Powered by

Εκτός OPEC η Αγκόλα-Yποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου

Η Αγκόλα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τον ΟΠΕΚ μετά από 16 χρόνια συμμετοχής στο καρτέλ, εν μέσω των διαφωνιών για τις ποσοστώσεις στην παραγωγή, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η χώρα είχε προηγουμένως απορρίψει ένα μειωμένο όριο παραγωγής που είχαν διαμορφώσει οι ηγέτες του καρτέλ, επικαλούμενοι τη φθίνουσα παραγωγική ικανότητα της χώρας.

Η απόφαση να αποχωρήσει δεν είναι εντελώς απροσδόκητη, δεδομένης της εσωτερικής διαμάχης τους τελευταίους μήνες και - αν και μπορεί να προκαλέσει ανησυχίες για τη συνοχή του ομίλου - δεν αναμένεται να επηρεάσει την πορεία της παραγωγής.

"Δεν υπάρχει καμία επίπτωση στις προβλέψεις για την προσφορά, καθώς η Αγκόλα παράγει ήδη με πλήρη δυναμικότητα, αντί να περιορίζει την παραγωγή λόγω των ποσοστώσεων του OPEC+", δήλωσε ο Richard Bronze, επικεφαλής γεωπολιτικής στην Energy Aspects Ltd. "Δεν επηρεάζει άμεσα τις ποσοστώσεις ή τα σχέδια παραγωγής για άλλες χώρες του OPEC+", πρόσθεσε.

H κίνηση της Αγκόλα θα μειώσει τα μέλη του OPEC σε 12.

Το καρτέλ, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, περιορίζει τους τελευταίους μήνες την προσφορά για να στηρίξει τις τιμές.

"Ο ρόλος μας στον οργανισμό δεν κρίθηκε ότι είναι σημαντικός", σημείωσε ο υπουργός Ορυκτών Πόρων της Αγκόλας, Diamantino Azevedo, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. "Δεν ήταν μια απόφαση που πάρθηκε ελαφρά — ήρθε η ώρα", πρόσθεσε.

Η σύγκρουση της χώρας με την ηγεσία του OPEC ξέσπασε τον περασμένο Ιούνιο, όταν μια συμφωνία που έδινε υψηλότερο στόχο παραγωγής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανάγκασε την Αγκόλα να αποδεχθεί ένα μειωμένο όριο για το 2024.

Η παραγωγή της χώρας έχει καταρρεύσει περίπου κατά 40% τα τελευταία οκτώ χρόνια, στα περίπου 1,14 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς δεν έγιναν οι αναγκαίες επενδύσεις τα προηγούμενα χρόνια για την εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου χάνει 0,69 δολ. ή 0,9% στα 73,55 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent του ίδιου μήνα χάνει 0,81 δολ. στα 78,89 δολ. το βαρέλι στο ICE.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί