Ζητά παράταση για την τεχνοοικονομική μελέτη ανάπτυξης του «Αφροδίτη» η Chevron

Την παράταση της ημερομηνίας έναρξης της τεχνοοικονομικής μελέτης για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», γνωστού ως FEED (Front-end engineering and design), ζήτησε από το Υπουργείο Ενέργειας η διαχειρίστρια εταιρεία του κοιτάσματος, Chevron.

Η παράταση ζητείται προκειμένου να δοθεί χρόνος για διαμόρφωση από κοινού με την κυπριακή κυβέρνηση ενός «βέλτιστου πλάνου ανάπτυξης» του κοιτάσματος.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ ημερομηνίας 3 Δεκεμβρίου,, η NewMed Energy, εκ των εταίρων της κοινοπραξίας του «Αφροδίτη», αναφέρει ότι την 1η Δεκεμβρίου η Chevron απέστειλε απαντητική επιστολή στον Υπουργό Εμπορίου της κυπριακής κυβέρνησης, «και μεταξύ άλλων ζήτησε την αναβολή της ημερομηνίας για συμμόρφωση με το ορόσημο στο Συμβόλαιο Αναλογικού Καταμερισμού σχετικά με την έναρξη του FEED, προκειμένου, κατά τη διάρκεια της παράτασης αυτής, να διαμορφωθεί μαζί με την κυπριακή κυβέρνηση ένα βέλτιστο πλάνο ανάπτυξης».

Δεν διευκρινίζεται πάντως η χρονική διάρκεια της παράτασης.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το Υπουργείο Ενέργειας βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης προκειμένου να τοποθετηθεί επί του αιτήματος της αμερικανικής εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Δεκεμβρίου, το Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι με επιστολή της η Chevron επιβεβαίωσε «την ευθυγράμμιση των μερών ως προς το ευρύτερο πλαίσιο για εκμετάλλευση του κοιτάσματος».

«Ως εκ τούτου, με τη συναντίληψη που έχει πλέον επιτευχθεί, τα μέρη εντατικοποιούμε τις συζητήσεις μας τις επόμενες εβδομάδες, στη βάση του συμφωνημένου Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής, για αμοιβαία επωφελή εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στο ‘Αφροδίτη’», είχε αναφέρει το Υπουργείο.

Δειτε Επισης

Τρέχουν οι διαδικασίες για λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου-Οι ανάγκες της ΡΑΕΚ και γιατί βγήκε σε προσφορές
IEA: Η υπερπροσφορά πετρελαίου συνεχίζεται παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις
Σε χαμηλό δύο εβδομάδων παραμένει το πετρέλαιο
Η αδήριτη ανάγκη για φυσικό αέριο στην Κύπρο και το τερματικό ως η πιο σύντομη και ρεαλιστική πρόταση
ΔΟΕ: Περισσότερος από τον μισό ηλεκτρισμό θα προέρχεται από πηγές χαμηλού άνθρακα πριν από το 2030
Η ζήτηση για LNG ωθεί τις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου προς τα πάνω
Κάντρι Σίμσον: Η Ευρώπη μπορεί να ζήσει χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο
Γ. Παπαναστασίου: Χαμηλότερο ενεργειακό κόστος και προσιτές τιμές θα ωφελήσουν την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε.
Gazprom: Πουλάει ξενοδοχεία και θέρετρα για να καλύψει ζημιές 7 δις δολαρίων
Πτώση πέραν του 4% στην τιμή του πετρελαίου