Powered by

Αναμένει χαλάρωση της πολιτικής της ΕΚΤ για τα επιτόκια τον Απρίλιο ο Fitch

Απότομη μείωση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο 2,1%, αναμένει για το 2024, ο οίκος Fitch Ratings, λόγω του γεγονότος ότι ο πλήρης αντίκτυπος της πρόσφατης νομισματικής σύσφιξης δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός, της συνεχιζόμενης ύφεσης του τομέα ακινήτων στην Κίνα και της στασιμότητα της οικονομίας της Ευρωζώνης, για την οποία τονίζει ότι η ανάκαμψη το 2024 «θα είναι ρηχή».

Ταυτόχρονα, ο Fitch αναμένει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αρχίσει τη μείωση των επιτοκίων της τον Απρίλιο του 2024 και θα τα μειώσει κατά 75 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους, στο 3,75%.

Στην τελευταία του έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (GEO) με τίτλο «Η παγκόσμια ανάπτυξη θα μειωθεί απότομα το 2024, αλλά αποφεύγεται η ύφεση στις ΗΠΑ», ο αμερικανικός οίκος αναφέρει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη διατηρήθηκε καλά το 2023, χάρη στην ομαλοποίηση της κατανάλωσης στην Κίνα και στην ανάκαμψη της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, οι οποίες αντιστάθμισαν την απότομη επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά το περσινό ενεργειακό σοκ που υπέστη.

Ο Fitch αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2023, στο 2,9% από 2,5% που ήταν στο GEO του Σεπτεμβρίου, με την ανάπτυξη των ΗΠΑ να αυξάνεται κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 2,4% και την ανάπτυξη της Κίνας κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 5,3%.

Αναφέρει επίσης ότι έχει αυξήσει την ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές, εκτός της Κίνας, κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 3,6% και σημειώνει ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης προβλέπεται στο 0,5%, με μικρή μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη.

Επιπλέον, ο Fitch αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, με την αύξηση κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, στο 1,2% (με την ύφεση να έχει πλέον αποφευχθεί), να αντισταθμίζει τη μείωση κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες της ανάπτυξης της Ευρωζώνης, στο μόλις 0,7%.

«Η οικονομία της Ευρώπης δεν έχει αναπτυχθεί σχεδόν καθόλου φέτος, ενώ ήπια τεχνική ύφεση εξελίσσεται σήμερα στην Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο», υπογραμμίζει.

Αναφέρει ότι η μείωση του παγκόσμιου εμπορίου πλήττει τώρα τις εξαγωγές της Ευρωζώνης, ενώ «η πιστωτική στενότητα επιβαρύνει τις επενδύσεις, καθώς ο τραπεζικός δανεισμός προς τις επιχειρήσεις μειώνεται».

«Η άνοδος των πραγματικών μισθών αναμένεται να ενισχύσει την κατανάλωση το επόμενο έτος, αλλά η ανάκαμψη θα είναι ρηχή», τονίζει.

Επιπλέον, ο αμερικανικός οίκος αναφέρει πως ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκε ελαφρώς ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, ιδίως στην Ευρωζώνη και προσθέτει πως οι τιμές των βασικών αγαθών έχουν σταθεροποιηθεί παγκοσμίως, καθώς οι πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού έχουν μειωθεί.

Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών και η αύξηση των ονομαστικών μισθών έχουν επίσης μειωθεί σημαντικά στην Ευρωζώνη, αλλά λιγότερο στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου παραμένουν υψηλοί, προσθέτει.

Επιτόκια

Ο Fitch αναφέρει ότι η ΕΚΤ αναμένεται να αρχίσει τη χαλάρωση της πολιτικής της τον Απρίλιο, μειώνοντας τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους, με αποτέλεσμα το κύριο επιτόκιο αναχρηματοδότησης να διαμορφωθεί στο 3,75%.

Αντίθετα, αναφέρει ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής της το επόμενο έτος και σημειώνει πως αυτή θα είναι η πρώτη σύσφιξη από το 2007.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί