αμπελοκαλλιέργεια. Η πολύ μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά (Diurnal temperature) μεταξύ μέρας και νύκτας έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή σταφυλιών με ψηλή οξύτητα και σάκχαρα. Με την έκθεση των σταφυλιών στην ηλιακή ακτινοβολία, υποβοηθείται η ποιοτική ωρίμανση τους, ενώ η ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας τη νύκτα διατηρεί την ισορροπία των οξέων μέσα στο σταφύλι και προστατεύει τα αρώματα. Φαινόμενο το οποίο εντείνεται στα πιο χαμηλά μέρη των αμπελώνων του οινοποιείου, δίπλα στην κοίτη του ποταμού.

Παράδοση και καινοτομία

To μεράκι και η αγάπη για δημιουργία μετατρέπονται άμεσα σε έντονο πάθος για την οινοποίηση και την αμπελουργία. Με σεβασμό στην παράδοση και δέσμευση στην προστασία της βιοποικιλότητας της περιοχής, παράγονται οίνοι χαμηλής παρέμβασης, που αποτυπώνουν επακριβώς αυτό το terroir.

Παράλληλα, εφαρμόζοντας καινοτόμες ιδέες και μεθόδους, ανάμεσα σε άλλα, κυκλοφορεί το 2007 το 1ο ροζέ από Μαραθεύτικο (Έρως). Πρώτο το οινοποιείο Έζουσα εισάγει και φυτεύει την ποικιλία Viognier, την οποία ο οινοποιός έφερε από τη Γαλλία στην Κύπρο το 2008.

Τα τελευταία χρόνια το οινοποιείο επικεντρώνεται στην αναβίωση σπάνιων ξεχασμένων αυτόχθονων ποικιλιών, όπως Γιαννούδι, Πρωμάρα, Μωροκανέλλα, ροζέ κυπριακό κ.ά. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του οινοποιείου βρίσκονται υπό το καθεστώς βιολογικής καλλιέργειας, καθώς επίσης τα κρασιά που παράγονται είναι Vegan.

Οι οκτώ ετικέτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κυκλοφορία ανήκουν στην κατηγορία ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) Πάφου και βρίσκονται στις λίστες κορυφαίων ξενοδοχείων και χώρων εστίασης στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Με συνεχόμενες επιτυχίες στον κυπριακό χώρο (4 χρυσά και ειδική διάκριση) καθώς και στους σημαντικότερους διεθνείς διαγωνισμούς οίνων, με εξαγωγές σε Ελβετία, Βέλγιο και Γαλλία, το Έζουσα θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία οινοποιεία του τόπου.

Πορεία προς την καταξίωση

Η ενασχόληση του Μιχάλη Κωνσταντινίδη όλα αυτά τα χρόνια με το κρασί ήταν ένας αδιάκοπος αγώνας, καθόλου εύκολος. Ειδικότερα με την αρχική δυσπιστία του κόσμου ως προς την ποιότητα των κυπριακών οίνων, έναντι των εισαγόμενων, πράγμα το οποίο σήμερα έπαψε να υφίσταται. Η πορεία του οινοποιείου προς την καταξίωση μακρά και επίπονη, πάντα όμως με τον ίδιο ενθουσιασμό, πίστη και αποφασιστικότητα από τότε μέχρι σήμερα, χαρακτηριστικά που διακατέχουν τους στενούς συνεργάτες και τα νέα στελέχη του οινοποιείου, Πλουτή Σώζου, Οινολόγο - υπεύθυνο παραγωγής και Ορέστη Γεωργούδης, WSET Advanced Certificate - υπεύθυνο εμπορίας και προώθησης, οι οποίοι πλαισιώνουν τον ιδιοκτήτη.

Το 2023 είναι μια χρονιά ορόσημο για το οινοποιείο, καθώς κλείνει 20 χρόνια ζωής, διοργανώνοντας επετειακές εκδηλώσεις γι’ αυτό το σκοπό εντός και εκτός του οινοποιείου. Ο χώρος του οινοποιείου είναι επισκέψιμος με προκράτηση (www.ezousa.com/booking) και περιλαμβάνει δραστηριότητες ξενάγησης, γευσιγνωσίας και οινικής επιμόρφωσης.

Οινικό πορτοφόλιο 

Οι σύγχρονες τάσεις της αγοράς προς κάτι πιο αυθεντικό και τοπικό ταυτίστηκαν με την ανέκαθεν ροπή του οινοποιείου προς τις αυτόχθονες ποικιλίες. Μέγιστη έμφαση δίνεται στις γηγενείς ποικιλίες μέσα από ετικέτες οι οποίες είτε είναι στη διάθεση του καταναλωτικού κοινού είτε σε φάση ωρίμανσης ή σε πειραματικό στάδιο. Σήμερα, οι δύο πιο καταξιωμένες ποικιλίες του τόπου μας (Ξυνιστέρι, Μαραθεύτικο) κατέχουν, μέσα από διάφορες εκφάνσεις τους, τη μερίδα του λέοντος στο οινικό πορτοφόλιο του οινοποιείου.

Ézousa Viognier, λευκός ξηρός: Ευγενής γαλλική ποικιλία, που πρωτοεμφανίστηκε στην Κύπρο το 2008. Απαλό κίτρινο χρώμα και εκφραστική μύτη με λεπτά αρώματα ροδάκινου, αχλαδιού και βερίκοκου, με νότες από εσπεριδοειδή και βανίλια. Στο στόμα πλούσιο με μέτρια οξύτητα και χαρακτηριστικές νύξεις τροπικών φρούτων. Ποικιλιακή σύνθεση: Viognier 100%. 

Ézousa Red, ερυθρός ξηρός: Οίνος που προκύπτει από το πάντρεμα της κορυφαίας κυπριακής ερυθρής ποικιλίας Μαραθεύτικο με τις ποικιλίες του Ροδανού, Syrah και Mourvèdre. Έντονο ρουμπινί χρώμα με υπέροχα αρώματα βιολέτας, τριαντάφυλλου και ερυθρόσαρκων φρούτων. Ζωντανό στόμα με ευχάριστη γευστική πυκνότητα, ισορροπημένη οξύτητα και μαλακές τανίνες. Ποικιλιακή σύνθεση: Μαραθεύτικο 40%, Syrah 30% και Mourvèdre 30%.

Η τριλογία των ξυνιστεριών

Ézousa Ξυνιστέρι λευκός ξηρός: Οίνος με πρασινοκίτρινες  ανταύγειες, ευχάριστα και ζωντανά αρώματα λευκών λουλουδιών, καβάφας, ανανά, πράσινου μήλου και ροδάκινου. Φρουτώδες στόμα με τραγανή οξύτητα, μεταλλικές νότες και μοναδικό τελείωμα. Ποικιλιακή σύνθεση: Ξυνιστέρι 100%.

Ézousa Palloures Single Vineyard λευκός ξηρός: Χρώμα χρυσό με ελαφρές πράσινες αποχρώσεις. Άρωμα από ροδάκινο, ξύσμα πορτοκαλιού, λευκών λουλουδιών και νύξεις βανίλιας. Στο στόμα είναι πλούσιο με ζωηρή οξύτητα και ορυκτότητα, αποδίδοντας στον μέγιστο βαθμό τα χαρακτηριστικά του μικροκλίματος του συγκεκριμένου αμπελώνα. Ποικιλιακή σύνθεση: Ξυνιστέρι 100%.

Ézousa Skin: H «orange» εκδοχή της ποικιλίας. Χρυσό με πορτοκαλί ανταύγειες, αρώματα από βερίκοκο, ροδάκινο, μανταρίνι, φλούδα πορτοκαλιού, νύξεις λευκών λουλουδιών και μελιού. Γεμάτο στόμα με χυμώδεις τανίνες και οξύτητα. Ποικιλιακή σύνθεση : Ξυνιστέρι 100%.

Η τριλογία των μαραθεύτικων

Ézousa Έρως, ροζέ ξηρός: Λαμπερό τριανταφυλλί χρώμα με αρώματα φράουλας, κερασιού και άγριου τριαντάφυλλου. Στόμα  πλούσιο και ζωντανό με αναζωογονητική οξύτητα. Το πρώτο ερυθρωπό κρασί από Μαραθεύτικο στην Κύπρο.  Ποικιλιακή σύνθεση: Μαραθεύτικο 100%.

Ézousa Gris, ροζέ ξηρός: Ανοιχτόχρωμο κρεμμυδί χρώμα.  Αρώματα από άγρια τριαντάφυλλα, πράσινο μήλο και άγουρες φράουλες. Κρασί με την νευρώδη οξύτητα του Μαραθεύτικου. Ποικιλιακή σύνθεση: Μαραθεύτικο 100%.

Ézousa Μαραθεύτικο, ερυθρός ξηρός:  Οίνος πολύπλοκος, εκφράζοντας την ποικιλία και το μικρόκλιμα με τον καλύτερο τρόπο. Πολυεπίπεδα αρώματα από μαυροκέρασο, βύσσινο και μπαχαρικά. Πληθωρικό και επίμονο στόμα, δομή και μακρά επίγευση. Ποικιλιακή σύνθεση: Μαραθεύτικο 100%.

Αποκλειστικοί διανομείς: Othon Ghalanos Group

Tηλέφωνο: 25888000

E-mail: OGG@Ghalanos.cy

Facebook: Ghalanos Distributors Ltd

Instagram: ghalanos_distributors

Στοιχεία επικοινωνίας:

Ιστοσελίδα: www.ezousa.com

E-mail: info@ezousa.com

Facebook: Ezousa Winery

Instagram: Ezousawine #ezousawinery

Τηλέφωνο: 70008844

Δειτε Επισης

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ EΖΟΥΣΑ: Κορυφαίο στις προτιμήσεις
Κυπριακά Οινοποιεία: Η βιομηχανία των 5 χιλιετιών