Θετικό βήμα το νομοσχέδιο για τις κοινόκτητες οικοδομές - Θα επιλύσει προβλήματα

Ως θετικό βήμα για την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τη διαβίωση σε κοινόκτητες οικοδομές χαρακτήρισαν μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών το νομοσχέδιο περί Διαχείρισης Κοινόκτητων Οικοδομών και Συναφών Θεμάτων, κατά την αρχική συζήτηση επί του θέματος που έλαβε χώρα την Πέμπτη.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συζήτησης, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε ότι το νομοσχέδιο για τις κοινόκτητες οικοδομές φιλοδοξεί να διευθετήσει όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να διορθώσει αρκετές στρεβλώσεις, οι οποίες υπάρχουν, προσθέτοντας πως πέραν του 50% του πληθυσμού σήμερα στην Κύπρο ζει σε κοινόκτητες οικοδομές, συνεπώς η διευθέτηση αυτού του θέματος είναι κατεπείγουσα, διότι έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλά προβλήματα και δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο επίλυσής τους.

Όπως ανέφερε, σήμερα έγινε η πρώτη παρουσίαση από το Υπουργείο Εσωτερικών, ακούστηκαν απόψεις από όλους τους εμπλεκόμενους και η συζήτηση θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα. 

Ερωτηθείς αν με αυτό το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα επιλυθούν και θα ομαλοποιηθούν οι σχέσεις μεταξύ των ενοίκων, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε πως θα βοηθήσει πάρα πολύ προς αυτή την κατεύθυνση.

«Δεν θα επιλυθούν όλα τα προβλήματα, διότι υπάρχουν διάφορα προβλήματα με διαφορετικά χαρακτηριστικά, αν όμως δεν ξεκινήσει κάτι και στην πορεία να δούμε τι έχει απομείνει να επιλυθεί, δε θα λύσουμε τίποτα. Άρα πρέπει να ξεκινήσει, να δούμε πώς θα λειτουργήσει και εκεί και όπου υπάρχουν προβλήματα θα επιλυθούν συν τω χρόνω», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το αν είναι υποχρεωτική η σύσταση διαχειριστικών επιτροπών και τι θα προβλέπεται εάν δεν υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής, ο κ. Μαυρίδης είπε ότι ένοικοι και ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι δια νόμου να συστήσουν διαχειριστική επιτροπή, η οποία θα είναι εγγεγραμμένη, και θα έχει και υποχρεώσεις και δικαιώματα.

«Θα δώσουμε δύναμη στη διαχειριστική επιτροπή έτσι ώστε να επιλύει προβλήματα επί τόπου, είναι κατά κάποιον τρόπο μια αποκέντρωση εξουσίας, αντί να βρίσκεται (το θέμα) στον διευθυντή του κτηματολογίου με τις υποθέσεις να μην μπορούν να επιλυθούν, τώρα θα είναι στις διαχειριστικές επιτροπές, οι οποίες θα έχουν και την ανάλογη ευθύνη», σημείωσε. 

Σε ερώτηση για την υποχρέωση καταβολής κοινοχρήστων κατά τη μεταβίβαση ενός ακινήτου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι αν δεν καταβάλλονται τα τέλη και τα δικαιώματα που πρέπει να πληρωθούν θα υπάρχει μηχανισμός με τον οποίο θα μπορεί να εισπράξει τα χρήματα η διαχειριστική επιτροπή, έτσι ώστε να απελευθερωθεί το ακίνητο προς μεταβίβαση.

«Το ίδιο ισχύει και για επιδιορθώσεις, για θέματα ασφάλειας και υγείας. Είναι πολλά τα θέματα τα οποία υπάρχουν, για αυτό είπαμε ότι θα ξεκινήσει, για να δούμε πώς θα δουλέψει και να μην καθυστερήσει άλλο. Είχε υποβληθεί η πρόταση νόμου από τον υποφαινόμενο εδώ και πέντε χρόνια, μετά το Υπουργείο είπε ότι θα βελτιώσει την πρόταση και θα φτιάξει νομοσχέδιο, μας έχει πάρει τώρα τεσσεράμισι χρόνια και τώρα επιτέλους ήρθε στη Βουλή. Είναι καλοδεχούμενο και εμείς θα το προωθήσουμε και θα το υποστηρίξουμε», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας αναφέρθηκε αρχικά στη συζήτηση νομοθετήματος για τις σχολικές εφορείες, λέγοντας πως διαφαίνεται ότι υπάρχει συναίνεση ως προς το κυβερνητικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να προωθηθεί στα επόμενα στάδια και στην Ολομέλεια μέχρι το τέλος του μηνός.

Συμπλήρωσε πως η μόνη διαφορά με το προταθέν νομοσχέδιο, η οποία πάλι φαίνεται να συγκεντρώνει καθολική συναίνεση, είναι η αύξηση του αριθμού των μελών των σχολικών εφορειών στις δύο ή τρεις μεγαλύτερες σχολικές εφορείες με βάση τον αριθμό των σχολείων, τουτέστιν η Λευκωσία, η Λεμεσός και η Λάρνακα, σημειώνοντας πως έγινε εισήγηση για εκλογή δέκα σχολικών εφόρων, και πέντε σχολικοί έφοροι να διατίθενται από τα δημοτικά συμβούλια.

Αναφορικά με το ζήτημα περί διαχείρισης κοινόκτητων οικοδομών, ο κ. Μουσιούττας είπε ότι το νομοσχέδιο για το θέμα αυτό αναμενόταν εδώ και χρόνια να κατατεθεί και ευτυχώς και επιτέλους κατατέθηκε.

Σημείωσε ότι έχουν ήδη κατατεθεί προτάσεις βουλευτών που αγγίζουν αυτό το θέμα, άλλες στην ολότητά τους και άλλες αποσπασματικά, πλην όμως επειδή υπάρχει το νομοσχέδιο, η Επιτροπή θα επικεντρωθεί στο νομοσχέδιο, «εμβολιάζοντάς» το με στοιχεία από τις προτάσεις αυτές.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η βελτίωση του σημερινού νομικού πλαισίου, το οποίο είναι σε εθελοντική βάση και φαίνεται ότι δεν έχει δουλέψει, συνέχισε ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, προσθέτοντας πως θα είναι εγγεγραμμένες με βάση τον νόμο οι διαχειριστικές επιτροπές, θα έχουν εξουσίες που δεν τις είχαν προηγουμένως, έτσι ώστε ο κάθε ένοικος και ο κάθε ιδιοκτήτης να είναι υποχρεωμένος, βάσει νόμου, να εκτελεί αυτά που οφείλει να εκτελέσει, είτε αυτά είναι εργασίες, είτε η αποπληρωμή τελών, ούτως ώστε να επιδιορθωθεί η ολότητα της κοινόκτητης οικοδομής.

«Θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, σίγουρα στην κατ’ άρθρο συζήτηση θα δούμε στοιχεία και λεπτομέρειες που μπορεί να χρειάζεται να τροποποιηθούν, πλην όμως είναι το πρώτο και μεγάλο βήμα για να λυθεί αυτό το ακανθώδες ζήτημα που ταλανίζει αρκετό κόσμο, αρκετούς ιδιοκτήτες, οι οποίοι ναι μεν οι ίδιοι είναι συνεπείς, πλην όμως κάποιοι άλλοι που δεν είναι συνεπείς τους αναγκάζουν να έχουν χαμηλότερη ποιότητα ζωής στην οικία τους ή να επωμίζονται οικονομικά βάρη τα οποία δεν τους αναλογούν», συμπλήρωσε.

Εξέφρασε, επίσης, την ετοιμότητα των μελών της Επιτροπής να συζητήσουν τις όποιες εισηγήσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς, ούτως ώστε να καταλήξουν σε ένα νομοθέτημα που θα τεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής όσο γίνεται πιο σύντομα, και σίγουρα μετά το τέλος της φετινής χρονιάς.

Σε ερώτηση αν όσοι δεν συμμορφώνονται θα οδηγούνται στη δικαιοσύνη, ο κ. Μουσιούττας απάντησε ότι "με βάση το νομοθέτημα ναι", συμπληρώνοντας ωστόσο πως υπάρχουν διαδικασίες, οι οποίες επειδή είναι η πρώτη ανάγνωση, θα εξεταστούν σε βάθος κι αν υπάρχουν κενά θα εμπλουτιστούν και θα διορθωθούν.

«Δεν λέμε ότι αυτό που ήρθε θα προχωρήσει ως έχει, όμως το ότι έχει κατατεθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο έχουμε την ευχέρεια να συζητήσουμε και μεταξύ μας, αλλά και με τους εμπλεκόμενους φορείς, για να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση, θεωρώ ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, έστω και αν έχει αργοπορήσει τόσο πολύ», κατέληξε. 

Δειτε Επισης

Ζυγίζουν την πρόταση των εργοδοτών και παίρνουν τις αποφάσεις τους οι συντεχνίες στο έτοιμο σκυρόδεμα
Ετοιμάζει νέο εργοστάσιο στο Τσέρι η Green Dot-Οι κύριες δραστηριότητες κατά την λειτουργία του
Πρόταση δύο σημείων από τους εργοδότες για άρση του αδιεξόδου στο έτοιμο σκυρόδεμα-Το γάντι στις συντεχνίες
Δείχνει τα δόντια της στις εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος η απεργία-Επηρεάζει δραστηριότητες και κερδοφορία
Ζητούν και τα ρέστα οι απεργοί στο σκυρόδεμα-«Δεν έχω μαγικό κουμπί» διαμηνύει ο Γιάννης Παναγιώτου
Κ. Κωνσταντή: Τι εισηγείται το ΕΤΕΚ για εκτόνωση της κρίσης στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος
Σοβαρές επιπτώσεις από την απεργία στον κλάδο σκυροδέματος-Έντονη ανησυχία πολιτικών μηχανικών
Σε τρεις με έξι μήνες νέες προσφορές για τον δρόμο Πόλης-Πάφου… Στα 90 εκ. ευρώ εκτοξεύεται το κόστος
Έξω από το Υπουργείο Εργασίας οι απεργοί στον κλάδο σκυροδέματος-Θα επιδώσουν ψήφισμα στον Παναγιώτου
Κυριάκος Χρυσοχός: Στον πάγο σημαντικά έργα του δημοσίου και ντόμινο επιπτώσεων-Να λογικευτούν οι συντεχνίες