Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Γ. Παναγιώτου: Καθόλου άδικη η πρόταση για το 12%-«Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα καθορισμένα όρια»

«Λογοδοτούμε στις επόμενες γενιές και χρειάζεται να αξιολογήσουμε σωστά με το βλέμμα μας να είναι στραμμένο μέλλον», ήταν το ηχηρό μήνυμα του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννη Παναγιώτου για την χάραξη πολιτικής σε σχέση με το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Tην ίδια ώρα τονίζει πως προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η διατήρηση βιωσιμότητας του ταμείου, η διασφάλιση επαρκών συντάξεων, η ισορροπία της αλληλεγγύης και υπευθυνότητας, ώστε τόσο η συλλογική όσο και η ατομική ευθύνη να λειτουργούν ισορροπημένα.

Μιλώντας στο πλαίσιο του 14ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ, ο Υπουργός ειπε μάλιστα, αναφορικά με τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών για την αλλαγή στην αναλογιστική προσαρμογή για πρόωρη αφυπηρέτηση πριν το 65ο έτος - το λεγόμενο πέναλτι για αφυπηρέτηση πριν το 65ο έτος-, πως αυτή δεν είναι άδικη, προειδοποιώντας ότι «όσο ξεφεύγουμε από τα καθορισμένα όρια σημαίνει κάποιο άλλοι θα επιβαρυνθούν με αυτό το κόστος, ή η βιωσιμότητα του ταμείου μας θα περιοριστεί».

Αρχικα, ο Υπουργός εξήρε τη σημασία της αποταμίευσης ώστε να μην είναι στο μέλλον «κάποιος άλλος είναι υπεύθυνος για να φροντίσει για μας». «Όλοι εμείς (σ.σ. εμπλεκόμενοι φορείς) είμαστε υπεύθυνοι για να καταφέρουμε να διαπαιδαγωγήσουμε σωστά για μια ασφαλιστική κουλτούρα και να αντιλαμβάνονται οι συμπολίτες μας πώς λειτουργεί το συνταξιοδοτικό σύστημα», είπε.

Έκανε λόγο για ένα αρκετά δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας τους, συμπεριλαμβανομένου του ορίου συνταξιοδότησης, αλλά και των εισφορών, για να πει ωστόσο ότι «οι αιρετικές απόψεις παραμένουν αιρετικές και δεν συμβαδίζουν με τις καλές πρακτικές, διεθνώς».

Χρειάζεται, είπε, οι μεταβλητές να είναι κατανοητές από τις κοινωνίες, τους πολίτες και τις κυβερνήσεις. Εξήγησε δε, ότι η οικονομική κατάσταση και προοπτικές της καθορίζουν και επηρεάζουν το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Άρα όλοι πρέπει να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της οικονομίας. Συνεπώς, δήλωσε ο Υπουργός «έχουμε να καθορίσουμε ύψος εισφορών, περίοδο εργασίας, ύψος συντάξεων και χρειάζεται για όλες αυτές τις αποφάσεις να είμαστε μεθοδικοί και προσεχτικοί».

Τοποθέτηση έκανε και σχετικά με την αναλογιστική μείωση λέγοντας ότι οποιαδήποτε αλλαγή πέραν των στενών δυνατοτήτων που υπάρχουν επηρεάζει το ύψος των εισφορών. «Όσο ξεφεύγουμε από τα καθορισμένα όρια σημαίνει κάποιο άλλοι θα επιβαρυνθούν με αυτό το κόστος, ή η βιωσιμότητα του ταμείου μας θα περιοριστεί».

«Δεν πρέπει να πληρώνουν για τις δικές μας αποφάσεις τα παιδιά μας ή τα εγγόνια μας», ήταν η χαρακτηριστική δήλωσή του.

«Σχεδιάζουμε την επόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που εφόσον καταφέρουμε να εξελιχθεί σωστά, στο μέλλον θα μιλούν πολύ θετικά για την εν λόγω μεταρρύθμιση του 2025 και θα λένε ότι μέσα από τη μεθοδικότητα και την ορθολογικότητα μας, κάναμε κάτι καλό».

Έμφαση έδωσε και στην ενίσχυση της ασφαλιστικής κουλτούρας και της κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το συνταξιοδοτικό σύστημα λέγοντας επί τούτου ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η απλοποίηση του συστήματος.

Στο fireside chat που διεξήχθη στη συνέχεια εξήγησε την πολιτική της κυβέρνησης για αύξηση της επάρκειας των συντάξεων. Μίλησε ακόμη για τα επόμενα βήματα όσον αφορά τον δεύτερο πυλώνα και τις θέσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση του τρίτου πυλώνα.

Ερωτηθείς για την αναλογιστική μείωση για το 12% και κατά πόσο αυτή είναι άδικη για τις επόμενες γενιές, ο Υπουργός απάντησε αρνητικά.

Συγκεκριμένα είπε: «Από το 2012 ως σήμερα έχουμε αποτύχει να εξηγήσουμε σωστά στην κοινωνία τι είναι η αναλογιστική μείωση και έτσι θεωρείται πρόστιμο ή τιμωρία. Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει η αναλογιστική μείωση είναι γιατί το συνταξιοδοτικό μας σύστημα δίνει αυτή τη δυνατότητα της ευελιξίας.

Το κόστος για το ταμείο σε περίπτωση που δεν υπάρξει η αναλογιστική μείωση θα ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο».

Αφού παρουσίασε την πρόταση της κυβέρνησης που είναι η ελάφρυνση του πέναλτι του 12% στις συντάξεις όσων επιλέξουν να αφυπηρετήσουν πρόωρα στο 63ο έτος,, ο κ. Παναγιώτου είπε: «Δεν τίθεται θέμα αδικίας. Όλοι οφείλουμε να εργαζόμαστε και να συνεισφέρουμε, όπως προκύπτει μέσα από τις ανάγκες της οικονομίας μας».

Για τη χαμηλή κάλυψη εργατικού δυναμικού από συμπληρωματικούς πυλώνες και κατά πόσο είναι καιρός να επανεξεταστεί το θέμα, ο Υπουργός δήλωσε πως «στόχος μας είναι μέσα από μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος να το προωθήσουμε και να το πετύχουμε.

Ο 2ος πωλώνας να θεσμοθετηθεί για όλους τους εργαζομένους, θέλουμε να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση». Στον χρόνο που θα μεσολαβήσει «θα καταλήξουμε σε προσεγγίσεις που να είναι αποδεκτές μεταξύ κοινωνικών εταίρων και να βασίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες προσεγγίσεις και να είναι αποδεκτές», είπε, δηλώνοντας μάλιστα αισιοδόξος.

Για την εποπτεία και το πώς θα επανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών, ο αρμόδιος Υπουργός είπε. «Η ενίσχυση της εποπτείας είναι απαραίτητη, αφού χωρίς αυτή δεν μπορεί να δημιουργηθεί ο 2ος ασφαλιστικός πυλώνας. Είναι αναγκαία για την ενίσχυση τόσο του 2ου πυλώνα αλλά και του 3ου »

Η συζήτηση έγινε ανάμεσα στον Υπουργό και τον Φίλιππο Μαννάρη, Partner, Head of Aon’s Wealth Solutions, Cyprus.

Δειτε Επισης

Το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο στη Ναυτιλιακή Σύνοδο Κορυφής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου
Lidl Κύπρου: Στηρίζει για ακόμα μια χρονιά το έργο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου
Ενεργή παρουσία της Alpha Bank Cyprus Ltd στο 11ο Banking Forum & FinTech Expo
Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου και η Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών ενώνουν δυνάμεις
EIMF: Παρουσιάζει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Master in Governance, Risk and Compliance
Στην υπηρεσία των πολιτών ο Κόμβος Αστικής Αειφορίας NOUS
ΠΔΣ: Ανάληψη ουσιαστικών μέτρων για πάταξη της διαφθοράς-Υπονομεύει το κράτος δικαίου
Η ετοιμότητα της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου
Το κληρονομικό δίκαιο στην Κύπρο... Η διαθήκη, τα καταπιστεύματα και η σειρά των κληρονόμων
Cyprus Public Transport: Όλες οι σχολικές διαδρομές κανονικά από τη Δευτέρα