Αίσιο τέλος με Chevron για το «Αφροδίτη»-Επήλθε «αμοιβαία επωφελής» συμφωνία

Σε συμφωνία για το πλάνο ανάπτυξης του «Αφροδίτη» κατέληξαν Κυπριακή Δημοκρατία και ο αμερικανικός κολοσσός Chevron, δίνοντας τέλος σε μια περίοδο διαβουλεύσεων εν μέσω διαφωνιών, που διήρκησε εδώ και μήνες.

Την ευθυγράμμιση των μερών ως προς το ευρύτερο πλαίσιο για εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη», επιβεβαιώνει η επιστολή που έλαβε την Παρασκευή από τη Chevron το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Στην επιστολή της η Chevron, διαχειρίστρια εταιρεία του κοιτάσματος «Αφροδίτη» κάνει αναφορά στα σημεία της επιστολής του Υπουργείου, ημερομηνίας 20 Νοεμβρίου 2023.

Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου, «με τη συναντίληψη που έχει πλέον επιτευχθεί, τα μέρη εντατικοποιούμε τις συζητήσεις μας τις επόμενες εβδομάδες, στη βάση του συμφωνημένου Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής, για αμοιβαία επωφελή εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στο «’Αφροδίτη’».

Εξάλλου, σύμφωνα με το Associated Press, το οποίο επικαλείται κρατικό αξιωματούχο, η κυπριακή κυβέρνηση και η αμερικανική ενεργειακή εταιρεία Chevron κατέληξαν σε συμφωνία για τον τρόπο ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη», το οποίο είναι το πρώτο που ανακαλύφθηκε στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Υπενθυμίζεται ότι το κοίτασμα εκτιμάται ότι περιέχει 4,2 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, «η συμφωνία είναι «αμοιβαία επωφελής», τόσο για την Κύπρο όσο και για την εταιρεία, αλλά δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η συμφωνία τερματίζει τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις που σταμάτησαν την ανάπτυξη του κοιτάσματος για χρόνια, και τώρα ανοίγει το δρόμο για την εξόρυξη του υδρογονάνθρακα έπειτα από δώδεκα χρόνια από την ανακάλυψη του κοιτάσματος.

Υπενθυμίζεται ότι η διαφωνία που προέκυψε μεταξύ Υπουργείου Ενέργειας και της κοινοπραξίας, ήταν η εγκατάσταση ή όχι εξοπλισμού πάνω από το κοίτασμα. Ειδικότερα, το διακύβευμα είναι η χρήση ή όχι πλωτής πλατφόρμας FPU πάνω από το κοίτασμα, ώστε μετά την άντληση το φυσικό αέριο να τυγχάνει της απαραίτητης επεξεργασίας, να συμπιέζεται και να αποστέλλεται μέσω αγωγού προς την Αίγυπτο.

Με τη χρήση πλωτής πλατφόρμας, αυτό που επιτυγχάνεται και επιδιώκει να συμβεί η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι πρώτον η άντληση πιο γρήγορα και πιο μαζικά μεγαλύτερων ποσοτήτων, οι όσο το δυνατό πιο λίγες απώλειες φυσικού αερίου και φυσικά η παρουσία της πλωτής πλατφόρμας, που περιλαμβάνει εξοπλισμό αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για άλλα κοιτάσματα.

Σε περίπτωση που η Κυβέρνηση αποδεχόταν την πρόταση της κοινοπραξίας, που δεν περιλάμβανε την εγκατάσταση πλατφόρμας, το φυσικό αέριο μετά την εξόρυξη θα μεταφερόταν χωρίς καμία επεξεργασία, μέσω αγωγών προς την Αίγυπτο, με τη χρήση ειδικών συμπιεστών.

Αυτό σε μεγάλο βαθμό θα μείωνε το ποσοστό άντλησης, αλλά και την παραγόμενη ποσότητα. Σημειώνεται πως η απόσταση του αγωγού από το κοίτασμα «Αφροδίτη», μέχρι το τερματικό της Αιγύπτου, υπολογίζεται περίπου στα 500 χιλιόμετρα.

Σημειώνεται πως το κόστος μιας καινούριας πλατφόρμας FPU μπορεί να ανέρχεται και στο ένα δις ευρώ, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, μια από τις εναλλακτικές που επεξεργάστηκαν τα ενδιαφερόμενα μέρη, είναι αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί, είτε με τη χρήση μεταχειρισμένης πλατφόρμας, που ενδεχομένως να ήταν μελλοντικά χρήσιμη και για άλλες κοινοπραξίες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Δειτε Επισης

Βάζει πίεση για Great Sea Interconnector η Κομισιόν-Τα θέματα για τα οποία ζήτησε να ενημερωθεί
Σε εξέλιξη η έρευνα της Αστυνομίας για το τερματικό, διερευνά ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων
Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Οι έρευνες για το τερματικό στο Βασιλικό ξεκίνησαν τον Μάρτιο-«Προχωρούν σταθερά»
Lightsource bp: Μπαίνουν τα θεμέλια ενός από τα μεγαλύτερα ηλιακά έργα στην Ευρώπη
Πετρέλαιο: Άνοδος σχεδόν 1% στις τιμές με «καύσιμο» τα θετικά στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Να γίνει πιο σοβαρή μελέτη για την ηλεκτρική διασύνδεση, απαράδεκτες οι πιέσεις στην ΡΑΕΚ
Ν. Χριστοδουλίδης: Υπάρχει έρευνα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, δεν θα κάνει δική της για το τερματικό η Κ.Δ.
Άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού σε ένα χρόνο-Οι δύο πυλώνες που πρέπει να συνδεθούν και ο Great Sea Interconnector
Γ. Παπαναστασίου: Δεν μπορεί να υπάρχει κουκούλωμα, θέμα με ευαισθησίες η σύμβαση για το τερματικό
«Απόδοση τυχόν ευθυνών εκεί και όπου υπάρχουν για το τερματικό»-Οι οδηγίες του Νίκου Χριστοδουλίδη