Ο Γιάννης Παναγιώτου στο InBusinessNews: Τι φέρνει το 2024 για τα εργασιακά (vid)

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο κοινωνικός διάλογος για το ύψος του κατώτατου μισθού, καθώς το διάταγμα θα ανανεωθεί πριν το τέλος του χρόνου, ενώ το 2024 θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό όσον αφορά την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, με τον υπουργό Εργασίας να εκφράζει την αισιοδοξία του ότι μέσα από ενότητα θα βρεθεί η λύση που θα ανταποκρίνεται στο δημόσιο συμφέρον.

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, o υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου, μιλά για τα πιο σημαντικά εργασιακά θέματα που βρίσκονται στο προσκήνιο σήμερα και γι’ αυτά που θα απασχολήσουν το 2024.

Κατώτατος μισθός, έλλειψη εργατικού δυναμικού, απλοποίηση διαδικασιών για εργοδότηση ξένου εργατικού δυναμικού και μεταρρύθμιση του συνταξιδοτικού συστήματος, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου Εργασίας.

Κατώτατος μισθός: Αντίστροφη μέτρηση για αναθεώρηση

Ερωτηθείς σχετικά με το πού βρίσκεται ο διάλογος για τον κατώτατο μισθό, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι πριν από το τέλος του χρόνου, και συγκεκριμένα στις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την απόφαση για το περιεχόμενο του νέου διατάγματος.

«Το διάταγμα για το ύψος του κατώτατου μισθού θα ανανεωθεί πριν από το τέλος του χρόνου. Βρίσκεται σε εξέλιξη ο κοινωνικός διάλογος όπου κατατίθενται οι θέσεις των κοινωνικών εταίρων και μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ως κυβέρνηση θα ανακοινώσουμε με την ολοκλήρωση του διαλόγου τις αποφάσεις μας για το περιεχόμενο του νέου διατάγματος», υπογράμμισε.

Έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, κοινοτικοί εργαζόμενοι και υπήκοοι τρίτων χωρών

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού που ταλανίζει τις επιχειρήσεις, ο υπουργός Εργασίας υπέδειξε ότι μαζί με τους Κύπριους εργαζομένους, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει και τους κοινοτικούς, και όπου υπάρχουν ανάγκες και τους υπηκόους τρίτων χωρών.

«Η δημογραφική μεγέθυνση της χώρας μας δεν έχει την ίδια ταχύτητα που έχει η οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Γι' αυτό, παράλληλα με την αξιοποίηση και την αναβάθμιση των δυνατοτήτων, ιδιαίτερα των πράσινων και των ψηφιακών δεξιοτήτων του βασικού κυπριακού κορμού, δηλαδή των ντόπιων εργαζομένων που στελεχώνουν την οικονομία μας, θέλουμε να αξιοποιούμε στον δυνατό βαθμό κοινοτικούς εργαζόμενους και εκεί που η ανάγκες εξακολουθούν να υφίστανται, υπηκόους τρίτων χωρών», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για απλοποίηση των διαδικασιών, την αξιοποίηση της τεχνολογίας, την ανάλυση των δεδομένων που προκύπτουν μέσα από τα χαρακτηριστικά της αγοράς, έτσι ώστε η στελέχωση, όπως είπε, να είναι ορθολογική, γρήγορη και αποτελεσματική.

«Θεωρώ ότι ιδιαίτερα μέσα στο επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε ακόμα πιο γρήγορα και ακόμα πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες τις αγοράς», συμπλήρωσε.

Έτος προετοιμασίας μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος το 2024

Σύμφωνα με τον Γιάννη Παναγιώτου, το 2024 είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς θα είναι έτος προετοιμασίας για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

«Αισιοδοξώ επίσης ότι και γι’ αυτή την μεγάλη πρόκληση θα καταφέρουμε όλοι μαζί να συνεργαστούμε και μέσα από την ενότητα που πρέπει να μας χαρακτηρίζει να φέρουμε αποτελέσματα που να είναι τέτοια ώστε να ανταποκρίνονται στο δημόσιο συμφέρον», σημείωσε.

Το μήνυμά τους προς τους κοινωνικούς εταίρους, εργοδότες και συντεχνίες

Ο κ. Παναγιώτου, κληθείς να στείλει το δικό του μήνυμα προς τους κοινωνικούς εταίρους, εργοδότες και συντεχνίες, τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομίας και για την συνοχή της κοινωνίας είναι η ομαλότητα και η σταθερότητα που βασίζεται στην εργατική ειρήνη.

«Για να έχουμε εργατική ειρήνη χρειάζεται κοινωνικός διάλογος για τον οποίο διαπιστώνω ότι οι κοινωνικοί εταίροι διαθέτουν την εμπειρία, την ωριμότητα και την σοβαρότητα που τους επιτρέπει να συμμετέχουν σε αυτό εποικοδομητικά. Έτσι είμαι αισιόδοξος ότι όλα τα ανοικτά ζητήματα θα καταφέρουμε να τα διαχειριστούμε αποτελεσματικά», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Το διάταγμα (pics)
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας
«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία
Γιάννης Παναγιώτου: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων