Ε. Τρύφωνος: Ενδυνάμωση συνταξιοδοτικού εισοδήματος στην Κύπρο

Η διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών και η προστασία των συνταξιούχων από τη φτώχεια αποτελούν ύψιστες προτεραιότητες για κάθε σύγχρονο κράτος. Συνεπώς, το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι σημαντική πτυχή της μακροπρόθεσμης κοινωνικοοικονομικής πολιτικής κάθε χώρας.

Το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου (ΣΟΑΚ) προτείνει στην κυβέρνηση μία ολοκληρωμένη πρόταση για την ενδυνάμωση του δεύτερου και τρίτου πυλώνα του συνταξιοδοτικού συστήματος, που συνδυαστικά με τον πρώτο πυλώνα μπορούν να παρέχουν υψηλότερες συντάξεις και, κατά συνέπεια μια αξιοπρεπή διαβίωση για όλους τους πολίτες.

Ο Ευάγγελος Τρύφωνος, μέλος του ΣΟΑΚ παρουσίασε τις θέσεις και εισηγήσεις, σχολιάζοντας αρχικά ότι η αξιοπρεπής διαβίωση των πολιτών απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και πρακτικές που διασφαλίζουν την πρόσβαση σε βασικές ανάγκες όπως τροφή, στέγαση και υγειονομική περίθαλψη. «Η συνταξιοδοτική ασφάλεια αποτελεί κεντρικό στοιχείο της κοινωνικής προστασίας και πρέπει να εξασφαλίζει επαρκείς εισοδηματικές απολαβές για τους συνταξιούχους», συμπλήρωσε.

Σε παρουσίασή του κατά το 14ο Συνταξιοδοτικού Φόρουμ είπε, ακόμη, πως ένα ορθά δομημένο συνταξιοδοτικό σύστημα θα πρέπει, εκτός από την παροχή επαρκούς σύνταξης, να είναι βασισμένο και σε ορθά συστήματα διαχείρισης κινδύνου. Αυτό θα προσφέρει, μεταξύ άλλων και προστασία από οικονομικούς κραδασμούς και συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη, καθώς οι συνταξιούχοι μπορούν να συνεισφέρουν στην κατανάλωση. Μία τέτοια ρύθμιση θα αυξήσει την απόδοση της επένδυσης μέχρι και 300% από την αρχή της εκταμίευσης όπως και τη συμμετοχή στα ταμεία συντάξεων, εξήγησε περαιτέρω.

Στη συνέχεια δήλωσε πως ο κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να μεταφέρει τα συνταξιοδοτικά του ωφελήματα από ένα ταμείο σε άλλο ή και να μπορεί να διατηρεί περισσότερο από ένα ταμείο σύνταξης.

Στις γενικές εισηγήσεις του διατύπωσε τη θέση ότι η ορθή, αποτελεσματική και αυστηρή εποπτεία των εμπλεκομένων φορέων αποτελεί «αναπόσπαστο κομμάτι στην προσπάθεια βελτίωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας μας».

Προειδοποίησε πως δεν πρέπει κατ’ ουδένα λόγο να επιτραπεί η οποιαδήποτε κακοδιαχείριση που θα θέτει σε κίνδυνο τις συντάξεις και αποταμιεύσεις των πολιτών.

Αυτό προϋποθέτει την ενδυνάμωση των Εποπτικών Αρχών που εποπτεύουν τα Επαγγελματικά Ταμεία Σύνταξης (Έφορος Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών και Έφορος Ασφαλίσεων της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών)

«Εισήγηση του ΣΟΑΚ είναι», είπε «όπως εξεταστεί από τους αρμόδιους η πιθανότητα δημιουργίας ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού, επαρκώς στελεχωμένου, με άτομα που έχουν την απαραίτητη επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία».

Τέλος, σχολίασε πως ο χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα στην Κύπρο και θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής παιδείας. «Η χρηματοοικονομική παιδεία θα πρέπει να ξεκινά από πολύ νεαρή ηλικία, η οποία θα οδηγήσει στην αλλαγή νοοτροπίας για τη διαχείριση των οικονομικών του κάθε πολίτη αλλά και τον καλύτερο σχεδιασμό συνταξιοδότησής του», είπε καταληκτικά.

Δειτε Επισης

To Kυπριακό Κέντρο Διαιτησίας & Διαμεσολάβησης και οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών στην Κύπρο
Κλειστό μέχρι 25 Σεπτεμβρίου λόγω αναβάθμισης το Tax For All
Πρόσκληση προς εμπειρογνώμονες για τον εθνικό διαγωνισμό δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024
Invest Cyprus: Ενισχύει τους οικονομικούς δεσμούς με την Ινδία-Στρατηγική επιχειρηματική συνεργασία
Συνεχείς οι δράσεις Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για χρηματοοικονομική επιμόρφωση του κοινού
City of Dreams Mediterranean: Εγκαινιάστηκε η ακαδημία τένις «Μάρκος Παγδατής»-Ένα ακόμα ορόσημο για το θέρετρο
Πώς οι κρίσιμες υποδομές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ΤΝ ως σύμμαχό τους
Η PwC Κύπρου τίμησε τους εκπαιδευομένους της που ξεχώρισαν στις εξετάσεις ACA
Τον Οκτώβριο η 3η ετήσια εκδήλωση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο
Πώς μια παλιά αποθήκη χαρουπιών μετατράπηκε σε κόμβο πολιτισμού στην καλλιτεχνική σκηνή της Λεμεσού