Ζητά παράταση για την τεχνοοικονομική μελέτη ανάπτυξης του «Αφροδίτη» η Chevron

Την παράταση της ημερομηνίας έναρξης της τεχνοοικονομικής μελέτης για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», γνωστού ως FEED (Front-end engineering and design), ζήτησε από το Υπουργείο Ενέργειας η διαχειρίστρια εταιρεία του κοιτάσματος, Chevron.

Η παράταση ζητείται προκειμένου να δοθεί χρόνος για διαμόρφωση από κοινού με την κυπριακή κυβέρνηση ενός «βέλτιστου πλάνου ανάπτυξης» του κοιτάσματος.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ ημερομηνίας 3 Δεκεμβρίου,, η NewMed Energy, εκ των εταίρων της κοινοπραξίας του «Αφροδίτη», αναφέρει ότι την 1η Δεκεμβρίου η Chevron απέστειλε απαντητική επιστολή στον Υπουργό Εμπορίου της κυπριακής κυβέρνησης, «και μεταξύ άλλων ζήτησε την αναβολή της ημερομηνίας για συμμόρφωση με το ορόσημο στο Συμβόλαιο Αναλογικού Καταμερισμού σχετικά με την έναρξη του FEED, προκειμένου, κατά τη διάρκεια της παράτασης αυτής, να διαμορφωθεί μαζί με την κυπριακή κυβέρνηση ένα βέλτιστο πλάνο ανάπτυξης».

Δεν διευκρινίζεται πάντως η χρονική διάρκεια της παράτασης.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το Υπουργείο Ενέργειας βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης προκειμένου να τοποθετηθεί επί του αιτήματος της αμερικανικής εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Δεκεμβρίου, το Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι με επιστολή της η Chevron επιβεβαίωσε «την ευθυγράμμιση των μερών ως προς το ευρύτερο πλαίσιο για εκμετάλλευση του κοιτάσματος».

«Ως εκ τούτου, με τη συναντίληψη που έχει πλέον επιτευχθεί, τα μέρη εντατικοποιούμε τις συζητήσεις μας τις επόμενες εβδομάδες, στη βάση του συμφωνημένου Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής, για αμοιβαία επωφελή εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στο ‘Αφροδίτη’», είχε αναφέρει το Υπουργείο.

Δειτε Επισης

Άλμα 3% για το πετρέλαιο με φόντο την απόφαση του Ιράν να αναστείλει τη συνεργασία του με τον ΙΑΕΑ
Κέρδη για το πετρέλαιο εν αναμονή των αποφάσεων του OPEC+
Ξεκαθαρίζει ο Χριστοδουλίδης για την ηλεκτρική διασύνδεση-Θα ισχύσουν οι ειλημμένες αποφάσεις της Κυβέρνησης
ΑΔΜΗΕ: Ενώπιον των ρυθμιστικών αρχών Ισραήλ και Κύπρου η μελέτη κόστους-οφέλους του GSI
HELLENiQ ENERGY: Σταθερές βάσεις για τη νέα στρατηγική πορεία ανάπτυξης
Το πετρέλαιο συνεχίζει την πτωτική του πορεία εν αναμονή νέας αύξησης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ
Έρχεται με αλλαγές νέο σχέδιο χορηγιών για αντικατάσταση ή εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων θέρμανσης νερού
Η ημέρα με την μέχρι στιγμής υψηλότερη συνολική μέγιστη ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα το φετινό καλοκαίρι
Πετρέλαιο: Άνοδος 1% στις τιμές μετά τη βουτιά που προκάλεσε η εκεχειρία Ισραήλ-Ιράν
Έπεσαν οι υπογραφές για εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Πόλη Χρυσοχούς