Η πράσινη μετάβαση και οι στόχοι της Ε.Ε. σε ημερίδα του Ινστιτούτου Κύπρου

Ημερίδα με θέμα «Πράσινη Μετάβαση: Καθαρή Ενέργεια μέσω της χρήσης της ηλιακής ενέργειας σε βιομηχανικές εφαρμογές» πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Κύπρου, στην παρουσία της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου.

Την ημερίδα διοργάνωσε το Ινστιτούτο Κύπρου, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και την Πρεσβεία της Ισπανίας, η οποία προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυτό το εξάμηνο.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε η πρόοδος, σχετικά με τους στόχους της Πράσινης Μετάβαση, τους οποίους έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με έμφαση στις προοπτικές χρήσης της ηλιακής ενέργειας σε βιομηχανικές εφαρμογές.

Παράλληλα οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για πρωτοβουλίες και δράσεις στον τομέα της ηλιακής ενέργειας και της αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και για σχετικά ερευνητικά προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί στην Κύπρο, από εταιρείες και ερευνητικά κέντρα.

institoutokyprouklimatiki2

Καλωσορίζοντας τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ Σταύρος Μαλάς υπέδειξε ότι αποτελεί υποχρέωση για τη χώρα μας, η οποία είναι απομονωμένη ενεργειακά, να συζητεί για την πράσινη μετάβαση. Μια μετάβαση, που για να γίνει, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, χρειάζεται πρώτα να ληφθούν σωστές αποφάσεις, σε αντίθεση με τις μέχρι σήμερα λανθασμένες πολιτικές. Μάλιστα, αποκάλυψε πως σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Κύπρου, αν είχαμε τη δυνατότητα να καλύψουμε τη χώρα μας με φωτοβολταϊκά, τότε θα καλύπταμε και τις ενεργειακές ανάγκες ολόκληρης της Ευρώπης.

Στην ομιλία της η Πρόεδρος της Βουλής κα Αννίτα Δημητρίου, τόνισε ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η υιοθέτηση ορθών πολιτικών για την πράσινη μετάβαση, καθώς ήδη έχουμε καθυστερήσει αρκετά. Δεν μπορεί, είπε η κα Δημητρίου, να συνεχίσουμε να πληρώνουμε, γιατί δεν έχουμε κατορθώσει να επιτύχουμε τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λαμβάνοντας το λόγο η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα Μαρία Παναγιώτου ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί σήμερα σημαντική απειλή για τον πλανήτη, γι’ αυτό και η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πλέον περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Η πράσινη μετάβαση, συμπλήρωσε η κα Παναγιώτου, θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει την υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας και τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως δήλωσε η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, κα Μυρτώ Ζαμπάρτα, η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτό, είπε, θα πρέπει να θέσουμε ως στόχο μας, κάθε σπίτι, κάθε δημόσιο κτήριο και κάθε βιομηχανική μονάδα να καταστούν αυτάρκεις ενεργειακά.

Ο Πρέσβης της Ισπανίας στην Κύπρο, Gabriel Ferrán Carrión συνεχάρη το Ινστιτούτο Κύπρου για τη διοργάνωση της ημερίδας, η οποία όπως είπε προσφέρει τη δυνατότητα για ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών, και πολιτικών γύρω από το θέμα της πράσινης μετάβασης αλλά και της επίτευξης των στόχων που έχει θέσει η Ε.Ε. Τόνισε, επίσης, ότι η πράσινη μετάβαση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες, που η Ισπανία έχει θέσει, ως προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μετά το πέρας της παρουσίασης, ακολούθησε συζήτηση, σχετικά με την προώθηση της ηλιακής ενέργειας στην κυπριακή βιομηχανία, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και ερευνητών, καθώς και εκπροσώπων υπουργείων, κοινωνικών φορέων και εταιρειών.

Δειτε Επισης

Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνώριση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών