Το έργο €10 εκατ. που αναδεικνύει την ιστορία της Πάφου και θα στείλει επισκέπτες στο κέντρο

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται ένα έργο μείζονος σημασίας για την ιστορία της Πάφου.

Μετά την υπογραφή του κατασκευαστικού συμβολαίου μεταξύ του Δήμου Πάφου και της ανάδοχου εταιρείας Ν. Γαβριήλ και Υιοί Λτδ με αντικείμενο την εκτέλεση του έργου «Δημιουργία του Κέντρου Ιστορικής Τεκμηρίωσης Πόλεως Πάφου και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου», αρχίζει η υλοποίηση ενός έργου που αναμένεται να αποτελέσει ωδή στην ιστορία της πόλης.

Οι κατασκευαστικές εργασίες για το έργο, συνολικής αξίας €9,636,362.00 πλέον ΦΠΑ, αρχίζουν άμεσα και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε διάστημα 14 μηνών.

Το έργο περιλαμβάνει την συντήρηση, αποκατάσταση και μετατροπή του υφιστάμενου διατηρητέου κτηρίου, του πρώην κεντρικού αστυνομικού σταθμού της πόλης σε μουσείο και την ανάπλαση των εξωτερικών χώρων.

pafoskentroistorikis2

Διαδρομή στην ιστορία της πόλης από 332 π.Χ.
Με τον σχεδιασμό του έργου, επιχειρείται η σύνδεση του αστικού χώρου, των φυσικών στοιχείων και της ιστορίας της πόλης.

Ουσιαστικά, μέσα από μια περιπατητική διαδρομή, η οποία ξεκινά από τα βόρεια του χώρου με το Πάρκο Γενοκτονίας των Αρμενίων και μια χαλαρή διαδρομή, με υπέργειες και ισόγειες διαβάσεις μέσα σε χώρους με πλούσια βλάστηση, ο επισκέπτης φτάνει στην αστική πλατεία βόρεια του κτηρίου που περιλαμβάνει αστικό εξοπλισμό, καθιστικούς χώρους και χώρους υγιεινής.

Από εκεί, στη συνέχεια ο επισκέπτης μπορεί να εισέλθει στο μουσείο μέσα από ένα σύγχρονο κτήριο και ακολουθώντας μια εσωτερική πλέον διαδρομή γνωρίζει την ιστορική πορεία της πόλης από το 332 π.Χ. μέχρι τα νεότερα χρόνια παρακολουθώντας αυτή μέσα από ψηφιακά μέσα και άλλα εκθέματα που θα υπάρχουν στο κτήριο.

Ολοκληρώνοντας τη διαδρομή στο κτήριο, ο επισκέπτης καταλήγει και πάλι στον πλατειακό χώρο για να χαλαρώσει, να ξεκουραστεί, να συλλογιστεί και ίσως να συνεχίσει την περιδιάβαση του στην υπόλοιπη πόλη.

pafoskentroistorikis3

Έργα ανάπλασης που προσελκύουν επισκέπτες
Μιλώντας κατά την υπογραφή του συμβολαίου, ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε ότι ο Δήμος Πάφου στοχεύει να αναδείξει την μακραίωνη ιστορική κληρονομιά της Πάφου με σύγχρονο και παραστατικό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα στο παραδοσιακό κέντρου της πόλης.

pafoskentroistorikis4

Αναφέρθηκε επίσης στα έργα ανάπλασης που έχουν προηγηθεί στη γύρω περιοχή τα τελευταία χρόνια όπως είναι η πλατεία Κέννεντυ, το εμπορικό παραδοσιακό κέντρο, η ανάπλαση του διοικητηρίου και των γύρω δρόμων και η ανάπλαση της πλατείας του δημαρχείου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε έργα, όπως είναι η αποκατάσταση του Πολυχωρου Αττικόν, το Δημοτικό Θέατρο Μαρκίδειο, ο κεντρικός σταθμός των λεωφορείων και η ανάπλαση στο Χάνι Ιμπραήμ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμα το έργο της ανάπλασης της νότιας περιοχής του εμπορικού παραδοσιακού κέντρου και της συνοικίας Αναβαργού, ενώ το έργο του πάρκου Ήβης Μαλιώτου έχει ολοκληρωθεί.
Τα έργα ολοκληρώνονται με την υλοποίηση του έργου από τον Δημόσιο Κήπο μέχρι και την Έξω Βρύση.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας