Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Δεν πείστηκαν οι βουλευτές για την αγορά του κτηρίου της πρώην Λαϊκής από το κράτος

Ερωτήματα έθεσαν βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, μετά το αίτημα για αποδέσμευση 18,5 εκ. ευρώ για αγορά του κτηρίου της πρώην Λαϊκής Τράπεζας στην είσοδο της Λευκωσίας και προσωρινή μεταφορά εκεί του Υπουργείου Εξωτερικών.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Οικονομικών ότι θα προχωρήσουν με την αγορά μόνο όταν εκδοθεί πιστοποιητικό τελικής έγκρισης και γίνει ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου στην κατηγορία Β+, οι βουλευτές ζήτησαν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Μιλώντας στην Επιτροπή, η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου επέκρινε την ολιγωρία της κρατικής μηχανής να εκδώσει πιστοποιητικό τελικής έγκρισης ή να πάρει οποιαδήποτε απόφαση για ένα κτήριο που είναι 27 ετών.

Πρόσθεσε ότι συμμερίζεται τις ενστάσεις ως προς την ενεργειακή απόδοση, ωστόσο ανέφερε ότι βλέπει αιτήματα από διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες για κτήρια 80 και 100 εκ., που είναι πολύ μεγάλο ποσό σε σχέση με τα 18 εκ. ευρώ.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού διερωτήθηκε αν υπήρξαν μελέτες επιπτώσεων για τη μετακίνηση του Υπουργείου Εξωτερικών στο συγκεκριμένο κτήριο και ζήτησε να κατατεθούν. Διερωτήθηκε επίσης αν υπάρχει πιστοποιητικό τελικής έγκρισης και πότε θα δοθεί.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος διερωτήθηκε πόσα εκατομμύρια δίνει το κράτος κάθε χρόνο για ακατάλληλα κτήρια που στεγάζουν κρατικές υπηρεσίες και είπε ότι το ποσό αυτό υπερβαίνει τα 40 εκ. ευρώ. Ζήτησε από το κράτος να κάνει ένα πλάνο για την ανάπτυξη σύγχρονων κτηρίων για στέγαση των κυβερνητικών υπηρεσιών.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου επεσήμανε ότι με βάση τη νομοθεσία ενεργειακής απόδοσης κτηρίων απαγορεύεται να ενοικιάσει και να αγοράσει το κράτος κτήριο που να μην είναι στα κριτήρια μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης και επεσήμανε ιδιαίτερα ότι το συγκεκριμένο κτήριο που είναι όλο γυαλί θα έχει ιδιαίτερο κόστος.

Η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί.  

Δειτε Επισης

Η μέση ετήσια επιβάρυνση ανά πολίτη από την πράσινη φορολογία-Τα ευρήματα της μελέτης του ΚΟΕ
Οικονομία και τραπεζικός τομέας Κύπρου και Ελλάδας στο επίκεντρο συνάντησης Κεραυνού με Στουρνάρα
Ξεκαθαρίζει για την κατάργηση του τέλους €350 για τις εταιρείες ο Κεραυνός- «Ήταν ένα βάρος…»
Στο 2,5% ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 2023-Σε ποιους τομείς οφείλεται το θετικό πρόσημο
Τελειώνει η… βενζίνη των οριζόντιων μέτρων για καύσιμα-Σφύριξε την λήξη εποχής ο Κεραυνός
Πράσινη φορολογία: «Δεν θα υπάρξουν σοβαρές απειλές...»-Δείτε την μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου
Μάκης Κεραυνός: Οι πέντε βασικοί πυλώνες του πλαισίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση
Ικανοποίηση Γιάννη Παναγιώτου για την αύξηση της άδειας μητρότητας
Ολομέλεια: Ναι σε κατάργηση ετήσιου τέλους €350 για εταιρείες και «Φωτοβολταϊκά για Όλους»
Παράταση έξι μηνών στο Σχέδιο Ενίσχυσης Νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας