Γ. Βασιλάκος: Σε αναπτυξιακή πορεία η αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών στην Κύπρο

Στη συνεχή ενίσχυση της παρουσίας της στοχεύει η Κωτσόβολος ώστε σταδιακά να φτάσει σε κάθε σημείο της Κύπρου.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, στο πλαίσιο του «IN Business Forecasting 2024» ο Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Κωτσόβολος – Dixons South East Europe, Γιάννης Βασιλάκος τονίζει η εταιρεία θα συνεχίσει να εξελίσσεται και το 2024, δίνοντας ιδιαίτερα έμφαση στην επέκταση του ψηφιακού της μετασχηματισμού, αλλά και στο άνοιγμα νέων σύγχρονων καταστημάτων παροχής υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.

Εκφράζει επίσης την εκτίμηση ότι η αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών στην Κύπρο θα συνεχίσουν την αναπτυξιακή πορεία για μία ακόμα χρονιά.

Ως βασικότερη πρόκληση, ο κ. Βασιλάκος χαρακτηρίζει τις αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες, εξηγώντας ότι οι καταναλωτές δεν ενδιαφέρονται να αγοράσουν απλά ένα ψυγείο ή μία τηλεόραση, αλλά ψάχνουν ένα ολοκληρωμένο σύνολο υπηρεσιών που μπορεί να τους προσφέρει τη βέλτιστη εμπειρία.

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το οικονομικό περιβάλλον το 2024, υπό το πρίσμα των πληθωριστικών πιέσεων, των υψηλών επιτοκίων και των απρόβλεπτα συνεχώς μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών εξελίξεων;
Η νέα χρονιά φέρνει αισιόδοξες προβλέψεις, με την οικονομία να ανακάμπτει από την επιβράδυνση του 2023 και να αναπτύσσεται με έναν υψηλότερο ρυθμό. Ωστόσο, το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, παρά τους καλούς οιωνούς, σε μία απαιτητική αγορά όπως της Κύπρου, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

Για το 2023, ο απολογισμός της Κωτσόβολος περιλαμβάνει σθεναρές επενδύσεις στο δίκτυό μας -με τη νέα είσοδό μας στην Πάφο να αποτελεί το 3ο κατά σειρά κατάστημά μας-, ανάπτυξη και διάθεση καινοτόμων υπηρεσιών μέσα από ένα ευρύ οικοσύστημα συνεργατών και εταιρικών πόρων, καθώς και σημαντικές πρωτοβουλίες σε κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, συνθέτοντας ένα επιχειρηματικό μοντέλο που μας κάνει πολλά περισσότερα από μία εταιρεία retail.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζουμε να αφουγκραζόμαστε τις απαιτήσεις της αγοράς και τις ανάγκες των καταναλωτών και βρισκόμαστε πάντα σε εγρήγορση, με μια ομάδα που κάνει τη διαφορά, δημιουργώντας έναν σύγχρονο data driven οργανισμό που τον χαρακτηρίζουν η αποτελεσματικότητα, η υψηλή παραγωγικότητα, αλλά και η πελατοκεντρική εξυπηρέτηση, εξασφαλίζοντας έτσι πως οι καταναλωτές θα μπορούν να στηριχθούν σε εμάς για τις αγορές τους και θα βρουν προϊόντα και υπηρεσίες για κάθε ανάγκη τους. Αυτός παραμένει ο στόχος μας και για το 2024: να επεκτείνουμε συνεχώς τα όριά μας, ώστε να είμαστε μία αλυσίδα αξίας που συμβάλλει έμπρακτα σε μία Καλύτερη Ζωή για όλους.

Συνεχής αναπτυξιακή πορεία

Ποιες εκτιμάτε πως είναι οι μεγαλύτερες και πιο δύσκολες προκλήσεις τις οποίες θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία;
Οι αυξήσεις στον πληθωρισμό, αλλά και οι περαιτέρω αυξήσεις στα βασικά επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικές προκλήσεις της χρονιάς που τελειώνει, αλλά και εκείνης που έρχεται. Από την εξίσωση δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου στην ευρωπαϊκή οικονομία, γεγονός που επιβαρύνει μεταξύ άλλων την ήδη εφοδιαστική αλυσίδα και τον τομέα της ενέργειας. Σε αυτές τις ήδη διαταραγμένες συνθήκες, η πολεμική σύρραξη στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας, είναι πιθανό να ενισχύσει τους παραπάνω κινδύνους και να επιφέρει ακόμα περισσότερους. Ανάμεσα στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η οικονομία της Κύπρου περιλαμβάνονται και οι δημόσιες δαπάνες, που είναι μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες λόγω δημοσιονομικών κινδύνων.

Η αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συνεχίζουν την αναπτυξιακή πορεία για μία ακόμα χρονιά.

Θα λέγατε πως λαμβανομένων υπόψη και των τελευταίων αναβαθμίσεων, βρίσκεται πλέον για τα καλά σε αναπτυξιακή πορεία;
Θα έλεγα πως ναι, η ανάπτυξη θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, με το ποσοστό ανεργίας, αλλά και τον πληθωρισμό να μειώνονται, και την αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών στην Κύπρο να συνεχίζουν την αναπτυξιακή πορεία για μία ακόμα χρονιά.

Ποια εκτιμάτε θα είναι η πορεία του τομέα που δραστηριοποιήστε το 2024;
Είναι αναμενόμενο πως το λιανικό εμπόριο θα ακολουθήσει την αντίστοιχη πορεία της Κυπριακής οικονομίας. Γνωρίζοντας πως ο Δείκτης Αξίας Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου αυξήθηκε τον Οκτώβριο 2023 κατά 5,7%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, θεωρώ πως η νέα χρονιά θα κινηθεί με θετικό πρόσημο.

Oι καταναλωτές αλλάζουν αγοραστικές συνήθειες

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες τάσεις/αλλαγές του τομέα που αναμένετε το 2024;
Η βασικότερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες. Οι καταναλωτές δεν ενδιαφέρονται να αγοράσουν απλά ένα ψυγείο ή μία τηλεόραση. Ψάχνουν ένα ολοκληρωμένο σύνολο υπηρεσιών που μπορεί να τους προσφέρει τη βέλτιστη εμπειρία.

Επιπλέον, οι καταναλωτές αλλάζουν τις αγοραστικές τους συνήθειες τόσο στο κατάστημα όσο και στο διαδίκτυο, ώστε να προσαρμοστούν στο πολύ υψηλότερο κόστος διαβίωσης. Ως αποτέλεσμα, αγοράζουν συγκεκριμένα προϊόντα όταν αυτά βρίσκονται σε προσφορά, επιλέγουν καταστήματα που προσφέρουν καλύτερες τιμές, ενώ χρησιμοποιούν πιο έντονα και μεθοδικά, εργαλεία σύγκρισης, όπως το διαδίκτυο.

Την ίδια ώρα, η βιωσιμότητα έχει εξελιχθεί σε έναν κρίσιμο παράγοντα για το λιανεμπόριο, καθώς οι καταναλωτές υποστηρίζουν επιχειρήσεις που υιοθετούν σχετικές πρακτικές. Ενδιαφέρονται για τις εταιρείες που έχουν δυναμικό αποτύπωμα στην κοινωνία στην οποία ζουν και μπορούν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για μία Καλύτερη Ζωή για όλους.

Οι καταναλωτές δεν ενδιαφέρονται να αγοράσουν απλά ένα ψυγείο ή μία τηλεόραση. Ψάχνουν ένα ολοκληρωμένο σύνολο υπηρεσιών.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που σήμερα ταλανίζουν τον τομέα σας και η επίλυση των οποίων κρίνεται από εσάς ως προτεραιότητα ενόψει της νέας χρονιάς;

Το σημαντικότερο πρόβλημα που απασχολεί αυτή τη στιγμή τους καταναλωτές και το λιανεμπόριο διεθνώς, είναι οι πληθωριστικές πιέσεις και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί ώστε να μην έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και συμπεριφορά. Ένα ακόμα βασικό θέμα είναι οι ελλείψεις προσωπικού. Είναι ένα θέμα που απασχολεί αρκετούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, μεταξύ των οποίων, και το λιανεμπόριο.

Αν είχατε τη δυνατότητα να ζητήσετε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ή διαμόρφωση πολιτικών για στήριξη/ενίσχυση του τομέα σας από την Κυβέρνηση, ποια θα ήταν αυτά;

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων, της ανάγκης στήριξης των πληγέντων εισοδημάτων, της προώθησης της στεγαστικής πολιτικής, και με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας απέναντι σε εξωγενείς παράγοντες, είναι πολύ θετικό που η Κυπριακή Πολιτεία, προχωρά σε άμεση υλοποίηση πακέτου μέτρων. Τα οικονομικά αυτά μέτρα, ευελπιστούμε ότι θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την ενίσχυση της οικονομικής κατάστασης της χώρας σε συλλογικό επίπεδο, αλλά και ειδικότερα των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Επιτακτική ανάγκη είναι η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας και σταθερότητας, κάτι που θα βοηθήσει την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τελικά όλους τους κλάδους να διαγράψουν ανοδική πορεία τη χρονιά που έρχεται.

Ψηφιακός μετασχηματισμός και νέα σύγχρονα καταστήματα

Ποια είναι τα πλάνα/στρατηγική του οργανισμού σας για το 2024; Να αναμένουμε νέα προϊόντα/υπηρεσίες/αναπτύξεις και περαιτέρω εδραίωσή σας στην αγορά; Θα είναι χρονιά ανάπτυξης/επέκτασης ή διατήρησης της υφιστάμενης θέσης σας στην αγορά; Μπορείτε να μας αποκαλύψετε συγκεκριμένα κάποια από τα σχέδια σας;

Μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει ανοδική πορεία πωλήσεων, με τη δραστηριότητά μας να συνεχίζει να είναι ισχυρή. Με απολογισμό επενδύσεων ύψους 13,4 εκατ. ευρώ για το 2022/2023 και πλάνο επενδύσεων συνολικά για την Ελλάδα και Κύπρο που πλησιάζει τα €20 εκατ. για το 2023/2024, στο φετινό δικό μας οικονομικό έτος, το οποίο ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2024, το μέχρι τώρα χρονικό πλαίσιο μας αφήνει απόλυτα ικανοποιημένους και δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες να συνεχίσουμε δυναμικά το επενδυτικό μας πλάνο. Αυτή τη χρονιά, με στόχο την πλήρη γεωγραφική κάλυψη, τη διαρκή αναβάθμιση των υποδομών μας και την επέκταση των ορίων μας ανοίξαμε -όπως προανέφερα- το τρίτο στη σειρά κατάστημά μας στην Πάφο, επιδιώκοντας τη συνεχή ενίσχυση της παρουσίας μας, ώστε σταδιακά να φτάσουμε σε κάθε σημείο της Κύπρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, και με πρωταρχικό στόχο η Κωτσόβολος να αποτελεί μία αλυσίδα αξίας, συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε και το 2024, δίνοντας ιδιαίτερα έμφαση στην επέκταση του ψηφιακού μας μετασχηματισμού, αλλά και στο άνοιγμα νέων σύγχρονων καταστημάτων παροχής υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, «ξεκλειδώνοντας» παράλληλα, σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την εταιρεία στο σύνολο της Κυπριακής επικράτειας.

Δίνουμε έμφαση στην επέκταση του ψηφιακού μας μετασχηματισμού, αλλά και στο άνοιγμα νέων σύγχρονων καταστημάτων.

Ο παράγοντας τεχνολογία, όπως για παράδειγμα η τεχνητή νοημοσύνη, ποιο ρόλο διαδραματίζει και ποιες αλλαγές αναμένεται να επιφέρει στον τομέα σας;

Αδιαμφισβήτητα, η τεχνολογία διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό τις νέες τάσεις στην αγορά, γι’ αυτό και η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να παίξει καίριο ρόλο στην ενίσχυση της αλληλεπίδρασης με τους καταναλωτές, επιφέροντας θετικές επιπτώσεις στη συνολική εμπειρία τους.

Επιπλέον, η χρήση εικονικής πραγματικότητας μπορεί να δημιουργήσει διαδραστικές εμπειρίες αγορών για τους καταναλωτές, με τη δυνατότητα δοκιμής προϊόντων πριν την αγορά ή και τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας για την εικονική διάδραση με προϊόντα και υπηρεσίες.

Δειτε Επισης

Τα υβριδικά ψαλιδίζουν τα μερίδια αγοράς των βενζινοκίνητων-Οι κορυφαίες μάρκες του τριμήνου
Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνώριση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)