«Ναι» στην αντιπαροχή διαμερισμάτων

Η αντιπαροχή οικοπέδου με διαμερίσματα είναι μια διαδικασία που χρονολογείται και εξελίχθηκε σημαντικά στην Ελλάδα και στην Κύπρο, μετά από διάφορα ιστορικά γεγονότα.

Συγκεκριμένα η σχετική διαδικασία αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στην Ελλάδα μετά το πόλεμο του 1940. Άνθισε κατά τις δεκαετίες 60’, 70’ και 80’ φτάνοντας στο αποκορύφωμα τις δεκαετίες του 90’, 2000 μέχρι και σήμερα.

Στη Κύπρο με πρότυπο την Ελλάδα, το φαινόμενο της αντιπαροχής άρχισε μετά το πόλεμο του 1974 και συνεχίστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό στις επόμενες δεκαετίες μέχρι και σήμερα.

Ο ιδιοκτήτης της γης αντί να πωλήσει το οικόπεδο και να λάβει το αντίτιμο σε μετρητά, παραχωρεί το οικόπεδο του σε μια εταιρεία ανάπτυξης γης, με αντίτιμο διαμερίσματα.

Ας εξετάσουμε λεπτομερώς αυτήν τη μέθοδο και τα πλεονεκτήματα και προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν.

Η αντιπαροχή και οι πλεονεκτήματα της:

  • Έλλειψη τεχνογνωσίας ή οικονομικής δυνατότητας:

Οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία ή οικονομική δυνατότητα να αναπτύξουν το οικόπεδο τους, επιλέγουν τη μέθοδο αυτή για να αξιοποιήσουν τη γη τους.

  • Συναισθηματική Σύνδεση:

Οι ιδιοκτήτες που έχουν συναισθηματική σύνδεση με τη γη τους, όπως εκεί που βρίσκεται το πατρικό τους σπίτι, επιλέγουν την αντιπαροχή αντί να το πωλήσουν.

  • Ρευστότητα:

Κάποιοι ιδιοκτήτες επιλέγουν την αντιπαροχή για λόγους ρευστότητας, καθώς το έργο μπορεί να μετατραπεί σε πηγή εισοδήματος και να εκμεταλλευτούν την υπεραξία της επένδυσης τους.

Παράγοντες που επηρεάζουν την αξία της αντιπαροχής:

Ο αρχιτέκτονας που επιλέγεται για να εκπονήσει τη μελέτη έχει σημαντική επίδραση στην αξία της αντιπαροχής. Η ποιότητα της αρχιτεκτονικής μελέτης και η επιλογή υλικών επηρεάζουν την τελική αξία των διαμερισμάτων. Επιπλέον, η εμπειρία του αρχιτέκτονα στην κατασκευαστική πρακτική είναι καθοριστική για την αξία του έργου.

Έξοδα που επωμίζεται ο ιδιοκτήτης:

Συνήθως, στις συμφωνίες αντιπαροχής, όλα τα έξοδα επιβαρύνονται την εταιρεία ανάπτυξης γης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε ένα νομικό σύμβουλο για να διασφαλίσετε ότι έχετε την κατάλληλη νομική προστασία.

Ο ιδιοκτήτης ενδέχεται να υποχρεωθεί να πληρώσει φόρους, τέλη και άλλες υποχρεώσεις αν δεν υπάρχουν σχετικές δικλίδες στη σύμβαση.

Παγίδες και προβλήματα:

Κατά την διάρκεια της αντιπαροχής, υπάρχουν πολλά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Προβλήματα με αναξιόπιστους εργολάβους ή με την καθυστέρηση έναρξης του έργου μπορεί να προκληθούν νομικές διαμάχες. Είναι σημαντικό να έχετε σαφείς και λεπτομερείς συμβάσεις για να αποφύγετε τέτοιου είδους προβλήματα.

Η αντιπαροχή είναι μια διαδικασία που μπορεί να είναι επωφελής αν την προγραμματίσετε προσεκτικά. Είναι επίσης σημαντικό να λάβετε υπόψη τους παράγοντες που επηρεάζουν την αξία της αντιπαροχής, καθώς και να συμβουλευτείτε νομικό σύμβουλο για την προστασία των δικαιωμάτων σας.

*Director of PR & Communication, G&P Lazarou

Δειτε Επισης

Μέτρα εδώ και τώρα για παράνομες επεμβάσεις σε οικοδομές
Καθηλωτικό Scrolling: Πώς κάθε κλικ αφηγείται μια ιστορία
Ο ρόλος της ηθικής στην τεχνητή νοημοσύνη
Η άλλη όψη του νομίσματος: Η τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον της αποκεντρωμένης χρηματοοικονομικής
Τα αγροφωτοβολταϊκά ως όπλο στη φαρέτρα για την αγροτική ενέργεια
Η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και ο μετασχηματιστικός ρόλος της τεχνολογίας στην ψηφιακή εποχή
Η ΕΚΚ στηρίζει την ανάπτυξη του τομέα των συλλογικών επενδύσεων
Η ενσωμάτωση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στην κατάρτιση και ανάπτυξη των εργαζομένων
Η επόμενη μέρα για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης
Η ρύθμιση των αγορών ηλεκτρισμού κατά την ενεργειακή μετάβαση