Powered by

Γερμανία: Πολύπλοκλη η διαδικασία υποβολής αίτησης για το σχέδιο επιδότησης

Χαμηλότερος από τον προβλεπόμενο αναμένεται να είναι ο αριθμός των γερμανικών εταιρειών που θα χρησιμοποιήσουν το κυβερνητικό σχέδιο που στοχεύει να βοηθήσει τις επιχειρήσεις με το κόστος ενέργειας αυτόν τον Χειμώνα και αυτό λόγω της πτώσης των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και του γεγονότος, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, ότι είναι πολύπλοκη η διαδικασία υποβολής αίτησης.

Η γερμανική Κυβέρνηση δέσμευσε φέτος 83 δισεκατομμύρια ευρώ για επιβολή ανώτατου ορίου τιμών ενέργειας, ποσό που αποτελεί μέρος ενός πακέτου ελάφρυνσης 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε πέρσι για να βοηθήσει τις εταιρείες και τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τους υψηλούς λογαριασμούς καυσίμων.

Ωστόσο, ο Christian Otto, επικεφαλής της Συνδέσμου βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας, VEA, εκτιμά ότι μόνο το 20% των 4.500 μελών του Συνδέσμου θα χρησιμοποιήσει το πακέτο έκτακτης ανάγκης επειδή οι τιμές spot στις αγορές έχουν ήδη μειωθεί κάτω από τα επίπεδα που έχουν τεθεί ως ανώτατο όριο.

«(Το 20%) πρόκειται για εταιρείες που υπέγραψαν συμβόλαια υψηλών τιμών πέρσι και θα χρειαστούν το ανώτατο όριο της κυβέρνησης για να πληρώσουν τη διαφορά», δήλωσε ο κ. Otto στο Reuters.

Η απαγόρευση που έχει επιβληθεί στην πληρωμή μερισμάτων από εταιρείες που θα δεχθούν την κυβερνητική επιδότηση μπορεί να αποτρέψει να υποβάλουν αίτηση μεγάλες εταιρείες, το μέγεθος των οποίων μπορεί επίσης να τις βοηθήσει να περιορίσουν το ενεργειακό κόστος.

Ωστόσο, ακόμη και μερικές από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας δήλωσαν στο Reuters ότι το ενεργειακό τους κόστος ήταν επί του παρόντος κάτω από τα 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα που έχει καθοριστεί για τους βιομηχανικούς καταναλωτές.

«Η τιμή του φυσικού αερίου φαίνεται να χαμηλή αυτή τη στιγμή και όπως φαίνονται τα πράγματα ίσως δεν θα χρειαστούμε καθόλου το ανώτατο όριο που τέθηκε στην τιμή του φυσικού αερίου φέτος», δήλωσε ο Stefan Weber, ο οποίος διευθύνει την εταιρεία ACO Guss, επικαλούμενος την τιμή spot της αγοράς των 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ο Wolfgang Mannheim, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας KTS είπε ότι θα δει πώς θα εξελίσσονται οι τιμές πριν αποφασίσει εάν θα υποβάλει αίτηση.

Η KTS εξασφάλισε το 60% των αναγκών της σε φυσικό αέριο σε καλή τιμή πέρσι, πρόσθεσε, και θα αγοράσει το υπόλοιπο 40% από την αγορά spot.

Το Υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί πόσες εταιρείες θα επωφεληθούν από το ανώτατο όριο, καθώς οι αιτήσεις είναι ακόμη ανοιχτές.

Η Ένωση της βιομηχανίας κοινής ωφέλειας BDEW ανακοίνωσε ότι οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου δείχνουν σημάδια διαρκούς αποκλιμάκωσης.

"Ωστόσο, οι τιμές εξακολουθούν να είναι περίπου τέσσερις φορές υψηλότερες από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο πριν από την πρώτη αύξηση των τιμών της ενέργειας το 2021", αναφέρει η BDEW.

Ο Tobias Linser, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας προμήθειας ανταλλακτικών αυτοκινήτων Boegra, δήλωσε στο Reuters ότι το σχέδιο προσφέρει ελάφρυνση έως και 70% της βασικής κατανάλωσης μιας εταιρείας το 2021, με το υπόλοιπο ποσό στον λογαριασμό να πληρώνεται σε τιμές αγοράς.

Πρόσθεσε ότι επειδή η Boegra λειτούργησε με μειωμένη δυναμικότητα το 2021 λόγω των περιορισμών για την COVID-19, με ένα πρόγραμμα εργασίας σύντομης διάρκειας για μείωση του κόστους, το σημείο αναφοράς του 70% είναι πολύ χαμηλό για να την βοηθήσει πολύ.

«Έχει πολύ γραφειοκρατία και η γραφειοκρατία τρομάζει τις εταιρείες», δήλωσε στο Reuters ο Hans-Juergen Voelz, επικεφαλής οικονομολόγος της Γερμανικής Ένωσης Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί