O Head of Startup Business Development της AWS αποκλειστικά στο InBusinessNews

Γόνιμο, τεχνολογικό, έδαφος, και όχι μόνο, προσφέρει η AWS στις νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω των εργαλείων που προσφέρει στην πλατφόρμα της, δημιουργώντας ένα υγιές και ανταγωνιστικό περιβάλλον, τόσο για νέους επιχειρηματίες όσο και για μεγάλους οργανισμούς.

Αυτά και πολλά άλλα είχαν αποκαλυφθεί και φέτος στο AWS re:Invent, τo οποίο έλαβε χώρα στο Λας Βέγκας της Νεβάδα, μεταξύ 27 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου, και όπου το InBusinessNews έδωσε το παρών του.

Εκεί, μιλήσαμε με τον David Roldan, επικεφαλής της ανάπτυξης των startups στην περιοχή της Ευρώπης, Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, (Head of Startup Business Development-EMEA at Amazon Web Services).

Στην αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε, μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες που προσφέρει η πλατφόρμα της AWS.

Πείτε μας αρχικά λίγα λόγια για εσάς και το ρόλο σας στην AWS...

Είμαι επικεφαλής της ανάπτυξης νέων επιχειρήσεων για την AWS για Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Με την ομάδα μας, εστιάζουμε στο να βοηθήσουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις από τα πολύ πρώιμα στάδια τους.

Αυτές τις πρώτες γραμμές κώδικα που χρειάζονται ας πούμε, βοηθώντας να τους παρέχεται τεχνική καθοδήγηση υποδομής. Στη συνέχεια, τους βοηθάμε στο ταξίδι τους να ενταχθούν στην αγορά προϊόντων και να ταιριάξουν, ενώ παράλληλα θα έχουν την υποστήριξή μας.

Πιστεύετε ότι οι περισσότερες startups αποτυγχάνουν στα πρώτα στάδια, κυρίως επειδή δεν έχουν γνώσεις προγραμματισμού; Και πώς εσείς τους βοηθάτε να προχωρήσουν;

Ναι, στα πρώτα τους στάδια, ισχύει αυτό. Η AWS εργάζεται με startups εδώ και πολλά χρόνια και έχουμε αυτή την εμπειρία.

Σκεφτείτε λοιπόν μερικές από τις μεγαλύτερες ιστορίες επιτυχίας μας από νωρίς, όπως για παράδειγμα η Airbnb. Έχουμε μεγαλώσει μαζί με τις startups και αυτό μας επέτρεψε να βοηθήσουμε τον εκδημοκρατισμό και να εξισορροπήσουμε τους όρους ανταγωνισμού για να φτάσουν οι startups στο επίπεδο να ξεκινήσουν, επειδή γνωρίζουμε ότι το να δημιουργηθεί μία startup είναι πολύ δύσκολο.

Οπότε εμείς έχουμε δημιουργήσει και χρησιμοποιούμε υπηρεσίες, όπως το flagship startup πρόγραμμά μας, το AWS Activate, μέσω του οποίου μόνο τα τελευταία 10 χρόνια, έχουμε παράσχει περισσότερα από έξι δισεκατομμύρια δολάρια σε πιστώσεις/credits (σ.σ. τα credits είναι είδος κουπονιών που προσφέρονται μέσω του προγράμματος AWS Activate για τη χρήση των υπηρεσιών, διευκολύνοντας τις νεοφυείς επιχειρήσεις να εξοικονομούν τεχνολογικούς πόρους), σε περισσότερες από 280.000 νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Και αυτό βοήθησε πραγματικά να μειωθεί το εμπόδιο εισόδου για μια startup στην αγορά, μόνο και μόνο για να ξεκινήσει και να παρέχει αυτές τις πιστώσεις. Τους δίνει επίσης αυτή την ευκαιρία να πειραματιστούν και να δοκιμάσουν πράγματα εκείνες τις πρώτες μέρες της δημιουργίας τους.

Από τη δική σας εμπειρία, έχετε δει startups να αλλάζουν πορεία από τα αρχικά τους σχέδια, μετά που χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα σας;

Η λειτουργία μιας startup δεν είναι σίγουρα ένα γραμμικό ταξίδι, έχει αυτές τις διαφορετικές εφαρμογές και κατευθύνσεις. Μέσω αυτής της διαδικασίας, και είναι κάτι που αναγνωρίζουμε επειδή εργαζόμαστε με startups για τόσο καιρό, μας επιτρέπει να έχουμε μια καλή κατανόηση για το ποια είναι τα πράγματα που λειτουργούν και ποια όχι τόσο πολύ.

Επομένως, είμαστε σε θέση να παρέχουμε πολλές οδηγίες, τόσο για την τεχνική υποδομή, αλλά και για το πιο εμπορικό είδος της επιχείρησης. Και το έχουμε δει αυτό με κάποιες πραγματικά σπουδαίες, και πολύ γνωστές startups.

Στήριξη και στις μικρές αγορές

Έχετε περιπτώσεις από startups που προέρχονται από μικρές αγορές, να φτάνουν το εκατομμύριο; Θέτω αυτό το ερώτημα, καθώς προέρχομαι από μία μικρή αγορά, με πολλές startups, οι οποίες στην αρχή φοβούνται και αποτυγχάνουν....

Ναι, εργαζόμαστε με startups σε όλη την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Και κατά κάποιο τρόπο τις έχουμε υποστηρίξει, με κάποια προγράμματα που δημιουργήσαμε, όπως το AWS Startup Loft Accelerator.

Αυτός είναι ένας εικονικός επιταχυντής όπου παρέχουμε την τεχνική καθοδήγηση και την καθοδήγηση σχετικά με πράγματα, όπως η συγκέντρωση κεφαλαίων, αλλά και καθοδήγηση γύρω από τη στρατηγική αγοράς. Και αυτός ήταν ένας καλός τρόπος για μια νεοσύστατη επιχείρηση να μπορεί να δοκιμάσει ιδέες.

Και μετά, αυτό που κατανοήσαμε είναι ότι η παροχή του Startup Loft Accelerator, σε ορισμένες από αυτές τις μικρότερες αγορές ήταν πολύ επωφελής επειδή αποκτούν πρόσβαση σε τεχνογνωσία παγκόσμιας κλάσης και είναι σε θέση να δοκιμάσουν αυτές τις ιδέες προτού φτάσουν σε κάτι πιο μεγάλο, όπως την ευρύτερη αγορά.

Και υποθέτω ότι λαμβάνουν την απαραίτητη ανατροφοδότηση από εσάς στο πεδίο στο οποίο δραστηριοποιούνται...

Βεβαίως. Είναι μέρος του Startup Loft Accelerator, όπου έχουμε διαφορετικούς μέντορες και αυτοί δεν είναι μόνο άνθρωποι της AWS, αλλά είναι επίσης μερικοί από τους κορυφαίους αποφοίτους μας άλλων startup.

Είναι μια ευκαιρία για εκείνες τις νέες νεοφυείς επιχειρήσεις, που περνούν από το πρόγραμμα, να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε άτομα που πραγματικά εργάζονται και που βγήκαν στις αγορές. Άρα, ήταν πολύ χρήσιμο για αυτούς.

Και μετά το άλλο σκέλος είναι ότι έχουμε μια διαδικτυακή πλατφόρμα όπου εκεί οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να καταναλώσουν περιεχόμενο κατά παραγγελία (on demand), από το πώς να δημιουργήσουν ένα πετυχημένο pitch deck, πώς να κάνουν το πρώτο τους χρηματοδοτικό γύρο και άλλα.

Από πλευρά μας, θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι είμαστε σε θέση να τους παρέχουμε τα δομικά στοιχεία, πώς να ξεκινήσουν, να παρέχουμε λύση για κάθε περίπτωση μέσω σεμιναρίου, αλλά και να υπάρχει ένα άτομο που θα μπορούν να μιλήσουν. Επομένως, υπάρχει αυτή η ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με κάποιον από την AWS.

Αν το σκεφτείτε στο DNA της ομάδας μας για ανάπτυξη επιχειρήσεων startup, θα έλεγα ότι είμαστε μια ομάδα πρώην ιδρυτές, πρώην χειριστές ή επενδυτές. Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε πραγματικά την ίδια γλώσσα με τις νεοφυείς επιχειρήσεις και αυτό μας επιτρέπει να μπορούμε να παρέχουμε πλούσιες συμβουλές για να τις βοηθήσουμε να ξεκινήσουν.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ρωτήσω για το ρόλο των κυβερνήσεων. Συνεργάζεστε με πάρα πολλές στην Ευρώπη και μία από αυτές είναι και η κυπριακή, Τι είναι αυτό που αναζητούν οι startups από τις κυβερνήσεις;

Βλέπετε, η συνεργασία με τις κυβερνήσεις είναι δύσκολη. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι όλα διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Η Ευρώπη είναι διαμορφωμένη με αυτόν τον τρόπο.

Είναι σημαντικό για εμάς να εργαζόμαστε μαζί με ομάδες δημόσιας πολιτικής, τοπικές κυβερνήσεις, όπου μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι βοηθάμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις τους και να τις βοηθάμε να αναπτυχθούν και να καλλιεργήσουν τα οικοσυστήματα νεοφυών επιχειρήσεων τους.

Είναι κάτι που λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη και συνεργαζόμαστε από πολύ νωρίς με τις κυβερνήσεις για να μπορούμε να δημιουργήσουμε πράγματα. Ένα παράδειγμα είναι και η Νότια Αφρική, όπου δημιουργήσαμε ένα ψηφιακό κέντρο δεξιοτήτων και ανάπτυξης και αυτό ήταν κάτι που κάναμε σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Δεν προαπαιτούνται γνώσεις

Τι είδους εργαλεία παρέχονται από την AWS για τις startups;

Κάτι που είναι πολύ επίκαιρο, όπως μπορείτε να φανταστείτε και από το Re:Invent, είναι η συζήτηση γύρω από το Generative AI. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντικό από τεχνολογικής άποψης, επειδή η τεχνητή νοημοσύνη υλοποιείται εδώ και αρκετό καιρό. Αλλά μόλις τώρα νομίζω ότι ο υπόλοιπος κόσμος αρχίζει και αντιλαμβάνεται τις εφαρμογές ή τις περιπτώσεις χρήσης αυτής της τεχνολογίας.

Στην AWS, έχουμε μια ολόκληρη σουίτα υπηρεσιών, όπου μπορούμε να παρέχουμε βοήθεια και να βοηθήσουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν αυτά τα εργαλεία AI για να κατασκευάσουν δικά τους πράγματα.

Κάποια καλά παραδείγματα πόρων που υπάρχουν είναι ότι έχουμε το Machine Learning University, το οποίο είναι ένα διαδικτυακό πρόγραμμα σπουδών. Είναι, το ίδιο μάθημα που χρησιμοποιούν οι προγραμματιστές μας στην AWS για να εκπαιδευτούν.

Τώρα, έχουμε ανακοινώσει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άτομα εκτός. Για να γίνει πιο αντιληπτό, υπάρχουν εταιρείες που είναι σε θέση να αξιοποιήσουν το Machine Learning. Το προσφέρουμε σε πάνω από 30 διαφορετικές γλώσσες.

Οπότε ας υποθέσουμε ότι μια startup στην αρχή της δεν έχει τις απαραίτητες τεχνολογικές γνώσεις, μέσω της AWS θα έχει στη διάθεση της μια ολόκληρη βιβλιοθήκη πληροφοριών;

Έτσι ακριβώς, έχουμε την πλατφόρμα, όπως η Startup Loft Accelerator, όπου το περιεχόμενο κατ' απαίτηση που ανέφερα, και μπορούν να βρουν πληροφορίες σχετικά με το Machine Learning και την τεχνητή νοημοσύνη.

Αλλά, εκτός από αυτό, στην AWS, έχετε προγράμματα όπως το Sagemaker, το οποίο είναι ίσως η πιο γνωστή υπηρεσία Machine Learning, που προσφέρουμε. Και αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία γιατί μπορείτε να πάρετε προπαρασκευασμένα μοντέλα.

Σαν να είναι σε ένα κουτί και μπορείτε να βγάλετε αυτό που χρειάζεστε χωρίς να έχετε βαθιά τεχνογνωσία ή να είστε ειδικός στο Machine Learning. Και αυτό είναι ένα από τα σπουδαία πράγματα σχετικά με τη δύναμη του να μπορούμε να βοηθήσουμε.

Και δεν έχει σημασία αν μια εταιρεία ή startup είναι τεχνολογική. Για εμάς, εφόσον υπάρχει ένα τεχνικό στοιχείο σε αυτό που κάνουν, τότε μπορούμε να βοηθήσουμε.

Πιο εύκολη η δικτύωση

Σχετικά με τον ανταγωνισμό, θεωρείτε ότι η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τα δεδομένα μεταξύ των startups και των επιχειρήσεων;

Αυξάνει σίγουρα την ευκαιρία για ανταγωνισμό καθώς δημιουργούν όμορφα προϊόντα για να ικανοποιήσουν τους πελάτες τους.

Νομίζω ότι τελικά αυτό που προσπαθούν, είναι να καταλάβουν πώς να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν ένα καλύτερο προϊόν για να δημιουργήσουν μια καλύτερη εμπειρία χρήστη για τους πελάτες που θέλουν να προσεγγίσουν.

Και νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι η νοοτροπία όταν μιλάμε για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, που μας λένε για το τι προσπαθούν να κάνουν, να πετύχουν.

Έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου εταιρείες αναζητούσαν μια συγκεκριμένη υπηρεσία, και μέσω της AWS εντόπισαν μια startup που την παρέχει, και εν τέλει προχώρησαν στην απόκτηση της;

Απολύτως 100%. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι υπάρχουν μεγάλοι οργανισμοί, που έχουν δημιουργήσει πολλές εσωτερικές λύσεις, αλλά εντοπίζουν επίσης διάφορα κενά στο δικό τους χαρτοφυλάκιο των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Και τότε είναι που αρχίζουν να αναζητούν startups, που θα μπορεί πραγματικά να καλύψει το κενό στο χαρτοφυλάκιό τους. Μέσω της AWS, έχουν όλοι το το πλεονέκτημα της δικτύωσης, και είναι πολύ πιο εύκολο.

Το σπουδαίο με την AWS είναι ότι σαν ένας παγκόσμιος οργανισμός έχουμε αυτή την ικανότητα να συνεργαζόμαστε με νεοφυείς επιχειρήσεις και να τις βοηθούμε να έρθουν σε αυτούς τους διαφορετικούς οργανισμούς που τις αναζητούν.

Το έχουμε δει με τις βιομηχανίες μαγειρικής, για παράδειγμα, όπου μπορέσαμε να φέρουμε αυτές τις νεοφυείς επιχειρήσεις και να τις βοηθήσουμε με τα επιχειρηματικά τους προγράμματα.

Το αύριο της τεχνητής νοημοσύνης

Βρισκόμαστε σχεδόν στο τέλος του 2023. Τι μπορούμε να αναμένουμε για τον επόμενο χρόνο;

Πιστεύω ότι ένα από τα πράγματα που θα δούμε είναι προφανώς το Generative AI. Βρέθηκε πολλές φορές στην επικαιρότητα φέτος και θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά. Η διαφορά είναι ότι κάθε φορά που υπάρχει μια νέα τεχνολογία, ο καλύτερος τρόπος να δοκιμαστεί είναι στην ευρεία κατανάλωση της.

Νομίζω ότι με το Generative AI, θα δούμε πολύ περισσότερες επιχειρηματικές εφαρμογές μπαίνοντας στο 2024, καθώς βρίσκονται όλο και περισσότερες περιπτώσεις χρήσης, και κυρίως από τη σκοπιά του B2B.

Θεωρώ ότι θα δούμε επίσης διαφορετικούς κλάδους να συνεχίζουν να πραγματοποιούν περισσότερες επενδύσεις την τεχνητή νοημοσύνη.

Για παράδειγμα, όπως στον τομέα της υγείας και πώς αυτό θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες για την ανακάλυψη φαρμάκων ή την πρόληψη ασθενειών. Αυτά είναι πραγματικά συναρπαστικά πράγματα και νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε περισσότερα από αυτά.

Ποιο είναι το μήνυμά σας για κάθε startup οπουδήποτε στον κόσμο; Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνουν, από όποιο στάδιο κι αν βρίσκονται;

Η AWS εργάζεται με startups για πάνω από μια δεκαετία και έτσι κατανοούμε βαθιά τις νεοφυείς επιχειρήσεις που τις βοηθούν από τις πρώτες μέρες που αρχίζουν να γράφουν την πρώτη γραμμή κώδικα μέχρι το στάδιο ανάπτυξης και της κλιμάκωσης.

Παρέχουμε πραγματικά την καλύτερη πλατφόρμα με πάνω από 200 υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο και παρέχουμε την καλύτερη ασφάλεια. Είμαστε εδώ για να είμαστε αυτός ο συνεργάτης μαζί τους, καθώς βρίσκουν το κατάλληλο προϊόν και να βγουν στην αγορά.

Δειτε Επισης

Ρεκόρ στην αγορά κατοικίας-Το είδος και η αξία των διαμερισμάτων που προτιμώνται
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων
Όμιλος Λεπτός: Η ιστορία από το 1960, τα έργα ορόσημα και οι δραστηριότητες σήμερα
Στο 50% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία το Πάσχα-Ετοιμάζονται για δύσκολη χρονιά οι ξενοδόχοι
Ζεσταίνεται η αγορά ενόψει Πάσχα-Η μάχη των προσφορών και το αδιαχώρητο στις υπεραγορές
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Είκοσι νέες ψηφιακές υπηρεσίες εντός του 2024-Τα πλάνα του Υφ. Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής
Βγάζει ξανά στην...αναφορά την Kition ο Χριστοδουλίδης-«Το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε»
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες