Πρώτες σε αγορές χρυσού τον Οκτώβριο οι Κεντρικές Τράπεζες Κίνας, Τουρκίας, Πολωνίας

Οι κεντρικές τράπεζες, παγκοσμίως, συνέχισαν τον Οκτώβριο του 2023 να αγοράζουν χρυσό, πραγματοποιώντας καθαρές αγορές 42 τόνων χρυσού, με την Λαϊκή (Κεντρική) Τράπεζα της Κίνας να είναι και πάλι ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού, ακολουθούμενη από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας και την Εθνική Τράπεζα της Πολωνίας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Αυτές οι αγορές είναι κατά 41% χαμηλότερες από το αναθεωρημένο σύνολο των 72 τόνων που αγοράστηκε τον Σεπτέμβριο, αλλά εξακολουθούν να είναι κατά 23% υψηλότερες από τον μηνιαίο μέσο όρο των 34 τόνων της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2023, όπως αναφέρει ο ανώτατος αναλυτής του Παγκόσμιου Συμβούλιου Χρυσού Krishan Gopaul.

Επιπλέον, αναφέρει ότι τον Οκτώβριο, παρατηρήθηκαν υψηλότεροι όγκοι πωλήσεων, σε σύγκριση με τους δύο προηγούμενους μήνες, με τους μεγαλύτερους πωλητές να είναι το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν.

Σε σχέση με τη δραστηριότητα σε επίπεδο χώρας, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας παρέμεινε ο μεγαλύτερος αγοραστής, προσθέτοντας τον Οκτώβριο επιπλέον 23 τόνους χρυσού στα αποθέματά της - η δωδέκατη συνεχόμενη μηνιαία προσθήκη. Αυτό ανεβάζει τις καθαρές αγορές της σε συνολικά 204 τόνους για φέτος και αυξάνει τα αναφερόμενα αποθέματα χρυσού της σε 2.215 τόνους.

Παρά τη σημαντική αύξηση, τα αναφερόμενα αποθέματα χρυσού εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόλις το 4% των συνολικών διεθνών αποθεμάτων της τράπεζας.

Εξάλλου, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας πραγματοποίησε επίσης μια σημαντική προσθήκη χρυσού κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, καθώς αγόρασε 19 τόνους αυξάνοντας τα επίσημα αποθέματά της σε χρυσό (κεντρική τράπεζα συν τα αποθέματα του Δημοσίου) σε 498 τόνους.

Σε ετήσια βάση, η τουρκική Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να παραμένει καθαρός πωλητής (44 τόνους) ως αποτέλεσμα των μεγάλων καθαρών πωλήσεών της μεταξύ Μαρτίου-Μαΐου, προσθέτει ο κ. Gopaul.

Πέρα από αυτές τις δύο τράπεζες, οι υπόλοιπες προέβησαν σε μέτριες αγορές χρυσού, σύμφωνα με τον ανώτατο αναλυτή του Παγκόσμιου Συμβούλιου Χρυσού.

Η Εθνική Τράπεζα της Πολωνίας συνέχισε την πρόσφατη αγοραστική της έξαρση, προσθέτοντας επιπλέον 6 τόνους στα αποθέματα χρυσού της. Τα αποθέματά της σε χρυσό έχουν πλέον αυξηθεί πέραν των 100 τόνων φέτος, σε 340 τόνους.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας (3 τόνους), η Εθνική Τράπεζα της Τσεχίας (2 τόνους), η Εθνική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Κιργιζίας (1 τόνο) και η Κεντρική Τράπεζα του Κατάρ (1 τόνο) ήταν οι άλλοι σημαντικοί αγοραστές τον Οκτώβριο.

Τον Οκτώβριο σημειώθηκε επίσης μεγαλύτερος όγκος πωλήσεων σε σύγκριση με τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Οι πωλήσεις αυτές προήλθαν από την Κεντρική Τράπεζα του Ουζμπεκιστάν (11 τόνων) και την Εθνική Τράπεζα του Καζακστάν (2 τόνους).

«Έχουμε παρατηρήσει συχνά ότι και οι δύο τράπεζες εναλλάσσονται συχνά μεταξύ καθαρής αγοράς και πώλησης, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο για τις τράπεζες που αγοράζουν χρυσό από εγχώριες πηγές», σημειώνει ο ανώτατος αναλυτής του Παγκόσμιου Συμβούλιου Χρυσού.

Έχοντας ξεκινήσει θετικά το τέταρτο τρίμηνο, όπως αναφέρει ο κ. Gopaul, η ζήτηση χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες φαίνεται ότι θα αυξηθεί το 2023 ακόμη περισσότερο.

Δειτε Επισης

Η Eurostar ακυρώνει το 25% των δρομολογίων των τρένων-Χάος στο γαλλικό σιδηροδρομικό δίκτυο
Έρευνα ΕΚΤ: Σταθεροποιήθηκαν οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό
Ε.Ε.: Μεταβιβάζει €1,5 δις από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ουκρανία
Βιντεοπαιχνίδια: Έτοιμη για ανάκαμψη η παγκόσμια αγορά-Έρχονται νέες πλατφόρμες
Γέλεν: Οι ΗΠΑ δεν είναι υπέρ ενός παγκόσμιου φόρου στους δισεκατομμυριούχους
Ομόλογα: Υψηλός τζίρος και προσδοκίες για νέα μείωση επιτοκίων
Scope: Στα €93 δις οι εκδόσεις ομολόγων ESG από ευρωπαϊκές εταιρείες το πρώτο εξάμηνο
Βουτιά στα cryptos καθώς εξαπλώνεται το sell off της Wall Street
Χαμηλό πέντε μηνών για τις επιχειρήσεις στην ευρωζώνη λόγω Γερμανίας
ΗΠΑ: Σε υψηλό 28 μηνών ο δείκτης υπηρεσιών PMI τον Ιούλιο-Συρρικνώθηκε η μεταποίηση