ΗΠΑ: Μειώθηκε στο 3,7% η ανεργία, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή

Στο 3,7% μειώθηκε το ποσοστό ανεργίας το Νοέμβριο στις ΗΠΑ, ενώ οι προσλήψεις αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, όπως κατέδειξαν κυβερνητικά στοιχεία την Παρασκευή, ενισχύοντας την αισιοδοξία ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη μπορεί να επιτύχει τον άπιαστο στόχο να αποφύγει την ύφεση, ενώ παράλληλα θα τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε το Νοέμβριο 199.000 θέσεις εργασίας, ανακοίνωσε το αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας.

Η αύξηση των μισθών επιταχύνθηκε στο 0,4% από τον προηγούμενο μήνα, αλλά παρέμεινε σταθερή από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους.

Αν και η απασχόληση φαίνεται να θερμαίνεται, οι αναλυτές αναφέρουν ότι η υποκείμενη κατάσταση της αγοράς εργασίας έχει αποδυναμωθεί. Τα στοιχεία θα μπορούσαν επίσης να αναθεωρηθούν προς τα κάτω.

Η τελευταία αύξηση των προσλήψεων έρχεται σε συνέχεια των στοιχείων του Οκτωβρίου που είχαν προσωρινά λόγω των απεργιών των εργαζομένων στα αυτοκίνητα και στο Χόλιγουντ.

"Η αύξηση της απασχόλησης είναι χαμηλότερη από τη μέση μηνιαία αύξηση των 240.000 κατά τους προηγούμενους 12 μήνες, αλλά είναι σύμφωνη με την αύξηση της απασχόλησης τους τελευταίους μήνες", αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Τα στοιχεία για την απασχόληση παρακολουθούνται πολύ στενά από τις αγορές και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σκέφτονται πώς θα χειριστούν τα επιτόκια προκειμένου να καταπολεμήσουν τον επίμονο πληθωρισμό.

Η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη απόφαση για το επιτόκιο στη συνεδρία της την επόμενη εβδομάδα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του το επόμενο έτος, χαιρέτισε τη χαμηλή ανεργία και τη συνολική πτώση του πληθωρισμού.

"Αλλά ξέρω ότι οι τιμές είναι ακόμη πολύ υψηλές για πάρα πολλούς Αμερικανούς. Έτσι, η κορυφαία οικονομική μου προτεραιότητα είναι η μείωση του κόστους για τους σκληρά εργαζόμενους Αμερικανούς", αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του.

"Τα κέρδη για τη μισθοδοσία διογκώθηκαν από την επιστροφή των απεργών στις εργασίες τους το Νοέμβριο, αλλά ο υποκείμενος ρυθμός αύξησης της απασχόλησης έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες", δήλωσε η Nancy Vanden Houten, επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, τα στοιχεία για την απασχόληση ενισχύθηκαν κατά περίπου 30.000 από την επιστροφή των εργαζομένων στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Δειτε Επισης

Βρετανία: Τι «βλέπει» το ΔΝΤ για φόρους και δαπάνες
Ρυθμός ανάπτυξης 0,4% για τη βρετανική οικονομία-Διπλάσιος της πρόβλεψης των περισσότερων οικονομολόγων
Πάουελ: Η Fed δεν έχει ακόμα αρκετή αυτοπεποίθηση για να μειώσει τα επιτόκια
Γαλλία: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες «απογειώνουν» τα ιπτάμενα ταξί στο Παρίσι
Saudi Aramco: Εισέπραξε $12,35 δισ. από πώληση μετοχών
Winkworth: Μείωση ζήτησης ακριβών ακινήτων από φορολόγηση πλουσίων στο Ηνωμένο Βασίλειο
Κίνα: Συρρίκνωση του πληθωρισμού τον Ιούνιο
Νέο καμπανάκι για τη γερμανική οικονομία-Ρεκόρ δεκαετίας στις πτωχεύσεις
Η Τουρκία βγαίνει στις αγορές με 8ετές ομόλογο σε δολάριο
Economist: Οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου για το 2024