Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Η ετοιμότητα της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου

Την ετοιμότητά της να συμβάλει σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκφράζει η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ) με αφορμή την 75η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Παρά την παγκόσμια υιοθέτηση της Διακήρυξης και παρά τη συνομολόγηση πληθώρας διεθνών και περιφερειακών συμφωνιών και πληθώρας εσωτερικών νόμων επί τη βάσει των προνοιών της, εντούτοις, ο έμπρακτος σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (αστικών, πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών) για όλους τους ανθρώπους και σε όλες τις κοινωνίες δεν διασφαλίστηκε», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επιτροπή.

Εν συνεχεία, σημειώνει τις περιπτώσεις της Ουκρανίας, της Συρίας, της Υεμένης, του Νοτίου Σουδάν, της Σομαλίας, της Νιγηρίας, της Βενεζουέλας, του Αφγανιστάν και της Μυανμάρ. 

Ακόμη, κάνει λόγο και για τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Κύπρο που προκαλούνται από την τουρκική εισβολή το 1974. Σημειώνει ότι «δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας συνεχίζουν να είναι εκτοπισμένοι, να στερούνται της περιουσίας τους, να αγνοούν την τύχη των οικείων τους που εξαφανίστηκαν βίαια». 

Και όλοι μας, προσθέτει, «συνεχίζουμε να ζούμε σε μία ημικατεχόμενη πατρίδα, χωρίς να μπορούμε να διακινηθούμε και να εγκατασταθούμε ελεύθερα, συνεχίζουμε να βιώνουμε την ανασφάλεια και τον τρόμο από μια ενδεχόμενη νέα επίθεση του εχθρού και συνεχίζουμε να στερούμαστε σημαντικό μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Η επιτροπή του ΠΔΣ επισημαίνει ότι οι σύγχρονες δυτικές δημοκρατίες εξακολουθούν να αδυνατούν να προστατεύσουν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα από τις σύγχρονες προκλήσεις, δηλαδή την αλόγιστη και αρρύθμιστη ανάπτυξη της βιομηχανίας, της τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης και των αλγορίθμων.

«Ήδη, η παραβίαση των δικαιωμάτων εκατομμυρίων ανθρώπων στην υγεία, την ασφάλεια των τροφίμων και την καθαρή ατμόσφαιρα, ως αποτέλεσμα της καταστροφής του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, αποτελούν πραγματικότητα», τονίζει. «Πραγματικότητα αποτελούν και η διαδικτυακή δυσφήμηση και κακοποίηση καθώς και ο διαδικτυακός εκφοβισμός», συμπληρώνει. 

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι «ορατοί είναι οι κίνδυνοι που παραμονεύουν εάν συστήματα που αφορούν σε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα (επί παραδείγματι, τα συστήματα της υγείας, της παιδείας, της δικαιοσύνης) αφεθούν να ρυθμίζονται με μόνη τη χρήση μαθηματικών κανόνων και αυτοματοποιημένων συστημάτων και χωρίς τη διαμεσολάβηση της ανθρώπινης διανόησης, της ανθρώπινης ηθικής και της ανθρώπινης ευαισθησίας».

Οι σύγχρονες δυτικές δημοκρατίες, σημειώνει, «εξακολουθούν να αδυνατούν να προστατεύσουν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και εξαιτίας εσωτερικών εμποδίων». Όπως λέει, «αδικαιολόγητοι φόβοι, προκαταλήψεις και ανελεύθερες ιδιοσυγκρασίες, συχνά εμποδίζουν την αναγνώριση και την προστασία θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων όσων διαφέρουν από τον κανόνα».

Το ίδιο, προσθέτει, «συμβαίνει και όσον αφορά στους ξένους που καταφεύγουν σε αυτές και αναζητούν προστασία και βοήθεια, όντας εξαθλιωμένοι και ευρισκόμενοι σε αδήριτη ανάγκη, είτε διότι ξεριζώθηκαν βίαια από την πατρίδα τους είτε διότι στην πατρίδα τους διώκονται και απειλούνται με εξόντωση».

«Όμως, αυτή η δυσχερής κατάσταση δεν πρέπει να μειώνει τον απέραντο σεβασμό μας προς όσους οραματίστηκαν την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη συνέταξαν και πέτυχαν την υιοθέτησή της. Και ούτε πρέπει να μας πτοεί και να μειώνει τις προσπάθειές μας για  την ολοκλήρωση του σκοπού της», επισημαίνει.

«Ο κάθε ένας από εμάς, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, κατάστασης της υγείας, φυλής, εθνικότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού, ιδεολογίας, θρησκευτικών πεποιθήσεων και μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου, έχει σύμφυτο και αναφαίρετο δικαίωμα να ζει με αξιοπρέπεια, να ενεργεί και να εκφράζεται ελεύθερα και να τυγχάνει δίκαιης και εύλογης μεταχείρισης από το νομοθετικό και δικαστικό σύστημα», υποδεικνύει η Επιτροπή του ΠΔΣ.

Ακόμη, σημειώνει ότι είναι έτοιμη να συνδράμει τις προσπάθειες των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας στον μακρύ δρόμο για τη βελτίωση.

«Εντός του καθορισμένου πλαισίου δράσης της και ευθυγραμμισμένη με τις θέσεις του Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ), η Επιτροπή θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη των συγκλίσεων και των συναινέσεων που απαιτούνται για τις προοδευτικές και φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πατρίδα μας», καταλήγει.

Δειτε Επισης

Αυτή η νέα ηγεσία του ιατρικού κόσμου-Συνεχίζει στην προεδρία του ΠΙΣ ο Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου
Στο Ολυμπιακό Μέγαρο το εναρκτήριο λάκτισμα για την Toyota Kύπρου
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Αγγλικής Σχολής-Πρόεδρος η Ιωάννα Δημητρίου
Κοτ-Κοτ: Πρωτοποριακή λύση κυκλικής οικονομίας για επίλυση της κρίσης διαχείρισης απορριμμάτων
ΟΠΑΠ Κύπρου: Αρχίζει και το 2024 με βήματα στην υγεία υιοθετώντας ξανά δύο δωμάτια της Αροδαφνούσας
Νέα συνεργασία Πανεπιστημίου Λεμεσού με AMMITEC στον ναυτιλιακό κλάδο
Εξετάζοντας τη σημασία του βιώσιμου μάρκετινγκ για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ)
Women Leaders’s Forum: Πώς να αγνοήσετε τα εμπόδια
Κενές θέσεις εργασίας στο Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΙΔΕΠ) Διά Βίου Μάθησης
Υποτροφίες για μεταπτυχιακά από την Eni Cyprus Limited