Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Αίτημα για ξεπάγωμα 400 θέσεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα

Αίτημα για ξεπάγωμα 298 θέσεων στοn δημόσιο τομέα και 99 θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Από τις 400 κενές αυτές θέσεις περίπου οι 38 αφορούν τη δικαστική υπηρεσία, 22 το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, 61 το Υπουργείο Γεωργίας, 60 το Υπουργείο Οικονομικών, 26 το Υπουργείο Μεταφορών και 85 θέσεις την ΑΗΚ.

Εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε ότι οι θέσεις της ΑΗΚ αφορούν θέσεις που είτε κενώθηκαν ήδη είτε αναμένεται να κενωθούν λόγω προαγωγών και κρίνονται απαραίτητες για κάλυψη των αναγκών. Επίσης υπάρχουν 14 θέσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση που κρίνονται από το Υπουργείο Εσωτερικών ως αναγκαίες.

Οι 38 θέσεις στη δικαστική υπηρεσία, αναφέρθηκε, αφορούν τη στελέχωση των νέων δικαστηρίων που θεσπίστηκαν με νομοθεσίες και αφορούν την υλοποίηση της μεταρρύθμισης.

Αναφέρθηκε επίσης ότι υπάρχουν 14 θέσεις λειτουργών κυβερνοασφάλειας στο Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας.

Στο Υπουργείο Γεωργίας κάποιες από τις θέσεις αφορούν τους περιβαλλοντικούς ελέγχους στο Τμήμα Περιβάλλοντος.

Στο Υπουργείο Οικονομικών οι 49 από τις 60 θέσεις είναι κενές θέσεις τελωνειακών λειτουργών για τους ελέγχους στα οδοφράγματα.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι οι 228 θέσεις ήταν πληρωμένες και κενώθηκαν, ενώ 70 θέσεις δημιουργήθηκαν με συμπληρωματικό προϋπολογισμό που ήρθε ήδη στην Επιτροπή.

Συνολικά, είπε, ο αριθμός των θέσεων που θα ξεπαγώσουν εντός του 2023 είναι 1.834 σε σχέση με 1.222 άτομα που αφυπηρέτησαν το 2022 και 1.337 που θα αφυπηρετήσουν συνολικά το 2023.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλά, ανέφερε ότι και ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών όπως φαίνεται ανησυχεί για το κόστος του κρατικού μισθολογίου και ότι άλλα φαίνεται να λέγονται, άλλες οι προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών και άλλα κάνουν οι Υπουργοί.

Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ δεν πρόκειται να συναινέσει σε αυτό το πακέτο και ζήτησε να περιοριστεί η αύξηση για να επανεξεταστεί.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι όσον αφορά τις θέσεις στη δικαστική υπηρεσία δεν υπάρχει πρόνοια για δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας για υποθέσεις των τραπεζών.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, σημείωσε ότι ίσως να υπάρχει πλεονασμός σε κάποιες θέσεις όπως των τελωνειακών ή για την ΤΑ που η μεταρρύθμιση θα οδηγούσε σε εξοικονόμηση θέσεων κι όχι αύξηση. Ανέφερε ακόμα ότι ήλπιζε ότι οι 85 θέσεις στην ΑΗΚ θα αφορούσαν την αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς, ωστόσο είναι υπηρεσιακές.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι οι θέσεις είναι εγκεκριμένες στον προϋπολογισμό του 2023 από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Δειτε Επισης

Στα έργα ενδιαφέροντος της ΕΤΕπ οι προτεραιότητες του κράτους-Είδε Κακουρή ο Βαφεάδης
Η μέση ετήσια επιβάρυνση ανά πολίτη από την πράσινη φορολογία-Τα ευρήματα της μελέτης του ΚΟΕ
Οικονομία και τραπεζικός τομέας Κύπρου και Ελλάδας στο επίκεντρο συνάντησης Κεραυνού με Στουρνάρα
Ξεκαθαρίζει για την κατάργηση του τέλους €350 για τις εταιρείες ο Κεραυνός- «Ήταν ένα βάρος…»
Στο 2,5% ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 2023-Σε ποιους τομείς οφείλεται το θετικό πρόσημο
Τελειώνει η… βενζίνη των οριζόντιων μέτρων για καύσιμα-Σφύριξε την λήξη εποχής ο Κεραυνός
Πράσινη φορολογία: «Δεν θα υπάρξουν σοβαρές απειλές...»-Δείτε την μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου
Μάκης Κεραυνός: Οι πέντε βασικοί πυλώνες του πλαισίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση
Ικανοποίηση Γιάννη Παναγιώτου για την αύξηση της άδειας μητρότητας
Ολομέλεια: Ναι σε κατάργηση ετήσιου τέλους €350 για εταιρείες και «Φωτοβολταϊκά για Όλους»