Γνωστοί Αφγανοί με κυπριακή υπηκοότητα σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ-Κατηγορούνται για διαφθορά

Κυρώσεις σε δύο πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους του Αφγανιστάν-τον Mir Rahman Rahmani (M. Rahmani) και τον γιο του, Ajmal Rahmani (A. Rahmani), κάτοχοι και οι δύο κυπριακής υπηκοότητας, επέβαλε το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Κυρώσεις, επιβλήθηκαν και σε 44 συνδεδεμένες με αυτούς οντότητες, με οκτώ από αυτές να είναι κυπριακές. Πρόκειται συγκεκριμένα για τις:

  • Pyramaxia Limited,
  • RG Holdings Limited,
  • NAI Logistics Limited,
  • Buoyant Holdings Limited,
  • Ocean Europe CY Limited,
  • D.C.H. Dream Creators Holdings LTD,
  • Riseonic Holdings LTD,
  • ZEM Holdings LTD.

Οι M. Rahmani και A. Rahmani, γνωστοί ως «Rahmanis», κατηγορούνται ότι έστησαν ένα πολύπλοκο σύστημα διαφθοράς στις προμήθειες που είχε ως αποτέλεσμα την υπεξαίρεση εκατομμυρίων δολαρίων από συμβάσεις που χρηματοδοτούσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι οποίες υποστήριζαν τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας.

rahmanirahman

Ειδικότερα, κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν τον κρυφό έλεγχο πολλών εταιρειών για να διογκώσουν τεχνητά τις τιμές των συμβάσεων καυσίμων, υποβάλλοντας με δόλο προσφορές συμβάσεων από πολλές εταιρείες που αποκρύπτουν τη συμμετοχή τους, νοθεύοντας τις προσφορές και εξαλείφοντας τον ανταγωνισμό σε συμβάσεις που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ.

rahmaniajmal

Για παράδειγμα, το 2014, διάφορες οικογένειες που εμπλέκονται στις επιχειρήσεις καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων των Rahmanis, συνωμότησαν για να ανεβάσουν την τιμή των καυσίμων σε συμβάσεις που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ κατά περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια και να εξαλείψουν τις προσφορές των ανταγωνιστών.

Οι κατηγορίες που τους αποδίδουν
Αναλυτικότερα, σχεδόν σε κάθε βήμα του σχεδίου διαφθοράς τους, σύμφωνα με Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, οι Ραχμάνι δημιούργησαν ευκαιρίες για να πλουτίσουν εις βάρος των άλλων.

Οι Ραχμάνι έχουν αντιμετωπίσει καταγγελίες για απάτη που αφορούσε συμβάσεις καυσίμων που ήλεγχαν οι εταιρείες τους για την παροχή καυσίμων στις Αφγανικές Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας (ANDSF).

Συγκεκριμένα κατηγορούνται ότι φούσκωσαν τεχνητά την τιμή των συμβάσεων καυσίμων που κέρδισαν για να παραδώσουν καύσιμα στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, προκειμένου να συμπεριλάβουν και τις Αφγανικές Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας.

Παράλληλα, φέρονται να εισήγαγαν και να πουλούσαν με δόλιο τρόπο αφορολόγητα καύσιμα, παραδίδοντας λιγότερα καύσιμα από όσα προνοούνταν στα συμβόλαιά τους.

Παιχνίδια με τα συμβόλαια
Οι A. Rahmani και M. Rahmani φέρονται, σύμφωνα με τις ΗΠΑ και όπως έχει προαναφερθεί, να χρησιμοποίησαν τον κρυφό έλεγχο πολλών εταιρειών για να διογκώσουν τεχνητά τις τιμές των συμβολαίων καυσίμων υποβάλλοντας δόλια προσφορές συμβάσεων από πολλές εταιρείες που απέκρυβαν τη συμμετοχή τους, νοθεύοντας προσφορές και εξαλείφοντας τον ανταγωνισμό σε συμβάσεις που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ.

Το 2014, παραδείγματος χάριν, πολλές οικογένειες που εμπλέκονται στην επιχείρηση καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων των Ραχμάνι, ενεπλάκησαν για να αυξήσουν την τιμή των καυσίμων σε συμβόλαια που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ κατά περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια και να εξαλείψουν προσφορές ανταγωνιστών.

Δειτε Επισης

Με μικρή άνοδο άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Βιώσιμο μέχρι το 2080 και δεν κινδυνεύει το ΤΚΑ-Θα πρέπει να δημιουργηθεί πραγματικό αποθεματικό
Μεταβατικές διατάξεις για προαγωγές 2024-2025 στο δημόσιο-Η πρόταση νόμου που συζητείται στη Βουλή
FDI screening: Διαφωνίες και δυστοκία συναίνεσης για το πλαίσιο ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων
14ο Nicosia Economic Congress: Σκιαγράφησε το παρόν και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας (vid)
Συναγερμός και για την οικονομία... Συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη ο Κεραυνός-Καθησυχαστικές οι διαπιστώσεις
Στο Λονδίνο για προώθηση της Κύπρου ως επιχειρηματικού και επενδυτικού προορισμού ο Χριστοδουλίδης
Προς επανατοποθέτηση οι διμερείς οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις Κύπρου και Ιαπωνίας
Μιχάλης Αντωνίου: Πολύ εποικοδομητική η συνάντηση με Χριστοδουλίδη, θα καταθέσει εισηγήσεις η ΟΕΒ
Εβδομαδιαία άνοδος 1,59% στο ΧΑΚ