Χαιρετίζει την εφαρμογή του σχεδίου «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» ο Σύνδεσμος Δανειοληπτών

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) χαιρετίζει την εφαρμογή του Σχεδίου «Ενοίκιο Έναντι Δόσης» από σήμερα και καλεί όλους τους επιλέξιμους δανειολήπτες να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη το Σχέδιο και να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους δίνεται.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει ότι βασικός σκοπός του Σχεδίου είναι η προστασία της κύριας κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, με πλήρη διακανονισμό του δανείου τους, το οποίο εξασφαλίζεται με την κύρια κατοικία τους, ενώ τονίζει ότι δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο Σχέδιο οι δανειολήπτες οι οποίοι είναι «εγκλωβισμένοι αγοραστές», εφόσον έχουν καταθέσει το αγοραπωλητήριο έγγραφο στο Κτηματολόγιο και έχουν εξασφαλίσει το λεγόμενο «έγγραφο διανομής».

Εξηγεί ότι με το σχέδιο αυτό οι επιλέξιμοι δανειολήπτες θα είναι πλέον ενοικιαστές, αφού η κατοικία τους θα μεταβιβάζεται στην ΚΕΔΙΠΕΣ και θα διαγράφεται το δάνειό τους, πέραν της αξίας της εξασφάλισης.

Όπως σημειώνει, το κράτος θα καταβάλλει το ενοίκιο για περίοδο 14 ετών, με δικαίωμα επαναγοράς μετά την πάροδο πέντε ετών, προσθέτοντας ότι το Σχέδιο θα είναι ανοικτό για υποβολή αίτησης συμμετοχής για περίοδο εννέα μηνών.

Σύμφωνα με τον ΣΥΠΡΟΔΑΤ, τα κριτήρια του Σχεδίου αφορούν Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις με εξασφάλιση κύριας κατοικίας με αγοραία αξία μέχρι €250.000, φυσικά πρόσωπα λήπτες συγκεκριμένων επιδομάτων, δανειολήπτες με κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350.000, οι οποίοι κρίθηκαν ως μη βιώσιμοι για ένταξη στα σχέδια ΕΣΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΙΑ, αλλά και πρόσωπα των οποίων η συμμετοχή στα Σχέδια Εστία και Οικία έχει τερματιστεί.

«Ο ιδιοκτήτης της κατοικίας μετατρέπεται σε ενοικιαστή για διάρκεια 14 έτη ή εφόρου ζωής αν πρόκειται για πρόσωπο άνω των 65 ετών. Ο ενοικιαστής έχει δικαίωμα επαναγοράς της κατοικίας μετά από πέντε χρόνια και πριν τη λήξη των 14 ετών σε πολύ καλή τιμή, η οποία θα λαμβάνει υπόψη παραμέτρους όπως μεταβολές στις τιμές των ακινήτων, έξοδα και πληρωμές ενοικίων. Η επαναγορά μπορεί να γίνει είτε από τον δικαιούχο είτε από συγγενή 1ου βαθμού. Σε περίπτωση μη επαναγοράς η κυριότητα του ακινήτου παραμένει στην ΚΕΔΙΠΕΣ», προστίθεται στην ανακοίνωση. 

Δειτε Επισης

Μειώθηκαν τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων τον Ιανουάριο
Ώθηση στον νέο δανεισμό από τα επιχειρηματικά δάνεια άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ
Η νέα οδηγία από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου για ακάλυπτες επιταγές
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Το μεγάλο δίλημμα με το βλέμμα στην Πέμπτη
Τι λέει για την εν εξελίξει διαδικασία εξαγοράς της Ελληνικής από την Eurobank ο Ντομινίκ Λαμπουρέ
Από Ιούνιο πιθανότατα η μείωση επιτοκίων, συνεδριάζει την Πέμπτη το Δ.Σ. της ΕΚΤ
Οι παράγοντες που εκτινάσσουν την τιμή του Bitcoin και τι λένε οι αναλυτές
«Θετική εξέλιξη και κατάσταση win-win οι συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και κυπριακών τραπεζών»
Νέα εποχή στη συνεργασία Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και Τράπεζας της Ελλάδας
Alpha Bank Cyprus Ltd: Αναθεώρηση «Δήλωσης Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»