Powered by

Χρονιά ρεκόρ για την ExxonMobil

Η ExxonMobil κατέγραψε κέρδη ρεκόρ 55,7 δισεκ. δολαρίων το 2022 χάρη στο άλμα των τιμών των υδρογονανθράκων, που συνδέεται με την ανάκαμψη της ζήτησης και την εξάντληση της ρωσικής προσφοράς, προκαλώντας τις.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι υψηλότερο κατά σχεδόν 33 δισεκ. δολάρια από εκείνο του 2021 και κατά 10 δισεκ. δολάρια από το προηγούμενο ρεκόρ που ανάγονταν στο 2008.

"Τα αποτελέσματά μας ωφελήθηκαν σαφώς από μια ευνοϊκή αγορά, όμως οι αντικυκλικές επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από την πανδημία και στη διάρκειά της προσέφεραν την ενέργεια και τα προϊόντα που είχαν ανάγκη οι άνθρωποι όταν η οικονομία άρχισε να ανακάμπτει και οι προμήθειες μειώθηκαν", δήλωσε ο Ντάρεν Γουντς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Exxon, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Τρίτη.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε έντονες επικρίσεις από το Λευκό Οίκο. Χθες, Τρίτη, ο πρόεδρος Μπάιντεν έγραψε στο Twitter πως το μοναδικό πράγμα "που εμποδίζει τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή τους είναι η απόφασή τους να καταβάλουν δισεκατομμύρια στους μετόχους αντί να επανεπενδύσουν τα κέρδη".

"Κάνω αυτό που μου αναλογεί για να μειωθούν οι τιμές, είναι καιρός και οι Big Oil να κάνουν αυτό που αναλογεί σ' αυτές", έγραψε στο μήνυμά του ο αμερικανός πρόεδρος.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είχε δηλώσει νωρίτερα στο BBC πως τα κέρδη ρεκόρ της Exxon είναι "σκανδαλώδη", κυρίως επειδή "ο αμερικανικός λαός υποχρεώθηκε να πληρώσει τόσο υψηλές τιμές στην αντλία" μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το κέρδος του ομίλου ανά μετοχή ήταν 14,06 δολάρια, πέραν των προσδοκιών των αναλυτών.

Ο τζίρος του ήταν 413,7 δισεκ. δολάρια, αυξημένος κατά 45% σε σχέση με το 2021 και πάνω από τις προβλέψεις της αγοράς.

Αφού κατέγραψε ιστορικές απώλειες και αποσύρθηκε από το δείκτη Dow Jones το 2020, έτος που σηματοδοτήθηκε από την πανδημία της Covid-19 και τον περιορισμό των μετακινήσεων, η Exxon επέστρεψε από το 2021 στην κερδοφορία.

Όμως τα κέρδη της κατέγραψαν αληθινό άλμα το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας και τη μείωση της ρωσικής προσφοράς που είχαν ως αποτέλεσμα.

Η επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας συνέβαλε επίσης στο να διατηρηθούν οι τιμές του μαύρου χρυσού σε αυξημένα επίπεδα.

Η μέση τιμή του γαλονιού (3,8 λίτρα) αμόλυβδου καυσίμου στις ΗΠΑ κατέγραψε έτσι ιστορικό ρεκόρ τον περασμένο Ιούνιο με πάνω από 5 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Ένωσης Αυτοκινητιστών (AAA).

Δειτε Επισης

Άνοδος 1% για το πετρέλαιο με το βλέμμα στις περικοπές παραγωγής
Στο σφυρί βγαίνουν η Telegraph και το Spectator
Γαλλία: Η πρόεδρος της Βουλής μπλοκάρει την κατάργηση του νόμου για το συνταξιοδοτικό
ΟΟΣΑ: Μικρή βελτίωση πρόγνωσης για ΑΕΠ, αλλά βλέπει υψηλό πληθωρισμό για Ην. Βασίλειο
Πακιστάν: Παλεύει να ικανοποιήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η κυβέρνηση
Συρρίκνωση των εξαγωγών της Κίνας κατά 7,5% τον Μάιο
ΔΝΤ: Η μετανάστευση ίσως μειώσει τον πληθωρισμό στη Βρετανία
Ήπιες απώλειες για το αργό
Παγκόσμια Τράπεζα: Σημαντική βελτίωση προοπτικών της ρωσικής οικονομίας
Τουρκία: Αναμένονται αυξήσεις-σοκ στα επιτόκια τον Ιούνιo