Εφεσιβάλλουν την απόφαση για τον κουρεμένο καταθέτη της Λαϊκής Νομική Υπηρεσία και ΚΤΚ

Σε έφεση κατά της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, το οποίο δικαίωσε καταθέτη της πρώην Λαϊκής Τράπεζας για το κούρεμα καταθέσεων του 2013 θα προχωρήσουν η Νομική Υπηρεσία, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Στην πρώτη υπόθεση μετά το 2013 με την οποία δικαιώθηκε κουρεμένος καταθέτης, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού επεδίκασε αποζημίωση €780.833 σε Ρώσο καταθέτη της πρώην Λαϊκής Τράπεζας. Η απόφαση είχε καταχωρηθεί το 2013 και τροποποιήθηκε δύο φορές. Με βάση την τελευταία τροποποίηση του κατηγορητηρίου, εναγόμενοι ήταν ο ειδικός διαχειριστής της Λαϊκής Τράπεζας, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Υπενθυμίζεται ότι το κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων είχε επιβληθεί από το Eurogroup τον Μάρτιο του 2013, στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης της κυπριακής οικονομίας εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το συνολικό κούρεμα καταθέσεων ανήλθε σε περίπου €8 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα €3,7 στην τότε Λαϊκή Τράπεζα η οποία οδηγήθηκε σε εκκαθάριση.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Άδωνις Παπακωνσταντίνου, πρόεδρος του Συνδέσμου Καταθετών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ), ανέφερε ότι η διαφορά της χθεσινής απόφασης είναι ότι ο Δικαστής δεν περιορίστηκε στις μέχρι τώρα αιτιάσεις της ΚΤΚ ότι οι αποφάσεις έγιναν για να διασωθούν και οι ασφαλισμένοι καταθέτες (κάτω των €100.000) το 2013, αλλά εξέτασε τις προηγούμενες πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης και της ΚΤΚ, που, όπως είπε, οδήγησαν στην κρίση του 2013.

Έφερε ως παράδειγμα το κούρεμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων (Psi), το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την συσσώρευση ζημιών για τα κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα ύψους €4,5 δισ.

«Δεν μπορεί κανείς να ξεκινήσει και να πει το 2013 βρεθήκαμε σε αυτή την κατάσταση, για να βρεθούμε εκεί είχαν προηγηθεί άλλα», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας πως εις πίστην του ο Δικαστής μπόρεσε να τα εξετάσει μέσα από τα επιχειρήματα που τέθηκαν ενώπιον του.

Η ΚΤΚ, πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, δεν είχε ασκήσει τον απαιτούμενο εποπτικό έλεγχο και οι τράπεζες φέρουν ευθύνη, αφού αγόραζαν ελληνικά ομόλογα, την στιγμή που οι ευρωπαϊκές τράπεζες τα πωλούσαν.

«Τα golden boys των τραπεζών αμείβονταν σύμφωνα με τα κέρδη που οι τράπεζες είχαν στον ισολογισμό τους» είπε, υπενθυμίζοντας ότι κάτι παρόμοιο είχε γίνει στην κρίση του Χρηματιστηρίου το 2000.

Σημείωσε ακόμη ότι η επίκληση του δημοσίου συμφέροντος αποτελεί την «κολυμβήθρα του Σιλωάμ, όπου τοποθετούνται και εξαγνίζονται οι ένοχοι».

Ερωτηθείς αν η απόφαση αυτή θα θεωρηθεί ως προηγούμενο, ο κ. Πανακωνσταντίνου είπε πως οποιαδήποτε απόφαση τελεσιδικήσει μπορεί να θεωρηθεί ως προηγούμενο. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «υπάρχει αυτή η υπόθεση, που ήταν πετυχημένη, αλλά και άλλες αποφάσεις όπου το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό».

«Υποθέτω ότι αυτοί που εμείς πληρώνουμε, ΚΤΚ και Νομική Υπηρεσία θα πληρώσουν πάλι ακριβούς δικηγόρους να την εφεσιβάλουν. Αυτοί διαθέτουν τους πόρους, ενώ οι καταθέτες έχουν κατακρεουργηθεί», πρόσθεσε.

Άγνωστος ο αριθμός των εκκρεμουσών υποθέσεων

Ερωτηθείς πόσες υποθέσεις εκκρεμούν ενώπιον Δικαστηρίων εκ μέρους κουρεμένων καταθετών της Λαϊκής, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως δεν μπορεί να γνωρίζει, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο είχε απορρίψει αίτημα του Συνδέσμου, όπως δικαστεί μια πιλοτική υπόθεση για όλες.

«Είναι πάρα πολλές οι υποθέσεις, είναι πάρα πολλοί οι εμπλεκόμενοι δικηγόροι. Είναι δύσκολο να δοθεί απάντηση όσον αφορά τον αριθμό των εκκρεμουσών υποθέσεων», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι εντός Δεκεμβρίου θα λειτουργήσει η διαδικτυακή πλατφόρμα για αιτήσεις από όσους επηρεάστηκαν από τις αποφάσεις του 2013 (κουρεμένους καταθέτες, κατόχους αξιογράφων και μετόχων) για να υποβάλουν αιτήσεις για στήριξή τους από το Ταμείο Αλληλεγγύης που έχει συστήσει η κυβέρνηση, με τις πρώτες εκταμιεύσεις να αναμένονται εντός του 2024.

Δειτε Επισης

Καταθετικά προϊόντα με αποδόσεις μέχρι 4% από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου)
Έδωσε από τη Λευκωσία το στίγμα πορείας της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ ο πρόεδρος της Bundesbank
Οι καταθέσεις και τα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών-Τι λένε οι αριθμοί
Γενικό Λογιστήριο: Αίτημα για παράταση στην υλοποίηση του «Οικία» μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024
Ικανοποίηση δανειοληπτών για τις συζητήσεις για ΜΕΧ και εκποιήσεις
Ιδού το «ενοίκιο έναντι δόσης»-Οι βασικοί όροι του σχεδίου, τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα
Με νόμο, δυνατότητα στον ΟΧΣ για πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων
Ελληνική Τράπεζα: Δεν αγγίζουν χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτους οι νέες χρεώσεις από 2 Ιανουαρίου
Λαγκάρντ: Είναι πρόωρο να μιλήσουμε για νίκη επί του πληθωρισμού
Βλέπει δεσμούς της Κύπρου με τη Ρωσία ο S&P.... «Θα μπορούσαν να απειλήσουν και τον τραπεζικό της τομέα»