Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Ελλάδα: Θετικές οι προοπτικές για τις εγχώριες τράπεζες

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για το αξιόχρεο της χώρας αμβλύνει τους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ οι προοπτικές για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα διαγράφονται θετικές, σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, οι κίνδυνοι για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο εξαιτίας της κλιμάκωσης των γεωπολιτικών κινδύνων, της επιμονής των πληθωριστικών πιέσεων, της επιβράδυνσης του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και της απότομης ανατιμολόγησης των περιουσιακών στοιχείων στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων.

Παρά ταύτα η ΤτΕ διαπιστώνει ότι η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών είναι ικανοποιητική, αλλά όπως επισημαίνει, οι τράπεζες οφείλουν να ενισχύσουν περαιτέρω τα κεφαλαιακά τους αποθέματα.

Όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια στην Έκθεση αναφέρεται ότι το ποσοστό των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων των τραπεζών στο σύνολο των δανείων μειώθηκε οριακά (Ιούνιος 2023: 8,6%, Δεκέμβριος 2022: 8,7%). Επισημαίνεται ότι και οι τέσσερις σημαντικές τράπεζες έχουν πλέον πετύχει τον επιχειρησιακό στόχο τους για μονοψήφιο ποσοστό ΜΕΔ, με μία εξ αυτών να είναι κάτω από το 5%. Ωστόσο, θα πρέπει να συνεχιστούν οι ενέργειες που στοχεύουν στην εξυγίανση του εναπομείναντος αποθέματος ΜΕΔ και στην επίτευξη σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (Ιούνιος 2023: 1,8%).

Η οργανική κερδοφορία των τραπεζών διαμορφώθηκε σε υψηλό επίπεδο. Βραχυπρόθεσμα, η επίδραση από τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων στο καθαρό επιτοκιακό αποτέλεσμα των τραπεζών είναι θετική, καθώς η πλειονότητα των δανείων τους έχει συναφθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο. Εντούτοις, όπως επισημαίνεται μεσοπρόθεσμα η επίδραση αυτή ενδέχεται να μετριαστεί από την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών, λόγω αφενός της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων και αφετέρου του αυξημένου κόστους έκδοσης ομολόγων για την άντληση ρευστότητας και την κάλυψη εποπτικών απαιτήσεων.

Ταυτόχρονα, σε συνθήκες επιβράδυνσης του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, η προσπάθεια των τραπεζών για υγιή πιστωτική επέκταση και διατήρηση της υφιστάμενης κερδοφορίας καθίσταται δυσχερέστερη αναφέρει η Έκθεση.

Όσον αφορά στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζικών ομίλων διαπιστώνεται ότι υποχώρησε ελαφρά και η ποιότητα των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων τους παραμένει χαμηλή. Ωστόσο, η αυξημένη κερδοφορία διαμορφώνει ευνοϊκές συνθήκες για την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1 ratio - CET1 ratio) σε ενοποιημένη βάση μειώθηκε σε 14,2% τον Ιούνιο του 2023, από 14,5% το Δεκέμβριο του 2022, κυρίως λόγω της αρνητικής επίδρασης από την εφαρμογή των μεταβατικών διατάξεων του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9 (ΔΠΧΑ 9) και της αύξησης του σταθμισμένου ως προς τον κίνδυνο ενεργητικού. Αντίστοιχα, ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαίου (Total Capital Ratio - TCR) υποχώρησε σε 17,3% από 17,5%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Καθηλώνεται η αεροπλοΐα στην Ελλάδα στις 28 Φεβρουαρίου-Καμία πτήση από και προς ελληνικό αεροδρόμιο
Ελλάδα: Αύξηση 10,1% στον τζίρο των επιχειρήσεων που παρέχουν καταλύματα το 2023
«Πακτωλός» προσφορών 60 δισ. για τα ελληνικά assets-Η Ελλάδα προσελκύει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών
K. Χατζηδάκης: Στην Ελλάδα υπάρχει πλέον ένα περιβάλλον φιλικό για τις επενδύσεις
Υποτονική η αγοραστική κίνηση τον πρώτο μήνα των χειμερινών εκπτώσεων στην Ελλάδα
Η επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας
Ελλάδα: Πέντε μέτρα μείωσης κόστους στο αγροτικό ρεύμα
Ελλάδα: Mεγάλη ζήτηση για το νέο δεκαετές ομόλογο-Ξεπέρασαν τα 35 δισ. ευρώ οι προσφορές
Παραμένει υψηλή η δυναμική της ελληνικής αγοράς ακινήτων-Οι περιοχές και οι προοπτικές ανά κλάδο
Νέα γενιά επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα και μετοχές μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας