powered by

Προσωρινά μέτρα προστασίας κυπριακών πλοίων λόγω Χούθι

Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας έκρινε σκόπιμη τη λήψη προσωρινών μέτρων για την προστασία των κυπριακών πλοίων, λόγω των επιθέσεων από το κίνημα Χούθι της Υεμένης εναντίον πλοίων που διέρχονται του στενού Μπαμπ-ελ-Μαντέμπ μεταξύ της Υεμένης και της βορειοανατολικής Αφρικής που οδηγεί στην Ερυθρά Θάλασσα, ανέφερε την Τετάρτη σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη.

Σύμφωνα με την Υφυπουργό, μετά τις εν λόγω επιθέσεις και την απειλή για την ασφάλεια των πλοίων, μεγάλοι ναυτιλιακοί κολοσσοί αποφάσισαν να αλλάξουν τα δρομολόγια των πλοίων τους και να αναστείλουν τις μεταφορές φορτίων στην περιοχή, με αποτέλεσμα την πρόκληση ζημιών στην παγκόσμια οικονομία και το παγκόσμιο εμπόριο.

Η κ. Χατζημανώλη ανέφερε πως πως το επιπλέον κόστος οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα εμπορικά πλοία χρησιμοποιούν μεγαλύτερες διαδρομές επιμηκύνοντας τον απαιτούμενο χρόνο ταξιδιών, προσθέτοντας καθυστερήσεις, αφού αναγκάζονται πλέον να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής για να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ, δηλαδή τη συντομότερη θαλάσσια διαδρομή από την Ασία στην Ευρώπη, λόγω της απειλής από τους Χούθι. Η παράκαμψη αυτή των 6.000 μιλίων οδηγεί σε καθυστερήσεις έως και 2 εβδομάδων στον κατάπλου των σκαφών στην Μεσόγειο, επεσήμανε.

Είπε, επίσης, ότι η επιμήκυνση της περιόδου ταξιδιών των πλοίων που αλλάζουν διαδρομή έχει επιπτώσεις και στο περιβάλλον, αφού υπάρχει μεγαλύτερη κατανάλωση σε καύσιμα και μεγαλύτερος αριθμός εκπομπών, ενώ σημείωσε ότι, ως αποτέλεσμα των επιθέσεων και του αυξημένου κινδύνου που έχει δημιουργηθεί για την ασφάλεια των πλοίων, καταγράφεται σημαντική αύξηση και στο κόστος ασφάλισης των πλοίων που περνούν από τη συγκεκριμένη περιοχή.

«Λόγω των επιθέσεων κρίθηκε σκόπιμο από το Υφυπουργείο όπως ληφθούν προσωρινά μέτρα για την προστασία των κυπριακών πλοίων, δυνάμει των άρθρων 71(1)(ε) & (στ) και 71(2(α) του περί Προστασίας Κυπριακών Πλοίων από Πράξεις Πειρατείας και άλλες Παράνομες Πράξεις Νόμου του 2012 (Νόμος 77(Ι)/2012), και εκδόθηκε σχετικό Διάταγμα το οποίο τέθηκε σε ισχύ από τις 23 Δεκεμβρίου 2023, με το οποίο επεκτείνονται οι περιοχές υψηλού κινδύνου, ώστε να καλύπτονται οι περιοχές των επιθέσεων των ανταρτών», ανέφερε η κ. Χατζημανώλη.

Είπε πως εκδόθηκε σήμερα και σχετική Ενημερωτική Εγκύκλιος, προκειμένου να ενημερωθεί η ναυτιλιακή βιομηχανία για τα προσωρινά μέτρα που έχουν ληφθεί.

Δειτε Επισης

Οι επιπτώσεις από ενδεχόμενο κλείσιμο των στενών του Ορμούζ
Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η αποκρατικοποίηση του ΧΑΚ-«Ειλημμένη πολιτική απόφαση»
Έκλεισε και ανακοινώθηκε το deal…Στον Κώστα Κλεάνθους «Ο Φιλελεύθερος»
F.O.C. Family Office Connect Cyprus: Το νέο δικτύο που αναδεικνύει την Κύπρο ως διεθνές κέντρο για family offices(pics)
Δημοτικό Κολυμβητήριο Λευκωσίας: Επαναλειτουργεί μετά από ανακαίνιση και πλήρη αναβάθμιση
Νέα στρατηγική συνεργασία SARMED–SMARTNAV...Τα πολλαπλά οφέλη που θα προσφέρει η νέα πλατφόρμα CANOPUS
Αρχίζει η δεύτερη φάση του 1ου Corporate Padel Tournament από το PadelPro και το IN Business
Invest Cyprus: Σημαντική επένδυση η ίδρυση ευρωπαϊκής θυγατρικής στην Κύπρο από την Drone Destination
Μια διαφορετική συζήτηση μεταξύ των CEO’s ΜΜΕ και Media Directors διαφημιστικών γραφείων της Κύπρου
Πολιτεία-Women Act: «Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά αν είμαστε δικτυωμένες»