Powered by

Α. Ζαχαριάδης: Στοίχημα όλων μας το Σχέδιο Ανάκαμψης-Ολοταχώς για νέα εκταμίευση ύψους €152,3 εκ.

Ποσό ύψους πέραν των €400 εκατομμυρίων θα εισπράξει σωρευτικά η Κύπρος με την νέα, αυριανή εκταμίευση €152,3 εκ. από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ). Μετά και την αυριανή υποβολή των δύο αιτημάτων η χώρα μας θα συγκαταλέγεται στα 10 πρώτα κράτη-μέλη που έχουν υποβάλει και τρίτο αίτημα πληρωμής από τον Μηχανισμό

Σε χαιρετισμό του κατά τη 2η Ετήσια Εκδήλωση για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου που διοργάνωσαν η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, o Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, Υπουργείο Οικονομικών, Ανδρέας Ζαχαριάδης, είπε ότι δεν πρόκειται απλά για ένα Σχέδιο της Κυβέρνησης αλλά, «το Σχέδιο όλων μας και το στοίχημα όλων μας».

Ένα στοίχημα, όπως είπε, που απαιτεί την πολύ στενή και αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των αρμόδιων Αρχών αλλά και των θεσμών της χώρας.

Υπενθύμισε ότι η χώρα μας βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην υποβολή ταυτόχρονα του δεύτερου (2ου) και τρίτου αιτήματος πληρωμής από τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό, για την εκταμίευση συνολικού ποσού ύψους €152,3 εκατομμυρίων.

Όπως εξήγησε ο κ. Ζαχαριάδης, αυτό, κατέστη δυνατόν, με την έγκριση από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόλις την περασμένη εβδομάδα, στις 8 Δεκεμβρίου, της προτεινόμενης από την Κυπριακή Δημοκρατία τροποποίησης του αρχικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου, η οποία έτυχε πρώτα της θετικής αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πρόταση της κυπριακής πλευράς υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 1η Σεπτεμβρίου του 2023, μετά από ένα μακρύ δρόμο συζητήσεων και διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η υιοθέτηση του αναθεωρημένου-του νέου εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας-και η επιτυχής ολοκλήρωση των 16 και 22 στόχων και οροσήμων που περιλαμβάνονται, αντίστοιχα, στο 2ο και 3ο αίτημα πληρωμής, οδηγούν την Κύπρο στην αυριανή υποβολή τους για την εκταμίευση €152,3εκ από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης.

Με την νέα αυτή εκταμίευση, η χώρα θα εισπράξει σωρευτικά ποσό ύψους πέραν των €400 εκατομμυρίων. Πιο συγκεκριμένα πέραν των €152,3 εκατομμυρίων που αναμένεται να εισπραχθούν μέσα στο 2024 μετά από τους απαιτούμενους ελέγχους που διενεργούνται από τους θεσμούς τις ΕΕ:

  • με την υποβολή και έγκριση του αρχικού Σχεδίου το 2021 έγινε η εκταμίευση της προκαταβολής από τον Μηχανισμό, ύψους €157 εκατομμυρίων,
  • με την επίτευξη των πρώτων 14ων οροσήμων του Σχεδίου Ανάκαμψης, έγινε εκταμίευση τον Δεκέμβριο του 2022 της πρώτης (1ης) δόσης, ύψους €85 εκατομμυρίων, και
  • με την έγκριση της τροποποίησης του Σχεδίου την περασμένη βδομάδα η Κύπρος αναμένεται να εισπράξει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, πρόσθετη προκαταβολή ύψους €21 εκατομμυρίων, για το νέο κεφάλαιο του REPowerEU.

Το ποσό αυτό ανέρχεται περίπου στο 40% της συνολικής κατανομής της χορηγίας από τον Μηχανισμό για την Κύπρο. Μετά και την αυριανή υποβολή των δύο αιτημάτων η χώρα θα συγκαταλέγεται στα 10 πρώτα κράτη-μέλη που έχουν υποβάλει και τρίτο αίτημα πληρωμής από τον Μηχανισμό, τα πλείστα εκ των οποίων το έχουν πράξει μόλις πολύ πρόσφατα και μετά την έγκριση των δικών τους προτάσεων τροποποίησης, επί των εθνικών τους Σχεδίων.

Τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά, τόνισε κατά τον χαιρετισμό του, ότι οι ιδιαίτερες προκλήσεις και δυσκολίες που συνοδεύουν την υλοποίηση των εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης, δεν αφορούν αποκλειστικότητα της Κύπρου, αλλά αφορούν όλα τα κράτη-μέλη.

Αυτός είναι και ο λόγος που η πλειοψηφία των κρατών μελών, όπως και η Κύπρος, έχουν προβεί σε σημαντικές τροποποιήσεις των εθνικών τους Σχεδίων, πρόσθεσε. Αναφέρθηκε και στους πρόσθετους πόρους από το πακέτο REPowerEU, για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά μας για να πετύχουμε τον τελικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από την πλήρη εκταμίευση όλων των διαθέσιμων πόρων του Μηχανισμού, αλλά και, πρωτίστως, η αποτελεσματική τους αξιοποίηση σε εθνικό επίπεδο, που θα αποφέρει τα επιδιωκόμενα οφέλη και τον αντίκτυπο για την κυπριακή οικονομία, την κυπριακή κοινωνία, τους κύπριους πολίτες και επιχειρήσεις», δήλωσε.

Κλείνοντας, είπε: «Αναμφίβολα το στοίχημα είναι μεγάλο, όπως και οι προκλήσεις που έχουμε ενώπιόν μας για την έγκαιρη επίτευξη όλων των στόχων και οροσήμων του Σχεδίου, η οποία θα εξασφαλίσει και την εκταμίευση του συνόλου των πόρων του Μηχανισμού προς όφελος της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας».

Δειτε Επισης

Υποχώρησε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Αμετάβλητο το ΧΑΚ κατά το κλείσιμο την Πέμπτη
Υπεγράφη η συλλογική σύμβαση για διοικητικό προσωπικό του Ανοικτού Πανεπιστημίου
Πολιτική δέσμευση για συμμετοχή της Κ.Δ. στο μετοχικό κεφάλαιο του GSI-Τι είπε ο Χριστοδουλίδης στον Μητσοτάκη
Αισιοδοξεί για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου-Πώς προχωρά η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση
Μόνο με κάρτα θα μπαίνουν και θα παίζουν οι παίκτες στα καζίνο της Κύπρου από το 2025-Πώς θα λειτουργεί το σύστημα
Ο Ανδρέας Πέτσας νέος CEO της Eurobank Κύπρου
Στο 2,2% ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο
Nicosia Mall: Το success story του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Κύπρου
Τι λέει για πιθανή συμμετοχή της Κ.Δ. στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector το επιχειρείν