PwC Κύπρου: Νέες ισορροπίες στο HR

Aνταποκρινόμενη στις ανάγκες της κυπριακής αγοράς, αλλά και με γνώμονα τις παγκόσμιες τάσεις, η ομάδα της PwC παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών στον τομέα των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού, που καλύπτουν ολόκληρο τον κύκλο της εμπειρίας του προσωπικού.

Οι λύσεις που προσφέρουμε περιλαμβάνουν:

• HR transformation and strategy

• Workforce strategy

• Talent Acquisition

• Organizational design

• Performance management

• Rewards and benefits

• Culture and change management

• HR Technology

• People Analytics and insights

• Transformative Leadership

• Executive coaching

• Learning and upskilling

• Diversity, Equity and Inclusion

• Wellbeing strategy

Η έμπειρη ομάδα των συμβούλων μας διασφαλίζει ότι παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες στους πελάτες μας, χρησιμοποιώντας μια συνδυασμένη μεθοδολογία που βασίζεται στην ισορροπία μεταξύ επιχείρησης, εμπειρίας και τεχνολογίας. Κάθε μέλος της ομάδας έχει ένα μοναδικό υπόβαθρο και μια εξειδίκευση στον τομέα του Ανθρώπινου Δυναμικού, επιτρέποντας μας έτσι να ανταποκρινόμαστε αποτελεσματικά στα αιτήματα των πελατών μας. Η συνεχής και στενή συνεργασία μας με την Ακαδημία της PwC - την ομάδα εμπειρογνωμόνων μας για την εκπαίδευση - και τους συναδέλφους μας από τις συμβουλευτικές υπηρεσίες από όλο το δίκτυο PwC, διασφαλίζει ότι φέρνουμε κοντά ανθρώπους και ομάδες με εξειδίκευση σε διάφορους τομείς των επιχειρήσεων, με εμπειρία και τεχνογνωσία, που εργάζονται απρόσκοπτα για να προσφέρουν αξία, εκεί όπου οι πελάτες μας τη χρειάζονται περισσότερο.

Εταιρείες σε τροχιά μετασχηματισμού

Η πανδημία εισήγαγε διάφορες νέες πρακτικές και νοοτροπίες, πολλές από τις οποίες εξακολουθούν να  ισχύουν ακόμα και μετά τη χαλάρωση των μέτρων. Πολλές εταιρείες θεωρούν πλέον την υβριδική εργασία ως μέρος του μοντέλου λειτουργίας τους, διατηρώντας την επένδυσή τους στα διάφορα τεχνολογικά εργαλεία, προκειμένου να υποστηρίξουν αυτό τον τύπο εργασίας. Για παράδειγμα, οι εικονικές συνεντεύξεις και η αξιολόγηση είναι σχεδόν τόσο διαδεδομένες τώρα όσο ήταν και κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας και των περιορισμών. Επιπλέον, οι παραδοσιακές θέσεις εργασίας γραφείου διαφημίζονται πλέον ως υβριδικές ή διαθέσιμες σε ανθρώπους που προτιμούν την απομακρυσμένη εργασία.

Ενόψει των ανησυχιών για τον πληθωρισμό, τη γεωπολιτική αναταραχή και την οικονομική επιβράδυνση, η ικανότητα μιας εταιρείας να μετασχηματιστεί είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Η λίστα των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων προτεραιοτήτων είναι τεράστια: προστασία των εσόδων, αναζήτηση και εντοπισμός των ευκαιριών, επιλογή των σωστών επενδύσεων για να επιτευχθεί η ανάπτυξη, αποδοχή των νέων διαδικασιών, μείωση των εκπομπών άνθρακα. Ωστόσο, πέρα από όλα αυτά, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η μακροπρόθεσμη επιτυχία μιας εταιρείας θα απαιτήσει την επανεξέταση του σκοπού της, του μοντέλου λειτουργίας, του επιχειρηματικού μοντέλου, καθώς και του προσωπικού της. Η σωστή οργάνωση και το ανθρώπινο δυναμικό είναι καθοριστικοί παράγοντες για την επιτυχία του μετασχηματισμού των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια της επιβίωσής τους.

Ένα ευέλικτο μοντέλο εργασίας

Οι εργοδότες πρέπει να έχουν επίγνωση των μεταβαλλόμενων αναγκών και απαιτήσεων του ανθρώπινου δυναμικού σήμερα, προκειμένου όχι μόνο να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σ’ αυτές, αλλά και να τις προβλέψουν σε κάποιο βαθμό. Αυτό από μόνο του αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις εταιρείες. Σ’ αυτό το συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο απασχόλησης, που τροφοδοτείται από τις επιπτώσεις του Covid, καθώς και από πολλούς άλλους παράγοντες, οι ανάγκες και οι επιθυμίες των εργαζομένων έχουν αλλάξει σε σχέση με ό,τι ξέραμε έως τώρα. Το αφήγημα των κινήτρων, της ευτυχίας, της δέσμευσης και της προόδου των εργαζομένων που ίσχυε έως τώρα, έχει μετατραπεί σ’ ένα άλλο με έμφαση στην ευελιξία. Στην ευελιξία για εργασία εξ αποστάσεως, χρησιμοποιώντας ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας σε ένα περιβάλλον, όπου υπάρχει διαφάνεια ή σε μια εργασία με ευέλικτη δομή.

Ενώ έχουν γραφτεί πολλά για το κύμα της «Μεγάλης Παραίτησης», ένας νέος όρος κάνει την εμφάνισή του για να περιγράψει μια ολοένα και πιο κοινή εναλλακτική, τη «σιωπηλή παραίτηση». Αν και οι λόγοι που οδηγούν σε αυτή δεν διαφέρουν από αυτούς που προκαλούν την κανονική παραίτηση, εντούτοις προκαλείται όταν κάποιος αρνείται να αναλάβει εργασία πέραν των καθηκόντων που του έχουν ανατεθεί ή/και όταν δεν υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον από τον εργαζόμενο για τα καθήκοντά του, ώστε να επενδύσει στην εξέλιξή του. Αυτό το φαινόμενο είναι επικίνδυνο, εάν οι εξελισσόμενες ανάγκες και προσδοκίες των εργαζομένων δεν ικανοποιούνται επαρκώς από τους εργοδότες τους. Σύμφωνα με την έρευνα της PwC «Global Workforce Hopes and Fears» για το 2022, οι εργαζόμενοι που είναι πιθανότερο να αποχωρήσουν είναι εκείνοι που δεν βρίσκουν τη δουλειά τους ικανοποιητική ή αισθάνονται ότι δεν μπορούν να είναι ο πραγματικός εαυτός τους στην εργασία.

Στόχος η ευημερία των εργαζομένων

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, προβλέπουμε συνεχιζόμενη ζήτηση για υβριδικά περιβάλλοντα εργασίας, αυξανόμενη χρήση και εξάρτηση από νέα τεχνολογικά εργαλεία για τη διευκόλυνση ενός υβριδικού μοντέλου εργασίας, αυξανόμενη ζήτηση για ευκαιρίες εργασίας εξ αποστάσεως και αύξηση της διαδικτυακής εκπαίδευσης σε συνδυασμό με τις δυνατότητες μάθησης. Αντίστοιχα, προβλέπουμε ότι θα κυριαρχήσουν ορισμένες ανάγκες, όπως το ενδιαφέρον για ευημερία των εργαζομένων καθώς και η εκπαίδευση σε νέες δεξιότητες ενδιαφέροντος, όπως η ανθεκτικότητα και η ευελιξία. Το ενδιαφέρον για την ευημερία των εργαζομένων δεν είναι πλέον μια αλτρουιστική δραστηριότητα αλλά μια επιχειρηματική επιτακτική ανάγκη. Ειδικότερα, η παρακολούθηση και η διατήρηση της ψυχικής υγείας στον χώρο εργασίας παραμένει μια πολύ σημαντική πρόκληση, απαιτώντας από τους οργανισμούς να παρέχουν στους ανθρώπους τους εξατομικευμένη υποστήριξη.

Αξιοσημείωτη είναι η μεγάλη άνοδος των «πράσινων θέσεων» εργασίας, οι οποίες αποτελούν ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό των διαφημιζόμενων διαθέσιμων θέσεων. Επιπλέον, υπάρχει ανάγκη να καλυφθεί το χάσμα των soft skills της νέας γενιάς εργαζομένων, που βίωσαν την κοινωνική απομόνωση λόγων των συνθηκών της πανδημίας.

Το 2022 παρατηρήσαμε ότι το πώς, πού και πότε εκτελείται μια εργασία μεταβάλλεται πιο γρήγορα από ποτέ. Καθώς διανύουμε το 2023, αυτό έχει επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο, γεγονός που υπογραμμίζει γιατί το εργατικό δυναμικό δεν είναι ένα «πρόβλημα» που μπορούμε να «διορθώσουμε», αλλά η ειδοποιός διαφορά για τους οργανισμούς.

Διοίκηση:

Νικολέττα Ψυλλίδου, Ανώτερη Διευθύντρια, Υπεύθυνη Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού

PwC Κύπρου Έτος ίδρυσης: 1998

Αριθμός προσωπικού: 1.100 άτομα

Στοιχεία επικοινωνίας:

PwC Central

Διεύθυνση: Δημοσθένη Σεβέρη 43, 1080, Λευκωσία

Τηλέφωνο: 22 555000

Ιστοσελίδα: www.pwc.com.cy

Δειτε Επισης

RED HR Solutions: Κάθε πρόκληση και λύση
PwC Κύπρου: Νέες ισορροπίες στο HR
MGR Human Resources: Η επιτυχία περνά από το προσωπικό
DELOITTE: Τα «θέλω» της νέας γενιάς
CYPRONETWORK CONSULTANCY GROUP: Ανταγωνιστικό προβάδισμα
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ: Όλοι κι όλα αλλάζουν