powered by

Χατζημανώλη: Ένα ισχυρό νηολόγιο προσδίδει δύναμη και κύρος στην κυπριακή ναυτιλία

Η Κύπρος διαθέτει σήμερα ένα αναγνωρισμένο Νηολόγιο υψηλών προδιαγραφών, το οποίο συνέβαλε καθοριστικά ώστε η χώρα μας να κατέχει μια σημαντική θέση στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη και να διαδραματίζει σημαντικό και ουσιώδη ρόλο στα παγκόσμια ναυτιλιακά δρώμενα, ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη.

Η κ. Χατζημανώλη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, χαιρέτισε επίσημο δείπνο που οργάνωσε το Υφυπουργείο της, στη Λεμεσό, με αφορμή τα 60 χρόνια από την υιοθέτηση των πρώτων Περί Εμπορικής Ναυτιλίας Νόμων, οι οποίοι έθεσαν τη βάση για τη δημιουργία του Κυπριακού Νηολογίου.

Υπενθυμίζοντας ότι η έναρξη νηολόγησης πλοίων έγινε το 1963, στην Αμμόχωστο, που μετά την τουρκική εισβολή του 1974, ανασυγκροτήθηκε στο λιμάνι Λεμεσού, η Υφυπουργός ανέφερε ότι σε αυτή την πορεία «συνεχών προσπαθειών, σχεδιασμών και αποφάσεων, δύσκολων διαδρομών, με απρόβλεπτες και πολύπλοκες προκλήσεις», μοναδικός στόχος ήταν πάντα η ανάδειξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ρόλο πρωταγωνιστή, μέσω μιας ισχυρής ναυτιλίας.

Η κυπριακή εμπορική ναυτιλία, συνέχισε, έχοντας διανύσει όλα αυτά τα χρόνια μια μακρά, ανοδική και εντυπωσιακή πορεία, αποτελεί έναν εκ των βασικών πυλώνων στήριξης της εθνικής μας οικονομίας.

Σημείωσε δε τα κομβικά σημεία της εξελικτικής αυτής πορείας, όπως η ίδρυση του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, το 1977, η ενσωμάτωση σε αυτό των επιθεωρητών πλοίων και λειτουργών ναυτιλίας, η δημιουργία ναυτιλιακών γραφείων σε καίριας σημασίας για τη ναυτιλία πόλεις του εξωτερικού, καθώς και η εκλογή της Κύπρου στο συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού το 1987 και με την επανεκλογή της πρόσφατα.

Επιπρόσθετα, τόνισε, η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, οδήγησε στον εκσυγχρονισμό της ναυτιλιακής νομοθεσίας, στην εναρμόνιση με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και στην υιοθέτηση ενός ελκυστικού φορολογικού συστήματος για τη ναυτιλία.

Το γεγονός αυτό, είπε η Μαρίνα Χατζημανώλη, σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης και την άριστη ποιότητα υπηρεσιών από τους επαγγελματίες της ναυτιλιακής βιομηχανίας της Κύπρου, οδήγησαν στην περαιτέρω εξέλιξη και ενδυνάμωση της κυπριακής ναυτιλίας.

Ένα άλλο κομβικό σημείο, υπέδειξε, αποτέλεσε η ίδρυση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, τον Μάρτιο του 2018, ως μετεξέλιξη του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, κάτι που «ενίσχυσε τη δυναμική του κλάδου, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων, στην αναβάθμιση της ναυτιλιακής διοίκησης, στην επιτάχυνση λήψεων αποφάσεων, στον εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών και στον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό και στην εφαρμογή στρατηγικών για ενίσχυση του κλάδου».

«Σήμερα, η Κύπρος ως ένα πλήρως ανεπτυγμένο ναυτιλιακό κέντρο, διαθέτει ένα αναγνωρισμένο Νηολόγιο υψηλών προδιαγραφών, το οποίο συνέβαλε καθοριστικά ώστε να κατέχει η χώρα μας μια σημαντική θέση στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη και να διαδραματίζει σημαντικό και ουσιώδη ρόλο στα παγκόσμια ναυτιλιακά δρώμενα», συμπλήρωσε.

Ανέφερε δε ότι ο Κυπριακός εμπορικός στόλος, έχει εξελιχθεί σε αυτά τα 60 χρόνια και συγκαταλέγεται σήμερα, στους μεγαλύτερους και ποιοτικότερους παγκοσμίως, κάτι που «οφείλεται στην αφοσίωση και αγάπη που επέδειξαν όλοι όσοι έχουν ενεργά ασχοληθεί και εργαστεί, από οποιαδήποτε θέση και αν κατείχαν όλα αυτά τα χρόνια».

Στο χαιρετισμό της, η Υφυπουργός σημείωσε την πολιτική βούληση όλων των Κυβερνήσεων για ισχυρή στήριξη της κυπριακής ναυτιλίας και το γεγονός ότι αυτή παραμένει μακριά από οποιεσδήποτε πολιτικές αντιπαραθέσεις, «μια σημαντική παράμετρος, που νιώθω το χρέος και την υποχρέωση να υπογραμμίσω, επιβεβαιώνοντας ότι συλλογικά μπορούμε να καταφέρουμε πολλά».

Επαναβεβαιώνοντας τη βούληση της Κυβέρνησης και του Υφυπουργείου της για περαιτέρω ενίσχυση του Κυπριακού Νηολογίου, υπογράμμισε πως «εργαζόμαστε ακούραστα προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας γνώμονα ότι ένα ισχυρό νηολόγιο προσδίδει δύναμη και κύρος στην Κυπριακή ναυτιλία, ενώ διαφημίζει με τον καλύτερο τρόπο την Κυπριακή Δημοκρατία».

Τόνισε δε πως το πολυτιμότερο και ισχυρότερο συστατικό της κυπριακής ναυτιλίας είναι οι άνθρωποι της, οι επαγγελματίες του κλάδου, τους οποίους το Υφυπουργείου τιμά και θυμάται, καθώς άνοιξαν τον δρόμο και συνέβαλαν στη δημιουργία του Κυπριακού Νηολογίου.

Ευχαριστώντας ιδιαίτερα τους στενούς και διαχρονικούς συνεργάτες του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών και το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, η κ. Χατζημανώλη είπε πως «στέκονται αρωγοί και θεσμοφύλακες της προσπάθειας μας, για περαιτέρω ενίσχυση και συνεχή βελτίωση του ναυτιλιακού συμπλέγματος».

Ευχήθηκε όπως η φωνή του Κυπριακού Νηολογίου και της Κυπριακής Ναυτιλίας δυναμώνει, ενισχύεται και εμπνέει τις νεότερες γενιές.

Δειτε Επισης

Έργο για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στο λιμάνι Λεμεσού-Οι συνεργάτες της κοινοπραξίας
Φιλανθρωπική φωτογραφική έκθεση «Λεμεσός Αγάπη Μου» από Totalserve και PGE&Co
Μωρά Θαύματα: Το όραμα που έγινε πραγματικότητα και οι επόμενοι στόχοι του Συνδέσμου
ΙδΕΚ: Δυναμική κυπριακή παρουσία στο φεστιβάλ καινοτομίας SLUSH 2024
Tο ασημένιο γούρι «Δέντρο της Ζωής» του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος
Ημερίδα «20 χρόνια ανίχνευσης ακοής» από το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου»
Έρχεται ο δέκατος εθνικός διαγωνισμός για ανάδειξη του καλύτερου οινοχόου της Κύπρου
Διεκδικεί επανεκλογή στο συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού η Κύπρος-Το μήνυμα Χατζημανώλη
Η συνταγή τριών κορυφαίων επιχειρηματικών ηγετών για πετυχημένη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού
Μνημόνιο συνεργασίας CMMI και NIMRD σε ερευνητικούς τομείς-«Σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο»