Σάρκα και οστά στην ηλεκτρική διασύνδεση-Ξεκίνησε η κατασκευή του καλωδιακού τμήματος για Κρήτη-Κύπρο

Ξεκίνησε η κατασκευή του καλωδιακού τμήματος της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου, που αποτελεί το πρώτο σκέλος της διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) Ελλάδος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ξεκίνησε η κατασκευή του καλωδιακού τμήματος, του πρώτου σκέλους της διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, δηλαδή της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου, καθώς η εταιρεία Nexans έλαβε από τον ΑΔΜΗΕ, τον νέο φορέα υλοποίησης του έργου, την εντολή να «δεσμεύσει» το απαραίτητο slot για την παραγωγή των καλωδίων και να ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες.

Επισημαίνεται ότι «πρόκειται για το πρώτο ορόσημο στη σύμβαση που υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο και σηματοδοτεί την εκκίνηση των εργασιών για το εμβληματικό έργο πριν την εκπνοή του 2023 και ελάχιστο χρονικό διάστημα μετά την ανάληψη του ρόλου του project promoter από τον ΑΔΜΗΕ, μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού Great Sea Interconnector». 

«Η εξέλιξη αυτή, που καταδεικνύει την βούληση του ΑΔΜΗΕ να επιταχύνει την υλοποίηση του έργου, έρχεται σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της συμφωνίας μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων (Asset Purchase Agreement) με τον προηγούμενο project promoter, της μεταβίβασης στον ΑΔΜΗΕ των δυο συμβάσεων των αναδόχων (Nexans, Siemens), καθώς και της μεταφοράς της συμφωνίας επιδότησης (grant agreement) ύψους 657 εκατ. ευρώ από το CINEA (Εκτελεστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον)», προστίθεται.  

«Ακολούθησε η εκταμίευση από τη CINEA προκαταβολής ύψους 55 εκατ. ευρώ, από το κονδύλι των 657 εκατ. ευρώ, το “First Notice to Proceed”, προς τη Nexans, δηλαδή η εντολή έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών για το καλώδιο και στη συνέχεια ολοκληρώθηκε η πληρωμή της πρώτης δόσης προς την εταιρεία», αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ.  

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι «επιταχύνεται η σημαντική μελέτη FID από τη Siemens, ανάδοχο του Σταθμού Μετατροπής στην Κύπρο, που θα καθορίσει λεπτομέρειες του εξοπλισμού που θα εγκατασταθεί στο έργο». 

Επίσης, σημειώνεται ότι «είναι σε εξέλιξη οι διεργασίες για την είσοδο νέων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnection, καθώς έχει υπογραφεί συμφωνία με το ισραηλινό fund Aluma και ΜοU μεταξύ του ΑΔΜΗΕ, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου και του fund TAQA από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα». Επιπλέον αυτών, «επενδυτικά κεφάλαια από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν προσεγγίσει τον ΑΔΜΗΕ το τελευταίο διάστημα και έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο έργο», αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ. 

«Τέλος, βρίσκονται σε εξέλιξη και οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και εμπορικές τράπεζες για το δανειοδοτικό σκέλος. Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται επίσης σε συνεχή επικοινωνία με τις ρυθμιστικές αρχές σε Κύπρο και Ισραήλ, καθώς ωριμάζει το έργο με γρήγορους ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα, κατασκευαστικό, χρηματοδοτικό και ρυθμιστικό», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Α. Μουζουρίδης: Το οικονομικό αποτύπωμα του FIBA EuroBasket και η μοναδική ευκαιρία για τον ξενοδοχειακό τομέα
Παραδοχή Αλέξη Βαφεάδη... Θα εξαντληθεί πολύ νωρίς το κονδύλι του νέου σχεδίου για την ηλεκτροκίνηση
Μαρίνος Γιαλελή: Το οινοποιείο στον Κάθηκα, η σχέση με το κρασί και η νέα ετικέτα διά χειρός Νικόλα Λαδόμματου(pics)
Ευαγγελία Ηλιάδου: Η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού και ο στόχος της Pafilia για το Minthis Music Festival
Έτσι κτίζονται κορυφαίες επωνυμίες…H τέχνη του brand-building και πώς επιτυγχάνεται το δέσιμο της μάρκας με το κοινό
Έρχεται με αλλαγές νέο σχέδιο χορηγιών για αντικατάσταση ή εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων θέρμανσης νερού
Pafilia και LaimTee Art προχωρούν ένα βήμα παραπέρα...Κορυφαίοι μουσικοί απ' όλο τον κόσμο στο Minthis Music Festival 2025
Η ημέρα με την μέχρι στιγμής υψηλότερη συνολική μέγιστη ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα το φετινό καλοκαίρι
Τελευταίες πινελιές στα νομοσχέδια για την φορολογική μεταρρύθμιση-Οι βασικές πτυχές και πότε πάνε στην Βουλή
Βγαίνει η Ελληνική, ετοιμάζεται να μπει η Eurobank...Πρόθεση για παράλληλη εισαγωγή των μετοχών της στο ΧΑΚ