Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Η απεργία της Tesla Σουηδίας εξαπλώνεται στη γειτονική Δανία

Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Δανίας το 3F, δήλωσε την Τρίτη ότι οι εργαζόμενοι στις μεταφορές θα ξεκινήσουν απεργία αλληλεγγύης με τους εργαζόμενους της Tesla στη γειτονική Σουηδία στις 18 Δεκεμβρίου, εάν η Tesla αρνηθεί να υπογράψει μια συλλογική σύμβαση εργασίας.

«Όλα τα μέλη της 3F Transport καλύπτονται από το κίνημα αλληλεγγύης. Αυτό σημαίνει ότι οι λιμενεργάτες και οι μεταφορείς δεν θα ξεφορτώνουν τα αυτοκίνητα Tesla ούτε θα τα μεταφέρουν στη Σουηδία», ανέφερε η 3F σε ανακοίνωση.

Η απεργία στη Σουηδία, που ξεκίνησε το συνδικάτο εργατών μετάλλου IF Metall, ξεκίνησε στις 27 Οκτωβρίου όταν περίπου 130 μηχανικοί σε 10 συνεργεία επισκευής Tesla σε επτά πόλεις αποχώρησαν από τη δουλειά.

Έκτοτε έχει εξελιχθεί σε μια μεγαλύτερη σύγκρουση μεταξύ του αμερικανικού γίγαντα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και σχεδόν δώδεκα συνδικάτα που επιδιώκουν να προστατεύσουν το μοντέλο εργασίας της Σουηδίας.

«Η αλληλεγγύη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του συνδικαλιστικού κινήματος και εκτείνεται πέρα ​​από τα εθνικά σύνορα», δήλωσε ο Πρόεδρος της 3F Transport της Δανίας, Γιαν Βίλαντσενn, σε δήλωση την Τρίτη.

«Ακόμη κι αν είσαι μια από τις πλουσιότερες εταιρείες στον κόσμο, δεν μπορείς να επιβάλεις τους δικούς σου κανόνες. Έχουμε συμφωνίες για την αγορά εργασίας στη σκανδιναβική περιοχή και πρέπει να τις σεβαστείς αν θέλεις να κάνεις μια επιχείρηση εδώ»,  είπε.

Οι κλαδικές διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις με τα συνδικάτα αποτελούν τη βάση του μοντέλου της σκανδιναβικής αγοράς εργασίας, καλύπτοντας σχεδόν το 90% όλων των εργαζομένων στη Σουηδία και το 80% στη Δανία, και εγγυώνται μισθούς και συνθήκες εργασίας.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους υπαλλήλους της Tesla στη Σουηδία είναι μέλη του συνδικάτου, δεν μπορούν να επωφεληθούν από τις συλλογικές συμβάσεις εάν η Tesla δεν τις υπογράψει.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, έχει απορρίψει εδώ και καιρό τις εκκλήσεις να επιτραπεί στους 127.000 υπαλλήλους της εταιρείας σε όλο τον κόσμο να συνδικαλιστούν.

Η Μαρί Νίλσον, επικεφαλής του IF Metall, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η σύγκρουση ήταν «μια σύγκρουση μεταξύ της σουηδικής ή ευρωπαϊκής κουλτούρας και του αμερικανικού τρόπου επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Δειτε Επισης

DBRS: Απαισιόδοξες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2024
Fitch: Το μεγαλύτερο χάσμα ανάπτυξης ΗΠΑ-Ευρωζώνης από την κρίση του 2013
Μεγάλη μείωση των παραγγελιών βιομηχανικών αγαθών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο
Zoom: Άλμα της μετοχής μετά τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου
Η γαλλική Saint-Gobain εξαγοράζει την αυστραλιανή CSR έναντι 3 δισ. δολ.
Οι αγρότες επιστρέφουν με τα τρακτέρ τους στις Βρυξέλλες
Βλέπει να υπάρχει μεγάλο μέλλον και αυξάνει περαιτέρω την παραγωγή φυσικού αερίου το Κατάρ
Ισχυρή υποστήριξη στην Βουλγαρία και μόνο θέμα χρόνου η ένταξή της στη ζώνη του ευρώ
Fitch: Αργά εντός 2024 και μέχρι το 2027 η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας
Αμερικανικές κυρώσεις για Ρωσία: Νέοι εμπορικοί περιορισμοί σε 93 οντότητες