Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Νέα εποχή στις οικονομικές σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας με νέα συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας

Κύπρος και Γαλλία υπέγραψαν σήμερα σύμβαση για την Εξάλειψη της Διπλής Φορολογίας αναφορικά με τους φόρους πάνω στο εισόδημα και την πρόληψη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Η σύμβαση ανανεώνει παλαιότερη συμφωνία που προϋπήρχε μεταξύ των δύο χωρών από το 1981. Την Σύμβαση υπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός και η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο Σαλίνα Γκρενέ-Καταλάνο.

Η υπογραφείσα Σύμβαση, αναθεωρεί την Σύμβαση η οποία είχε συναφθεί στις 18 Δεκεμβρίου, 1981, αποτυπώνοντας τις τελευταίες φορολογικές εξελίξεις και εφαρμογές σε διεθνές επίπεδο.

Η νέα Σύμβαση θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς να δημιουργούνται ευκαιρίες για μη-επιβολή φορολογίας ή μειωμένη φορολογία μέσω φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής.

Μέσω της διακρατικής σύμβασης διασφαλίζεται σαφής φορολογικός χειρισμός των συναλλαγών μεταξύ των δυο κρατών παρέχοντας βεβαιότητα και σταθερότητα στους νέους και υφιστάμενους επενδυτές.

Η Σύμβαση βασίζεται στο Μοντέλο Φορολογικών Συμβάσεων του ΟΟΣΑ (2017 Model) και εμπεριέχει όλα τα ελάχιστα πρότυπα των Δράσεων για τη Διάβρωση της Φορολογικής Βάσης και της Μεταφοράς Κερδών (BEPS) που αφορούν τις διμερείς συμβάσεις.

Η διεύρυνση, διατήρηση και επικαιροποίηση, του δικτύου Συμβάσεων Αποφυγής της Διπλής Φορολογίας, είναι για την Κυβέρνηση υψίστης οικονομικής και πολιτικής σημασίας, καθώς η επικαιροποιήση της υπό αναφορά σημαντικής σύμβασης για την Κύπρο, αναμένεται να συμβάλλει περαιτέρω στην ενίσχυση και προώθηση της χώρας μας ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, ο κ. Κεραυνός είπε πως ότι είναι με μεγάλη χαρά που υπέγραψε τη σύμβαση για την Εξάλειψη της Διπλής Φορολογίας αναφορικά με τους φόρους πάνω στο εισόδημα και την πρόληψη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής μεταξύ της κυπριακής Κυβέρνησης και της γαλλικής Κυβέρνησης και ευχαρίστησε την πρέσβειρα της Γαλλίας για τη συνεργασία που είχαν.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της σύμβασης, ο κ. Κεραυνός είπε πως αυτή εκσυγχρονίζει μια συμφωνία που υπήρχε από το 1981 και σήμερα εφαρμόζεται για εισοδήματα για φυσικών ή νομικών προσώπων που είναι φορολογικοί κάτοικοι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλικής Δημοκρατίας και η πηγή των εισοδημάτων τους είναι οι δύο χώρες αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της σύμβασης καλύπτονται φόρος εισοδήματος, εταιρικός φόρος, έκτακτη εισφορά στην Άμυνα και Φόρος κεφαλαιουχικών κερδών.

Ο Υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα πως αυτή η συμφωνία θα δημιουργήσει ακόμα καλύτερες προϋποθέσεις για μια συνεργασία με τη Γαλλική Δημοκρατία στον τομέα της οικονομίας και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για περισσότερες επενδύσεις για αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών και των λαών τους.

Από την πλευρά της, η κ. Καταλάνο είπε πως όντως αυτή η συμφωνία προϋπάρχει από τον Σεπτέμβριο του 1981 και χρειαζόταν να εκσυγχρονιστεί ώστε να λαμβάνει υπόψη νέους κανόνες και νέα δεδομένα.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την υπογραφή αυτής της νέας συμφωνίας μεταξύ της Γαλλίας και της Γαλλίας που θα παρέχει στους πολίτες μας καθώς και των επιχειρήσεων μας με ένα επικαιροποιημένο νομικό πλαίσιο σε θέματα φορολογίας», είπε, και πρόσθεσε πως αυτή η συμφωνία αντανακλά τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες και στοχεύει στην ενδυνάμωση τη συνεργασία ειδικά στον τομέα της οικονομίας.

Επίσης, θα ενδυναμώσει τη συνεργασία, είπε, μεταξύ των υπηρεσιών φορολογίας των δύο χωρών, κάτι που διανοίγει νέους δρόμους συνεργασίας. Ο κύριος στόχος είναι η εγκαθίδρυση νομικού πλαισίου που συμμορφώνεται με τις πιο πρόσφατους διεθνείς κανόνες και δεδομένα σε θέματα φορολογίας.

Πρόκειται, όπως σημείωσε, για ένα νέο βήμα μπροστά στις εξαίρετες διμερείς σχέσεις σε όλα τα θέματα και συγκεκριμένα σε αυτή την περίπτωση, στα θέματα φορολογίας.

Δειτε Επισης

Κυρώσεις από Καναδά σε 10 άτομα και 153 οντότητες εγγεγραμμένες σε Ρωσία και Κύπρο
Ανώτατο: Οι μισθωτές κρατικής γης υπόκεινται σε φορολογία
Εβδομαδιαία άνοδος 0,25% στο ΧΑΚ
Αισθητά επιβραδυνόμενος ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης ΣΠΟΔ τον Ιανουάριο
Ανακοινώνονται μέτρα στήριξης για τα ορεινά-Πώς προχωρά η δημιουργία του Πανεπιστημίου Τροόδους
Γ. Παναγιώτου: Κοινή προσέγγιση Κυβέρνησης-επιχειρηματικής κοινότητας για την ανάπτυξη της οικονομίας
ΠΟΒΕΚ: «Δικαίωση» η κατάργηση του ετήσιου τέλους των €350 για τις εταιρείες-Χαιρετίζει τα μέτρα στήριξης
Με μικρή άνοδο έκλεισε το ΧΑΚ
Αρχίζει η παραλαβή των αιτήσεων για φοιτητικές χορηγίες και επιδόματα
Αυτοί είναι οι πιο ακριβοπληρωμένοι κρατικοί αξιωματούχοι στην Κύπρο