powered by

Το έργο GAEA παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατάρτισης

Το GAEA είναι ένα έργο που αποσκοπεί στη βελτίωση της εκπαίδευσης σε θέματα επιχειρηματικότητας στον γεωργικό τομέα για νέες γυναίκες που επί του παρόντος είναι εκτός Εκπαίδευσης, Απασχόλησης και Κατάρτισης (NEETs) και για γυναίκες μετανάστριες που ζουν σε αγροτικές περιοχές. Σήμερα το GAEA βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τον σχεδιασμό ενός νέου και απαραίτητου ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος για τη συγκεκριμένη ομάδα-στόχο. Εναρμονισμένο με τις τελευταίες προτεραιότητες της ΕΕ, το GAEA αντιμετωπίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη, την πράσινη μετάβαση και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία στις νέες γυναίκες να ευδοκιμήσουν στην αγροτική επιχειρηματικότητα.

Η δομή του προγράμματος εκπαίδευσης του έργου GAEA ακολουθεί μια ολιστική προσέγγιση και περιλαμβάνει τέσσερα διακριτά προγράμματα σπουδών που απευθύνονται αποτελεσματικά σε διαφορετικές στοχευμένες ομάδες γυναικών στον αγροτικό τομέα: (α) τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΑΕΙ), (β) επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ), (γ) επιμόρφωση για εκπαιδευτές και συμβούλους σταδιοδρομίας, και (δ) μικρο-πιστοποιητικά για μελλοντικούς αγγέλους γνώσεων. Τα τέσσερα προγράμματα εκπαίδευσης έχουν σχεδιαστεί για την ενδυνάμωση των γυναικών στον αγροτικό τομέα και την αντιμετώπιση των εκ των προτέρων διαπιστωμένων αναγκών τους, οι οποίες περιλαμβάνουν την περιορισμένη πρόσβαση σε πόρους, τα στερεότυπα και την εξισορρόπηση οικογενειακών και επιχειρηματικών υποχρεώσεων. Η προτεινόμενη κατάρτιση βασίζεται σε μικτή μάθηση που περιλαμβάνει κατάρτιση πρόσωπο με πρόσωπο, ηλεκτρονική μάθηση, μάθηση σε πραγματικό περιβάλλον (μάθηση με βάση την εργασία) και αυτόεκπαίδευση.

Η ανάπτυξη των ανωτέρω προγραμμάτων κατάρτισης στηρίχθηκε στα στοιχεία μιας ενδελεχούς ανάλυσης των εκπαιδευτικών αναγκών, τα οποία μπορείτε να βρείτε στην πρόσφατα δημοσιευθείσα έκθεση χαρτογράφησης των εκπαιδευτικών αναγκών της GAEA. Η ανάλυση των αναγκών παρέχει μια ολοκληρωμένη έκθεση για τις υπάρχουσες ευκαιρίες κατάρτισης και τις ανάγκες κατάρτισης στον τομέα της αγροτικής επιχειρηματικότητας. Η έκθεση αυτή υπογραμμίζει τις ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων στον τομέα, την περιορισμένη πρόσβαση των γυναικών σε πόρους και τις προκλήσεις που προκύπτουν από τα παραδοσιακά στερεότυπα και τις διακρίσεις. Ακόμα, η έκθεση σηματοδοτεί το βασικό έλλειμμα δεξιοτήτων και γνώσεων όσον αφορά τις γνώσεις για την αγροτική επιχειρηματικότητα, τον εντοπισμό ευκαιριών, τον επιχειρηματικό σχεδιασμό, τη δικτύωση και τη συνεργασία, τη χρηματοοικονομική διαχείριση και την κατανόηση των πολιτικών και της νομοθεσίας της ΕΕ. Ένα άλλο σημαντικό αποτέλεσμα της μελέτης είναι η σημασία που αποδίδεται στις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διοικητικές πτυχές της αγροτικής επιχειρηματικότητας και στην ανάγκη για βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και τεχνολογική καινοτομία.

Όσον αφορά στην Κύπρο, επίσημες στατιστικές αποκαλύπτουν ότι ο αριθμός των γυναικών που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα στην Κύπρο έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια. Ανάμεσα στους νέους αγρότες, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό 11%, είναι γυναίκες, κατατάσσοντας την Κύπρο ανάμεσα στις 6 τελευταίες χώρες στην Ευρώπη. ο ρόλος των γυναικών στον αγροτικό τομέα είναι πολύ σημαντικός, καθώς οι περισσότερες φάρμες και γεωργικές μονάδες είναι οικογενειακές άρα η συμμετοχή τους κρίνεται ως απαραίτητη για τη στήριξη και επιτυχή λειτουργία τους.

Η συνεισφορά των γυναικών στις αγροτικές επιχειρήσεις υποτιμάται καθώς στον τομέα αυτό υπερισχύουν τα παραδοσιακά πρότυπα.

Στην Κύπρο το επίπεδο εκπαίδευσης των αγροτών είναι χαμηλότερο από το μέσο επίπεδο εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα η πλειοψηφία πάνω από το 99% , των αγροτών στην Κύπρο (ιδιοκτήτες η διευθυντές αγροτικών επιχειρήσεων έχουν μόνο πρακτική εμπειρία ή βασική αγροτική εκπαίδευση, καθώς μόνο το 0,06% έλαβε πλήρη αγροτική εκπαίδευση από κάποιον εκπαιδευτικό οργανισμό.

Το έργο GAEA έχει δεσμευτεί να προωθήσει ένα περιβάλλον κατάρτισης χωρίς αποκλεισμούς και με γνώμονα το φύλο στον τομέα των αγροτικών επιχειρήσεων. Ενισχύοντας τις νέες γυναίκες με τις απαραίτητες δεξιότητες, γνώσεις και υποστήριξη, το GAEA προσπαθεί να ανοίξει το δρόμο για μια πιο δίκαιη και ευημερούσα αγροτική βιομηχανία.

Το έργο «GAEA – Granting Access to Employment and Entrepreneurship in Agriculture for Women», υλοποιείται με συντονισμό από την IMH και την GrantXpert Consulting Ltd στην Κύπρο και τη συμμετοχή 12 εταίρων από την Ευρώπη, στο πλαίσιο «Partnerships for Innovation: Alliances» και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο GAEA, επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://www.gaeaeuproject.com/.

Δειτε Επισης

Βαθιά συγκίνηση και ικανοποίηση…Όσα δήλωσαν οι βραβευθέντες των 11ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards (video)
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του CFA Society Cyprus: Οι στόχοι και δράσεις του Συνδέσμου
Μ. Νικολάου Χρίστου: Οι τεχνικές δεξιότητες συμβάλλουν στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα (video)
12th Banking Forum & FinTech EXPO 2024
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 11ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards (pics)
Ν. Χριστοδουλίδης: Αρχίζει rebranding της Κύπρου με επίκεντρο τις διεθνείς αγορές-Τα πέντε οφέλη από τη νέα αναβάθμιση της οικονομίας
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Τιμητικό βραβείο Business Leader στον Φάνο Επιφανίου (video)
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Βραβείο Business Leader στον Ιάκωβο Ιακώβου (video)
ΚΕΒΕ Business Leader Awards: Βραβείο Business Leader στον Νίκο Ξάνθου Σαρρή (video)
Βράβευση Έλενας Γαλανού στα ΚΕΒΕ Business Leader Awards-Business Leader στην κατηγορία «Εμπόριο» (video)