Έφεση Γενικού Εισαγγελέα σε νέα απόφαση δικαστηρίου για αποζημιώσεις σε κουρεμένους καταθέτες

Έφεση καταχωρεί ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Γιώργος Σαββίδης σε νέα απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, για αποζημίωση καταθετών εξαιτίας απομείωσης καταθέσεων στη Λαϊκή Τράπεζα το 2013, επικαλούμενος «την πληθώρα των αποφάσεων που εκδόθηκαν μέχρι σήμερα, όπου παρόμοιες απαιτήσεις απορρίφθηκαν».

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση η Νομική Υπηρεσία αναφέρει ότι "ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας θα καταχωρίσει έφεση, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά της νέας απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, ημερομηνίας 30 Νοεμβρίου 2023, να δικαιώσει ενάγοντες-καταθέτες αγωγής ότι 'έχουν υποστεί βλάβη στην περιουσία τους και ως εκ τούτου δικαιούνται αποζημίωσης', για τις απώλειες που υπέστησαν εξαιτίας της απομείωσης των καταθέσεων στην Λαϊκή Τράπεζα το 2013, δυνάμει του περί 'Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμο του 2013'».

Αναφέρεται ότι η «απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, η οποία εκδόθηκε από τον ίδιο Δικαστή ως η Απόφαση ημερομηνίας 8 Νοεμβρίου 2023 με την οποία δικαίωσε ενάγοντα σε παρόμοιας φύσεως υπόθεση, αποκλίνει από την πληθώρα των Αποφάσεων που εκδόθηκαν μέχρι σήμερα, όπου παρόμοιες απαιτήσεις απορρίφθηκαν».

Προστίθεται ότι η παρούσα αγωγή καταχωρίστηκε εναντίον της Λαϊκής Τράπεζας, της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την Απόφαση του Δικαστή να εκδίδεται μόνο κατά της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας αναφέρει ότι, «αφού μελέτησε την Απόφαση του Δικαστηρίου, έκρινε ότι αυτή πρέπει να εφεσιβληθεί και ήδη ομάδα λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας προετοιμάζει τη σύνταξη της έφεσης».

Δειτε Επισης

Η Ειρήνη Ψάλτη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου
Εκδήλωση «Οικονομικές κρίσεις-Lessons learned» από τον Σύνδεσμο Συμβούλων Αφερεγγυότητας
Γ. Γεωργούλας: Η συμβολή του ACEMPI στην ενίσχυση του οικοσυστήματος χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (vid)
Τράπεζα Κύπρου: Καλύτερη Private Bank το 2025-Απέσπασε άλλα δύο σημαντικά βραβεία από το Euromoney
Αποδέχεται και δεσμεύεται από τη γνώμη του Δ.Σ. της Ελληνικής για τη δημόσια πρόταση της Eurobank ο Μιχάλης Λούης
Τέσσερα νέα βραβεία για τη Eurobank Κύπρου στα Euromoney Private Banking Awards 2025
Athlos Capital: «Best Wealth Manager in Cyprus» στα Euromoney Private Banking Awards 2025
«Πρόσταγμα» για συγχώνευση με Eurobank Κύπρου από το Δ.Σ. της Ελληνικής-Τα τρία μέλη που παραιτήθηκαν
Τράπεζα Κύπρου: Απέκτησε 286.111 μετοχές στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Οι τράπεζες μπαίνουν στην αγορά των stablecoins-Πώς αλλάζει το τοπίο στις πληρωμές