Τα 10+3 έργα που θα αναβαθμίσουν και θα αναζωογονήσουν τη Λεμεσό

Αναπλάσεις, πάρκα, μουσεία και νέοι γραφειακοί χώροι συγκαταλέγονται στα αναπτυξιακά έργα του Δήμου Λεμεσού, τα οποία είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε τροχιοδρομούνται.

Τουλάχιστον πέντε κομβικά έργα για την πόλη βρίσκονται υπό κατασκευή, ενώ άλλα οκτώ βρίσκονται σε διαδικασία προσφοροδότησης ή σχεδιασμού.

Τα εν λόγω έργα προκύπτουν από τον απολογισμό του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού για την περίοδο 2017 – 2023.

ΕΡΓΑ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

  • Αναπλάσεις αστικού περιβάλλοντος στις συνοικίες Αγίου Σπυρίδωνα και Ομονοίας

Το έργο προβλέπει τον ανασχεδιασμό δρόμων, οι οποίοι συνδέονται με χώρους πρασίνου και σχολεία, και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ποδηλατοδρόμους, εμπλουτισμό του πρασίνου και οργανωμένους χώρους στάθμευσης.

anaplaseisagiouspyridona

Στις «Περιβαλλοντικές Γειτονιές» θα δίνεται προτεραιότητα στον άνθρωπο και η προσπάθεια είναι να δημιουργηθεί κατάλληλο περιβάλλον, όπου οι κάτοικοι θα έχουν την δυνατότητα να μετακινούνται με ασφάλεια και σε ευχάριστο περιβάλλον είτε πεζοί, είτε χρησιμοποιώντας άλλα μέσα μεταφοράς.

  • Πάρκο επί της οδού Γκογκέν στο Ζακάκι-Νέα μεγάλη πράσινη ανάπτυξη της Λεμεσού

Άρχισαν οι εργασίες υλοποίησης για το μεγαλύτερο πάρκο αστικού πρασίνου μετά τον Δημόσιο Κήπο.

parkogkogken

Το αναπτυξιακό έργο, στην περιοχή του εμπορικού κέντρου της Λεμεσού, θα περιλαμβάνει πυκνή δεντροφύτευση και πράσινο, τοπιοτεχνήσεις, παιδότοπους, χώρο για εκδηλώσεις, πεζοδρόμους και θα είναι προσβάσιμο σε όλους, ενώ θα είναι φιλικό στα ΑμεΑ. Η ανάπλαση του πάρκου αναμένεται να δημιουργήσει έναν πόλο έλξης και κοινωνικοποίησης για µία πολύ μεγάλη οικιστική περιοχή του Ζακακίου.

  • Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου Αγίας Φύλας

Μια από τις πιο ιστορικές συνοικίες της Λεμεσού αποκτά τη δική της ταυτότητα, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

agiafyla

Το έργο χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις. Στην α’ φάση τα έργα εκτείνονται από το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη και γύρω από την εκκλησία της Παναγίας Χρυσαϊφυλιώτισσας, για να καταλήξουν στο δυτικό άκρο του χώρου στάθμευσης της εκκλησίας.

  • Μουσείο Λεμεσιανού Καρναβαλιού
lemesianokarnavali

Το σύγχρονο και διαδραστικό Μουσείο Λεμεσιανού Καρναβαλιού στεγάζεται στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης», όπου βρίσκεται και το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, καθώς θεωρείται ότι αποτελεί ένα πολύ κάλο συνδυασμό που θα αυξήσει την επισκεψιμότητα και των δυο μουσείων.

  • Μουσείο Αθλητικής Ιστορίας ΓΣΟ-Ένα μουσείο ζωντανής αθλητικής ιστορίας

Ο χώρος θα φιλοξενεί ιστορικά κειμήλια από τον χώρο του ποδοσφαίρου και εκθέματα που αφορούν τον κλασσικό αθλητισμό με στόχο να δημιουργηθεί μια καινοτόμος ψηφιακή βιβλιοθήκη, που θα διευκολύνει τη μελέτη τους.

mouseiogso

Σκοπός η κατανόηση, από το ευρύτερο κοινό, της αξίας του κλασσικού αθλητισμού και του ποδοσφαίρου, καθώς και η προαγωγή του αθλητισμού σε άτομα όλων των ηλικιών.

ΕΡΓΑ ΥΠΟ ΠΡΟΣΦΟΡΟΔΟΤΗΣΗ Ή ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ

  • Ανάπλαση δρόμου του Lady’s Mile-Το περιβαλλοντικό στολίδι

Μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Λεμεσού και ένας από τους πιο σημαντικούς υγροτόπους της Κύπρου αναβαθμίζεται, δίνοντας νέα πνοή στην περιοχή.

ladysmile

Το σχέδιο ανάπλασης της περιοχής, έχει ως στόχο να βελτιώσει την προσβασιμότητα της παραλίας για το κοινό, να σταματήσει την άναρχη και απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια και να προστατεύσει τον πολύ σημαντικό υγροβιότοπο που υπάρχει στην περιοχή.

  • Πάρκο στην συνοικία Αποστόλου Ανδρέα δίπλα από το γήπεδο του ΑΕΤΟΥ-Σύγχρονο πάρκο, στολίδι για την συνοικία

Ένας υψηλής αισθητικής σύγχρονος δημόσιος χώρος αναψυχής και ψυχαγωγίας, έκφρασης, δημιουργικότητας και λειτουργικότητας, ο οποίος θα χαρακτηρίζεται από τον σεβασμό για το περιβάλλον και την φιλικότητα προς όλες τις ομάδες κατοίκων και φυσικά ανθρώπων με αναπηρία.

apostolouandreaaetou

Ο σχεδιασμός του πάρκου περιλαμβάνει δενδροφυτεύσεις και συγκεκριμένα 200 δέντρων και 250 θάμνων, σύνδεση οργανικά της κίνησης των πεζών μεταξύ των οδών Σπερχειού – Σιελλέφ – Ιωαννίνων, καθώς επίσης χώρους αναψυχής, χώρους στάθμευσης, μικρούς χώρους συνάθροισης και ποδηλατοστάσιο.

  • Στέγη Πολιτισμού στο τεμάχιο Επαμεινώνδα-Αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης των πολιτιστικών φορέων

Στο τεμάχιο αυτό θα ανεγερθούν δημοτικές και πολιτιστικές υποδομές, ενώ θα υπάρχει και μεγάλος χώρος στάθμευσης.

stegipolitismou

Στόχος η αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης των πολιτιστικών φορέων, εκθεσιακών χώρων για ιδιωτικά αρχεία και συλλογές, καθώς και ατελιέ για καλλιτέχνες και δημιουργούς της πόλης.

  • Παράρτημα της Δημοτικής Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης στο κτήριο ΓΕΒΟ-Η Λεμεσός μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη

Δημιουργία παραρτήματος της Δημοτικής Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης στο παρακείμενο πρώην κτήριο της ΓΕΒΟ.

gevo

Ο σχεδιασμός έχει ήδη ολοκληρωθεί και το παράρτημα θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και χώρους έκθεσης αρχειακού υλικού.

  • Ανάπλαση αστικού περιβάλλοντος στην ενορία Αγίου Νικολάου
astikouagiounikolaou

Το έργο είναι συνολικού μήκους περίπου τριών χιλιομέτρων και περιλαμβάνει εργασίες βελτίωσης για διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, δημιουργία παρόδιων χώρων στάθμευσης, ενίσχυση πρασίνου με δεντροφυτεύσεις, ποδηλατοδιαδρόμους, χώρους στάθμευσης και δημιουργία skatepark.

  • Νέα γραφεία του Δήμου στο κτήριο στην οδό Σαριπόλου
grafeiasaripolou

Δημιουργία νέων γραφειακών χώρων για στέγαση των υπηρεσιών του Δήμου στο κτήριο στην οδό Σαριπόλου.

  • Σύστημα διαχείρισης χώρων στάθμευσης Smart Parking-Έξυπνη Στάθμευση με ένα κλικ

Έξυπνο σύστημα ελέγχου σε παρόδιους και εκτός οδού χώρους στάθμευσης. Το σύστημα αφορά περί τους 1.500 «παρόδιους» (on-street) χώρους στάθμευσης, σε ευρύτερες περιοχές του κέντρου πόλης στα δημοτικά όρια του Δήμου Λεμεσού.

smartparkingl

Περιλαμβάνει επίσης περί τις 876 θέσεις στάθμευσης σε «εκτός οδού» (off - street) χώρους στάθμευσης που ευρίσκονται κατά μήκος του παραλιακού μετώπου και σε διάφορες περιοχές του αστικού κέντρου.

  • Ανάπλαση Πλατείας Ηρώων-Αμάλγαμα πολιτισμού και ιστορίας

Ακόμα ένα μεγαλεπήβολο έργο στη Λεμεσό, βρίσκεται πιο κοντά στην υλοποίηση του, μετά την υπογραφή του συμβολαίου για την εκπόνηση των κατασκευαστικών σχεδίων.

plateiahroon

Σκοπός του έργου η ανάδειξη της σημασίας της πλατείας μέσα από τα ιστορικά και κοινωνικά δεδομένα, τα αρχιτεκτονικά και μνημειακά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την περιοχή και έπαιξαν σημαντικό ρόλο μέχρι και σήμερα στην ανάπτυξη της πόλης

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας