Τρίτη ημέρα απωλειών στη Wall Street

Απώλειες για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κατέγραψε την Τετάρτη η Wall Street, καθώς η αρχική ανοδική αντίδραση εξασθένισε σταδιακά με τους βασικούς δείκτες να περνούν οριστικά σε αρνητικό έδαφος την τελευταία ώρα των συναλλαγών, απομακρυνόμενοι ακόμη περισσότερο από τα πολύμηνα υψηλά που κατέγραψαν την Παρασκευή.

Τα σημερινά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα έδειξαν ότι η αμερικανική αγορά εργασίας έχει αρχίσει να επιβραδύνει ως απόρροια του μπαράζ αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed, καλλιεργώντας ελπίδες ότι η κεντρική τράπεζα θα ξεκινήσει τις μειώσεις το επόμενο έτος, τροφοδοτώντας μια προσπάθεια αντίδρασης μετά το πτωτικό διήμερο που προηγήθηκε.

Η έκθεση της ADR έδειξε ότι οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 103.000 τον προηγούμενο μήνα, την ώρα που οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για 130.000 θέσεις. Παράλληλα τα στοιχεία του Οκτωβρίου αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα στις 106.000 θέσεις, αντί για 113.000 που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Αυτή ήταν η δεύτερη ένδειξη μέσα στην εβδομάδα, μετά τη χθεσινή έκθεση για τις ανοικτές θέσεις εργασίας, ότι τα αυξημένα επιτόκια της Federal Reserve έχουν φρενάρει την οικονομία και έχουν αρχίσει πλέον να επηρεάζουν και την απασχόληση, γεγονός που θα μπορούσε να υποστηρίξει το αφήγημα της ήπιας προσγείωσης για ορισμένους αξιωματούχους της Fed.

Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει την τελευταία συνεδρίασή της για φέτος στις 13 Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται και πάλι να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της στο εύρος του 5,25% με 5,50%.

Οι επενδυτές πάντως, φαίνεται πως τελικά αποφάσισαν να τηρήσουν στάση αναμονής και να περιμένουν τα στοιχεία της Πέμπτης για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας και κυρίως την κυβερνητική έκθεση για την απασχόληση την Παρασκευή, προκειμένου να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την αγορά εργασίας, ώστε να βεβαιωθούν ότι πράγματι δεν είναι πλέον τόσο εύρωστη όσο στο παρελθόν και ότι καταγράφεται μια επιβράδυνση στις προσλήψεις.

Κι αυτό γιατί όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στη Fort Pitt Capital Group, Jay Sommariva, μέχρι να επιβεβαιωθεί η επιβράδυνση, στο πίσω μέρος του μυαλού όλων υπάρχει η πιθανότητα η Fed να προχωρήσει και πάλι σε μια αύξηση των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον.

Η εξήγηση αυτή φαίνεται να δικαιολογεί την εξασθένιση της προσπάθειας αντίδρασης που επιχειρήθηκε αρχικά και υποστηρίχθηκε και από τη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, που καθιστά πιο ελκυστικά τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. Σημειώνεται ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά 5,5 μονάδες βάσεις σήμερα, στο 4,12%, εξέλιξη που αντανακλά τις προσδοκίες για βραδύτερη ανάπτυξη και πληθωρισμό το τέταρτο τρίμηνο και αυξάνει τις ελπίδες ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια το 2024.

Δείκτες - στατιστικά

Έτσι, οι βασικοί δείκτες "επέστρεψαν" τα αρχικά κέρδη τους και συνέχισαν στην ήπια πτωτική τροχιά που βρίσκονται από την αρχή της εβδομάδας, με τους επενδυτές να επιμένουν στην κατοχύρωση των σημαντικών κερδών που έφερε το ράλι του Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, που ξεκίνησε την ημέρα προσθέτοντας περί τις 100 μονάδες, αν και πάλεψε σθεναρά να κρατήσει το θετικό πρόσημο έκλεισε τελικά με μικρές απώλειες της τάξης του 0,19%, στις 36.054,43 μονάδες.

Ανάλογη πορεία ακολούθησαν τόσο ο ευρύτερος S&P 500, ο οποίος τερμάτισε τις συναλλαγές 0,35% χαμηλότερα, στις 4.551,08 μονάδες, όσο και ο τεχνοβαρής Nasdaq που έχασε 0,58% και έκλεισε στις 14.146,71 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές του δείκτη των blue chips, 11 έκλεισαν με άνοδο και οι υπόλοιπες 19 στο "κόκκινο". Τα υψηλότερα κέρδη έγραψαν οι τίτλοι των Walgreens Boots Alliance (4,24%), Boeing (1,17%) και 3M (1,08%), ενώ στον πάτο της κατάταξης βρέθηκαν οι μετοχές των American Express (-1,86%), Intel (-1,55%) και Johnson & Johnson (-1,22%).

Από τις υπόλοιπες μετοχές, με άλμα 6,9% έκλεισε ο τίτλος της Campbell, μετά την ανακοίνωση της εταιρειας ότι μπορεί να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των επενδυτών για τα κέρδη ανά μετοχή το 2024.

Με κέρδη 1,7 έκλεισε και ο τίτλος της Tesla εν μέσω μηνυμάτων από τον επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων Έλον Μασκ, ότι το μικρότερο και φθηνότερο μοντέλο της εταιρείας θα μπορούσε να κυκλοφορήσει νωρίτερα από ό,τι εκτιμούν οι επενδυτές.

Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, η παραγωγικότητα της αμερικανικής οικονομίας αυξήθηκε το γ' τρίμηνο περισσότερο απ' ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, ασκώντας μεγαλύτερη καθοδική πίεση στα εργατικά κόστη, σε μια ακόμη ενθαρρυντική εξέλιξη για τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 5,2% το προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Η αρχική εκτίμηση του υπουργείου ήταν για αύξηση 4,7%.

Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν η αρχική μέτρηση να αναθεωρηθεί στο 4,9%.

Το εργατικό κόστος ανά μονάδα προϊόντος υποχώρησε 1,2% το γ' τρίμηνο, αντί για 0,8% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

Εν τω μεταξύ, σε υψηλό τριών μηνών σκαρφάλωσε τον Οκτώβριο το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, το οποίο αυξήθηκε κατά 5% και διαμορφώθηκε σε 64,3 δισ. δολάρια.

Δειτε Επισης

Η Eurostar ακυρώνει το 25% των δρομολογίων των τρένων-Χάος στο γαλλικό σιδηροδρομικό δίκτυο
Έρευνα ΕΚΤ: Σταθεροποιήθηκαν οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό
Ε.Ε.: Μεταβιβάζει €1,5 δις από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ουκρανία
Βιντεοπαιχνίδια: Έτοιμη για ανάκαμψη η παγκόσμια αγορά-Έρχονται νέες πλατφόρμες
Γέλεν: Οι ΗΠΑ δεν είναι υπέρ ενός παγκόσμιου φόρου στους δισεκατομμυριούχους
Ομόλογα: Υψηλός τζίρος και προσδοκίες για νέα μείωση επιτοκίων
Scope: Στα €93 δις οι εκδόσεις ομολόγων ESG από ευρωπαϊκές εταιρείες το πρώτο εξάμηνο
Βουτιά στα cryptos καθώς εξαπλώνεται το sell off της Wall Street
Χαμηλό πέντε μηνών για τις επιχειρήσεις στην ευρωζώνη λόγω Γερμανίας
ΗΠΑ: Σε υψηλό 28 μηνών ο δείκτης υπηρεσιών PMI τον Ιούλιο-Συρρικνώθηκε η μεταποίηση