Το έργο €10 εκατ. που αναδεικνύει την ιστορία της Πάφου και θα στείλει επισκέπτες στο κέντρο

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται ένα έργο μείζονος σημασίας για την ιστορία της Πάφου.

Μετά την υπογραφή του κατασκευαστικού συμβολαίου μεταξύ του Δήμου Πάφου και της ανάδοχου εταιρείας Ν. Γαβριήλ και Υιοί Λτδ με αντικείμενο την εκτέλεση του έργου «Δημιουργία του Κέντρου Ιστορικής Τεκμηρίωσης Πόλεως Πάφου και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου», αρχίζει η υλοποίηση ενός έργου που αναμένεται να αποτελέσει ωδή στην ιστορία της πόλης.

Οι κατασκευαστικές εργασίες για το έργο, συνολικής αξίας €9,636,362.00 πλέον ΦΠΑ, αρχίζουν άμεσα και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε διάστημα 14 μηνών.

Το έργο περιλαμβάνει την συντήρηση, αποκατάσταση και μετατροπή του υφιστάμενου διατηρητέου κτηρίου, του πρώην κεντρικού αστυνομικού σταθμού της πόλης σε μουσείο και την ανάπλαση των εξωτερικών χώρων.

pafoskentroistorikis2

Διαδρομή στην ιστορία της πόλης από 332 π.Χ.
Με τον σχεδιασμό του έργου, επιχειρείται η σύνδεση του αστικού χώρου, των φυσικών στοιχείων και της ιστορίας της πόλης.

Ουσιαστικά, μέσα από μια περιπατητική διαδρομή, η οποία ξεκινά από τα βόρεια του χώρου με το Πάρκο Γενοκτονίας των Αρμενίων και μια χαλαρή διαδρομή, με υπέργειες και ισόγειες διαβάσεις μέσα σε χώρους με πλούσια βλάστηση, ο επισκέπτης φτάνει στην αστική πλατεία βόρεια του κτηρίου που περιλαμβάνει αστικό εξοπλισμό, καθιστικούς χώρους και χώρους υγιεινής.

Από εκεί, στη συνέχεια ο επισκέπτης μπορεί να εισέλθει στο μουσείο μέσα από ένα σύγχρονο κτήριο και ακολουθώντας μια εσωτερική πλέον διαδρομή γνωρίζει την ιστορική πορεία της πόλης από το 332 π.Χ. μέχρι τα νεότερα χρόνια παρακολουθώντας αυτή μέσα από ψηφιακά μέσα και άλλα εκθέματα που θα υπάρχουν στο κτήριο.

Ολοκληρώνοντας τη διαδρομή στο κτήριο, ο επισκέπτης καταλήγει και πάλι στον πλατειακό χώρο για να χαλαρώσει, να ξεκουραστεί, να συλλογιστεί και ίσως να συνεχίσει την περιδιάβαση του στην υπόλοιπη πόλη.

pafoskentroistorikis3

Έργα ανάπλασης που προσελκύουν επισκέπτες
Μιλώντας κατά την υπογραφή του συμβολαίου, ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε ότι ο Δήμος Πάφου στοχεύει να αναδείξει την μακραίωνη ιστορική κληρονομιά της Πάφου με σύγχρονο και παραστατικό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα στο παραδοσιακό κέντρου της πόλης.

pafoskentroistorikis4

Αναφέρθηκε επίσης στα έργα ανάπλασης που έχουν προηγηθεί στη γύρω περιοχή τα τελευταία χρόνια όπως είναι η πλατεία Κέννεντυ, το εμπορικό παραδοσιακό κέντρο, η ανάπλαση του διοικητηρίου και των γύρω δρόμων και η ανάπλαση της πλατείας του δημαρχείου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε έργα, όπως είναι η αποκατάσταση του Πολυχωρου Αττικόν, το Δημοτικό Θέατρο Μαρκίδειο, ο κεντρικός σταθμός των λεωφορείων και η ανάπλαση στο Χάνι Ιμπραήμ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμα το έργο της ανάπλασης της νότιας περιοχής του εμπορικού παραδοσιακού κέντρου και της συνοικίας Αναβαργού, ενώ το έργο του πάρκου Ήβης Μαλιώτου έχει ολοκληρωθεί.
Τα έργα ολοκληρώνονται με την υλοποίηση του έργου από τον Δημόσιο Κήπο μέχρι και την Έξω Βρύση.

Δειτε Επισης

Νέα εβδομάδα, νέες επενδυτικές ευκαιρίες από την Altamira Real Estate
Astrobank: Προς πώληση ακίνητα ιδανικά για επένδυση
Cyfield: Το κέντρο της Λευκωσίας αλλάζει-Αστικά αντιπλημμυρικά έργα στην ενορία Τρυπιώτη
Σε εξέλιξη η κατασκευή του Zeus Tower-Signature Collection-Εντυπωσιακό βίντεο από τα έργα στο Limassol Blu Marine
Ονειρικές πολυτελείς κατοικίες με θέα τη θάλασσα
Υπογράφηκε η σύμβαση για κατασκευή και επιδιόρθωση πεζοδρομίων στον Στρόβολο-Στο €1 εκ. το κόστος
The Great Ocean Building: Μια νέα πολυώροφη γραφειακή ανάπτυξη στη Λεμεσό-Τι θα περιλαμβάνει
Χωρίς άσπρο καπνό αλλά συνεχίζεται η προσπάθεια... οικοδόμησης συμφωνίας για τη συλλογική σύμβαση
Αύξηση 3,3% στον αριθμό αδειών οικοδομής το πρώτο τρίμηνο του 2024-Τα στοιχεία ανά κατηγορία έργου
Έρχεται το μεγάλο Open Day της Altamira Real Estate στο Majestic Gardens στην Τερσεφάνου