Κηροζίνη και φέτος από τα πρατήρια μέσω κερματοδέκτη

Θα εφαρμοστεί και φέτος η άρση της απαγόρευσης της πώλησης κηροζίνης μέσω χρηματοδέκτη από τα πρατήρια καυσίμων, κατά τις ώρες που είναι κλειστά. Η απόφαση ανακοινώθηκε από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου, η οποία συνήλθε την Τρίτη για να εξετάσει αυτεπάγγελτα το ζήτημα κατόπιν αιτήματος του Βουλευτή της ΔΗΠΑ, Μιχάλη Γιακουμή.

Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, οι βουλευτές χαιρέτισαν την απόφαση που ελήφθη, προσθέτοντας ότι ζήτησαν την επέκτασή της αναλόγως των καιρικών συνθηκών και ότι το άφησαν στην ευχέρεια του Τμήματος Τελωνείων για να αποφασίσει σχετικά. 

Στις δηλώσεις του, ο Κυριάκος Χατζηγιάννης, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι η απόφαση εφαρμόστηκε την περσινή χρονιά, κατόπιν πίεσης της Βουλής. Σημείωσε ότι θα εφαρμοστεί και φέτος η απόφαση, με τους Βουλευτές να ζητούν μια μικρή παράταση της περιόδου πώλησης της κηροζίνης αναλόγως των καιρικών συνθηκών. 

Ο κ. Χατζηγιάννης εξήγησε ότι αφέθηκε η δυνατότητα στο Τμήμα Τελωνείου να αποφασίσει σχετικά. Παράλληλα, έκανε λόγο για «θετική εξέλιξη που βοηθά κυρίως τον κόσμο των ορεινών περιοχών». Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η ρύθμιση πέρσι ίσχυε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Γιακουμής, Βουλευτής της ΔΗΠΑ, τόνισε ότι η εν λόγω απαγόρευση προκαλεί μεγάλα προβλήματα κυρίως σε άτομα τρίτης ηλικίας που χρησιμοποιούν σόμπες ή άλλες συσκευές θέρμανσης, οι οποίες λειτουργούν με κηροζίνη. «Επομένως, όταν τα πρατήρια είναι κλειστά δεν μπορεί κανείς να προμηθευτεί κηροζίνη με αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες μας να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν το κρύο», σημείωσε.

Εν συνεχεία, υπέδειξε ότι «η ανάγκη για απελευθέρωση της πώλησης κηροζίνης μέσω χρηματοδέκτη προκύπτει και από τις αυξημένες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και γενικότερα από τις αυξημένες τιμές των καυσίμων».

Το ίδιο πρόβλημα, όπως είπε, αντιμετωπίζει και ένα μεγάλο μέρος του προσφυγικού κόσμου, επειδή «οι υποδομές στους προσφυγικούς συνοικισμούς χρονολογούνται με αποτέλεσμα οι σόμπες κηροζίνης να είναι απαραίτητες κατά τη διάρκεια του χειμώνα».

Ο κ. Γιακουμής χαιρέτισε τη θέση του Τμήματος Τελωνείου, το οποίο υιοθέτησε την περσινή του εισήγηση. Όπως εξήγησε, η απόφαση θα εφαρμόζεται από την 15η Δεκεμβρίου μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου, αν και, όπως είπε, ο ίδιος θεωρεί ορθότερο να εφαρμόζεται από την 1η Νοεμβρίου μέχρι την 15η Απριλίου και στο επόμενο στάδιο να μην υπάρχει οποιαδήποτε απαγόρευση.

Δειτε Επισης

Ηθική δικαίωση για Giovani Developers η δικαστική απόφαση για το Μητρώο Παρόχων Υπηρεσιών
Λαγκάρντ: Αμετάβλητη η πολιτική για επιτόκια-Επικρίνουν οι ευρωβουλευτές
Εξετάζοντας τη σημασία του βιώσιμου μάρκετινγκ για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ)
Χρίστος Τσάνος: Η πορεία της Tsanos Group, η τουριστική ανάπτυξη στα ορεινά και οι επενδύσεις στις Πλάτρες
Μ. Ταννούσης: Το επενδυτικό τοπίο της Κύπρου και η σημασία των συναντήσεων με τους ξένους επενδυτές
Έτοιμες για μετασχηματισμό οι εταιρείες-Οι προτεραιότητες των CEOs και οι προοπτικές για το 2024
Το Neocleous Tower προχωρά δυναμικά κατακτώντας νέα ύψη
Αποκτά χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων της ΚΕΔΙΠΕΣ η Τράπεζα Κύπρου
€90 εκατ. στα ταμεία του κράτους από το καζίνο... Επανέρχονται οι Ισραηλινοί τις τελευταίες βδομάδες
Γιάννος Ολύμπιος: Η απόφαση των ΗΑΕ για τον εταιρικό φόρο και πώς επηρεάζει την Κύπρο