D. Pickford: Επίπονος ο πληθωρισμός, δύσκολο να πέσουν τα επιτόκια το 1ο εξάμηνο 2024

Το νέο φυσιολογικό είναι η πολιτική υψηλότερων επιτοκίων και οι υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων. Αυτό δημιουργεί μια σειρά από πιθανά τρωτά σημεία για τις αγορές και τις οικονομίες. Τα υψηλότερα επιτόκια σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους έχουν δημιουργήσει πιο σκληρή δημοσιονομική δυναμική.

Ένα σημαντικό ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Η νέα κατάσταση θα δημιουργήσει όντως τρωτά σημεία για την αγορά μετοχών, ή μήπως υπάρχουν συναρπαστικές ευκαιρίες στην Τεχνητή Νοημοσύνη και αλλού που σημαίνουν ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφοροποιημένα;

Ο Derry Pickford, Global Head of Asset Allocation της Aon έδωσε απαντήσεις και σειρά από προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού και την μείωση στα επιτόκια, σε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση στο 14ο Συνταξιοδοτικό Φόρουμ.

Καταγράφοντας τις βασικές του εκτιμήσεις σχετικά με τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, υποστήριξε πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει επίμονος και ως εκ τούτου, δεν πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια το πρώτο εξάμηνο του 2024. «Η αυστηροποίηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα υποδηλώνει τον κίνδυνο ύφεσης του ΑΕΠ, αλλά όπως ακριβώς δεν πιστεύουμε ότι υπήρξε ύφεση στο τέλος του περασμένου έτους, η βασική μας εκτίμηση είναι ότι μια σοβαρή ύφεση θα αποφευχθεί για τα επόμενα τρίμηνα», πρόσθεσε.

Τα αυξημένα επίπεδα δημόσιου χρέους εξακολουθούν να αποτελούν ανησυχία κατά τον Επικεφαλής, ο οποίος διαπίστωσε ότι η χαλαρή δημοσιονομική πολιτική έχει συμβάλει στην αύξηση των πραγματικών επιτοκίων, δηλαδή στις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων που προστατεύονται από τον πληθωρισμό.

«Τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους μειώνουν επίσης τα περιθώρια ελιγμών σε μια μελλοντική κρίση», συμπλήρωσε, για να πει στη συνέχεια ότι, οι αποταμιεύσεις που διοχετεύονται στη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του δημόσιου τομέα δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν προς άλλες κατευθύνσεις όπου οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη επιθυμούν, όπως οι ιδιωτικές επενδύσεις για τη μετάβαση στο καθαρό μηδέν και τα επιχειρηματικά κεφάλαια αρχικών σταδίων. «Αυτός ο συνωστισμός θα μπορούσε να αποτελέσει αντίβαρο για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», προειδοποίησε.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι η "επιστροφή της απόδοσης χωρίς κίνδυνο" είναι ένα σημαντικό θέμα, στο οποίο οι αγορές και τα χαρτοφυλάκια δεν έχουν πλήρως προσαρμοστεί.

Στη συνέχεια συνέδεσε τις πιο πάνω εξελίξεις με την επίδραση της τεχνολογίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η τεχνητή νοημοσύνη αποτέλεσε φέτος «σημαντικό μοχλό του ράλι των μετοχών των αμερικανικών μεγαλομετοχών».

«Οι μετασχηματιστικές τεχνολογίες βλέπουν συχνά τους επενδυτές να ενθουσιάζονται υπερβολικά για τον πιθανό αντίκτυπο στα κέρδη. Με τους μελλοντικούς δείκτες PE των κύριων τεχνολογικών μετοχών να μην είναι ούτε κατά διάνοια τόσο υψηλοί όσο ήταν για τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας κατά τη φούσκα dot com προκύπτει η δυνατότητα για περαιτέρω ράλι της αγοράς», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Επιχειρείν πέρα απ' τα σύνορα...To success story τεσσάρων κυπριακών εταιρειών που κατέκτησαν τον κόσμο
Καρολίνα Πελενδρίτου-Γιώργος Καλλής στο Inspire 2024: Μετατρέποντας την αμφισβήτηση σε κίνητρο
Οι νέοι ηγέτες φέρνουν την αλλαγή-Το όραμα, η καταξίωση και η διαφοροποίηση στο Inspire 2024
Πέντε νέοι επιχειρηματίες στο Inspire 2024-Μοιράστηκαν εμπειρίες και έδωσαν συμβουλές
Η αξία και ο ρόλος των ESG για τις επιχειρήσεις… «Καυτή» συζήτηση στο Inspire 2024
Inspire 2024: Το ταξίδι του Cornel Amariei προς την απόλυτη επιχειρηματική επιτυχία-«Η αποτυχία, είναι μια ευκαιρία»
Ανοίγει στις 7 Οκτωβρίου η αυλαία της 7ης Εβδομάδας Ασφαλούς Παιχνιδιού 2024
Οδηγός προστασίας δεδομένων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις-Όλα όσα περιλαμβάνει
Inspire 2024: Ενθουσιασμένοι οι επισκέπτες, ζητούν καθιέρωση του θεσμού (video)
Παρουσιάσεις έργων στρατηγικής σημασίας στο περίπτερο του Visit Nicosia στο Inspire 2024