Χ. Παπαχαραλάμπους: Τα ζητήματα στην ατζέντα του νέου προέδρου του ACTA-Τι δηλώνει στο InBusinessNews

Ευοίωνη προδιαγράφεται η επόμενη τουριστική περίοδος, κι αν όλα κυλήσουν καλά χωρίς παγκόσμιες ανατροπές, το 2024 υπόσχεται αρκετά για τον τουρισμό. Ωστόσο, η βιομηχανία συνεχίζει να ταλανίζεται από το βραχνά της ακρίβειας και της έλλειψης προσωπικού.

Από τη θέση, πλέον, του προέδρου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου(ACTA), ο Χάρης Παπαχαραλάμπους, έδωσε στο InBusinessNews, το στίγμα της τουριστικής σεζόν, αλλά και των όσων πρέπει να υλοποιηθούν για να αναπτυχθεί περισσότερο ο τομέας.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που θέτει ως πρόεδρος του Συνδέσμου, τόσο προς όφελος των επαγγελματιών του κλάδου όσο βεβαίως και προς όφελος της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας στο σύνολό της.

«Οι προτεραιότητές μας είναι καταρχάς να προστατεύσουμε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των μελών μας. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να ενδυναμώσουμε και να αναπτύξουμε την βιομηχανία σωστά και οργανωμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το μεγαλύτερο κομμάτι της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας, είναι όσοι καταφθάνουν στο νησί, δηλαδή ο εισερχόμενος τουρισμός. Ο κ. Παπαχαραλάμπους εντοπίζει ζητήματα δεκαετιών που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης,.

«Όσον αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό, επιβάλλεται να γίνουν κάποιες μεταρρυθμίσεις, κάποια από τα χρόνια προβλήματα και τις αδυναμίες που έχουμε, όπως είναι η εποχικότητα, η έλλειψη προσωπικού και η αύξηση στο κόστος», τόνισε ο κ. Παπαχαραλάμπους.

Για την επίλυση των πιο πάνω, αλλά και την επικαιροποίηση των προτεραιοτήτων του ACTA, αρμόδια Υπουργεία και άλλοι φορείς, βρίσκονται σε συνεχή επαφή. «Ούτως η άλλως με τον αρμόδιο Υφυπουργό βρισκόμαστε σε τακτική επαφή, οπόταν εκ των πραγμάτων θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια. Όπως και με άλλους φορείς του τουρισμού», επισήμανε.

Θετικές ενδείξεις, αλλά…

Στην αυγή του 2024, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για το πώς θα κινηθεί τουριστικά το νέο έτος, τόσο σε ό,τι αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό, αλλά και γενικότερα τα ταξίδια.

Όπως εξηγεί ο κ. Παπαχαραλάμπους, «σχετικά με τον εξερχόμενο τουρισμό, η Κύπρος ταξιδεύει. Έχω την αίσθηση θα είναι χρονιά ρεκόρ για τα ταξίδια. Οι προορισμοί είναι οι ίδιοι παραδοσιακοί. Δεν αλλάζουμε τις προτιμήσεις μας εύκολα. Υπάρχουν κάποιοι νέοι προορισμοί που έχουν απευθείας πτήσεις».

Παρότι, όπως όλα δείχνουν, οι επιδόσεις του τουρισμού το 2023 είναι άκρως ικανοποιητικές και οι εκτιμήσεις για το 2024 εξίσου θετικές, μια σειρά παραγόντων κρατά έντονο τον προβληματισμό για την επόμενη μέρα της βιομηχανίας.

«Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2024, καθώς η αύξηση στο κόστος και τα θέματα στο προσωπικό μας προβληματίζουν. Διότι στο value for money, όσον αυξάνεται το κόστος κάπου επηρεάζεται και η ποιότητα που προσφέρουμε αρνητικά», σημειώνει.

Ο νέος πρόεδρος του ACTA, στέλνει το δικό του μήνυμα λέγοντας πως «είναι καιρός και στον τουρισμό, πέραν της ανάπτυξης κλάδων και αγορών και άλλου είδους τουρισμού πέραν του ήλιου και θάλασσας, να κάνουμε κάποιες διαφοροποιήσεις και τομές όσον αφορά το νομικό υπόβαθρο, για να είμαστε πιο ευέλικτοι. Κάποια πράγματα δεν συνάδουν με τα σημερινά δεδομένα».

Το υπάρχον νομικό πλαίσιο θεωρείται ότι δεν συμβαδίζει με τις σύγχρονες απαιτήσεις του τουρισμού, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται αρκετά προβλήματα. «Εξ ου και ότι υπάρχει δυσκολία προσέλκυσης προσωπικού, ελλείψεις στη πρόσληψη ξεναγών, όπως και στο κομμάτι των μεταφορών, όπου υποχρεούται ο οδηγός να μιλάει την ελληνική», υπέδειξε καταλήγοντας ο κ. Παπαχαραλάμπους.

Δειτε Επισης

Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Η Red Selection λίστα του Foody με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ