Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

ΟΚΥπΥ: Περισσότερες από 120.000 εξετάσεις τον χρόνο στο ακτινολογικό του Γ.Ν. Λευκωσίας

Του Δρ. Νεκτάριου Πούλλου*

Το Ακτινολογικό Τμήμα Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, παρέχει ολοκληρωμένες και σύγχρονες εξετάσεις διαγνωστικής και επεμβατικής ακτινολογίας καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου.

Το μεγαλύτερο ακτινολογικό τμήμα εντός δικτύου ΟΚΥπΥ με περισσότερες από 120000 ακτινολογικές εξετάσεις το χρόνο, είναι άρτια εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας, τα οποία καλύπτουν το σύνολο των εξετάσεων και ελάχιστα επεμβατικών πράξεων που διενεργούνται σήμερα στην Ακτινοδιαγνωστική.

Το τμήμα στελεχώνεται από ικανό αριθμό ιατρών ακτινολόγων, τεχνολόγων ακτινολόγων, νοσηλευτικό και γραμματειακό προσωπικό, και είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το κάθε περιστατικό που παραπέμπεται στο τμήμα.

Πλήρη εκπαίδευση σε νέους ιατρούς

Το Ακτινολογικό τμήμα του Γ.Ν.Λ του ΟΚΥπΥ είναι το μόνο πιστοποιημένο τμήμα στην Κύπρο το οποίο παρέχει πλήρη εκπαίδευση στην ειδικότητα της Ακτινολογίας σε νέους ιατρούς, η δε ικανότητα του προς αυτό επαναξιολογείται συνεχώς από τα πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας. Μέσα στα πλαίσια της ευρύτερης επιστημονικής αναβάθμισης του τμήματος, ο ΟΚΥπΥ προχώρησε στη σύναψη μνημονίου συνεργασίας με το εργαστήριο ιατρικής απεικόνισης του πανεπιστημίου Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ), για την ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας, καθώς επίσης και από κοινού διαχείρισης εξειδικευμένων περιστατικών.

Άμεση διενέργεια εξετάσεων

Στoν τομέα Κλασικής Ακτινολογίας, διενεργούνται άμεσα όλες οι αιτούμενες απεικονιστικές εξετάσεις όπως ακτινογραφίες, Ψηφιακές Πανοραμικές – κεφαλομετρικές Eξετάσεις (CBCT-Dental scan 3D) και εξετάσεις μέτρησης οστικής πυκνότητας (εξέταση οστεοπόρωσης) χωρίς αναμονή, σε τελευταίας γενιάς ακτινολογικά μηχανήματα που έχει εξοπλιστεί τελευταίως το τμήμα. Παράλληλα λειτουργεί μονάδα μέτρησης οστικής πυκνότητας στο Κέντρο Υγείας Έγκωμης κάτω από την επιστημονική εποπτεία και συντονισμό του ακτινολογικού τμήματος ΓΝΛ, με πολύ εύκολη πρόσβαση και διευκολύνσεις για ΑΜΕΑ.

Εξετάσεις Υπερηχοτομογραφίας

Στον τομέα Υπερηχοτομογραφίας, το οποίο είναι άρτια εξοπλισμένο με 4 τελευταίας γενιάς μηχανήματα, υπάρχει δυνατότητα διενέργειας οποιουδήποτε αιτούμενου υπερήχου, συμπεριλαμβανομένων υπερήχων μαλακών μορίων, μυοσκελετικού συστήματος, παιδιατρικών, κοιλίας, ουροποιητικού, προστάτη, έξω και έσω γεννητικών οργάνων, θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών αδένων, μαστών κ.λ.π. Υπάρχει δυνατότητα διενέργειας Doppler κοιλίας, μαλακών μορίων, τραχήλου και άκρων. Στο τμήμα υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας βιοψιών σε οποιαδήποτε προσβάσιμη περιοχή (μαλακά μόρια, θυρεοειδούς, κοιλίας, μαστών).

Εξετάσεις Μαστογραφίας

Στον τομέα Μαστογραφίας διενεργούνται τόσο απλές μαστογραφίες όσο και εξετάσεις τομοσύνθεσης μαστών, με δυνατότητα λήψης βιοψίας μαστού. Οι τελευταίες γίνονται σε συνεργασία με την άρτια οργανωμένη κλινική μαστού του Γ.Ν.Λ. από εξειδικευμένο προσωπικό με μακρά εμπειρία στο αντικείμενο, με μια από τις καλύτερα οργανωμένες ομάδες του τόπου. Οι ασθενείς παρακολουθούνται στενά από την κλινική μαστού και ανάλογα παραπέμπονται για όποια θεραπεία κριθεί ως η καταλληλότερη για το κάθε περιστατικό.

Εξετάσεις αξονικής τομογραφίας

Στον τομέα Αξονικής Τομογραφίας διεκπεραιώνεται ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός απεικονιστικών εξετάσεων τόσος σε κατεπείγουσα βάση, όσο και σε προγραμματισμένα περιστατικά εξωτερικών ασθενών, συμπεριλαμβανομένου αξονικών αγγειογραφιών ολοσωματικά. Στον αξονικό τομογράφο του Γ.Ν.Λ. διενεργούνται καθημερινώς εξειδικευμένες βιοψίες όλων των ανατομικών δομών, συμπεριλαμβανομένου παιδιατρικών περιστατικών, παροχετεύσεις συλλογών, διαδερμικές θερμοκαυτηρίασεις βλαβών (ΜWA) με τη χρήση εξειδικευμένου συστήματος στερεοτακτικής ηλεκτρομαγνητικής πλοήγησης, καθοδήγησης και παρακολούθησης της βελόνης βιοψίας.

Η πρόσφατη εγκατάσταση του υπερσύγχρονου αξονικού τομογράφου 256 τομών επιτρέπει σε ελάχιστο χρόνο και με πολύ λιγότερη ακτινοβολία υψηλής ευκρινείας εικόνες στην εξεταζόμενη ανατομική δομή συμπεριλαμβανομένου και του καρδιοαγγειακού συστήματος όπως π.χ. τη διενέργεια αξονικής στεφανιογραφίας.

1

Εξετάσεις Μαγνητικής Τομογραφίας

Στο τομέα Μαγνητικής Τομογραφίας το οποίο έχει μόλις ενισχυθεί με καινούργιο μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας, μεγαλύτερου εύρους (70 εκατοστών) για μεγαλύτερη άνεση των εξεταζόμενων ασθενών, διενεργείται οποιαδήποτε εξέταση ακόμα και σε κατεπείγουσα βάση κατά τη διάρκεια του 24ωρου, σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα, από τη νεογνική μέχρι και την ώριμη ηλικία και όπου χρειάζεται με πλήρη αναισθησιολογική κάλυψη σε συνεννόηση με το αναισθησιολογικό τμήμα του Γ.Ν.Λ. ή του Μακαρείου Νοσοκομείου, όταν πρόκειται για μικρά παιδιά.

Το προσωπικό είναι ιδιαίτερα έμπειρο στην αντιμετώπιση των οποιονδήποτε περιστατικών, εφόσον για πολλά χρόνια χειρίζεται τα βαρύτερα περιστατικά της Κύπρου τα οποία νοσηλεύονται στο μοναδικό τεταρτοβάθμιο νοσοκομείο και το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας μας.

Τομέας Επεμβατικής Ακτινολογίας

Στον τομέα της Επεμβατικής Ακτινολογίας διενεργείται ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός επεμβατικών πράξεων (πέραν των 1500 ανά έτος), με δυνατότητα νοσηλείας των ασθενών στον πρότυπο θάλαμο νοσηλείας επεμβατικής ακτινολογίας Ακτινολογικού τμήματος, που στελεχώνεται από άρτια εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Όλες οι επεμβάσεις γίνονται κατόπιν προγραμματισμού με τη γραμματεία του τομέα, αφού το περιστατικό μελετηθεί και δοθούν οδηγίες από το επεμβατικό ακτινολόγο ιατρό που θα τις εκτελέσει.

Στις επεμβατικές πράξεις που γίνονται συμπεριλαμβάνονται περιστατικά ενδοαγγειακού εμβολισμού σε αιμορραγίες, χημειοεμβολισμού σε καρκινοπαθείς, νεύροεπεμβατικά περιστατικά όπως π.χ. αντιμετώπιση ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου με τη μέθοδο της μηχανικής θρομβεκτομής, εμβολισμός ανευρυσμάτων και αγγειακών δυσπλασιών εγκεφάλου και περιφέρειας, ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση ινομυωμάτων μήτρας και καλοήθους υπερτροφίας προστάτη με τη μέθοδο του εμβολισμού, τοποθέτηση ουρητηρικών ενδονάρθήκων, παροχέτευσης χολαγγείων, νεφρό ουρητηροστομίες, όπως και περιστατικά αντιμετώπισης χρόνιου άλγους (εγχύσεις σε αποφυσιακές αρθρώσεις κ.λ.π.).

Κάλυψη οποιουδήποτε επείγοντος περιστατικού που άπτεται του τομέα της Επεμβατικής Ακτινολογίας καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου

Ο Τομέας της επεμβατικής ακτινολογίας καλύπτει οποιοδήποτε επείγον περιστατικό παραπεμφθεί κατά τη διάρκεια του 24ώρου συμπεριλαμβανομένου τη διαχείριση ελάχιστα επεμβατικά, πολυτραυματιών σε συνεργασία με το κέντρο τραύματος του ΓΝΛ καθώς επίσης στη διενέργεια μηχανικής θρομβεκτομής σε ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο σε συνεργασία με την νευρολογική κλινική.

Όλα τα περιστατικά παρακολουθούνται στενά από την ιατρική ομάδα της επεμβατικής ακτινολογίας, και όπου κριθεί απαραίτητο, υπάρχει η δυνατότητα εκτίμησης από άλλης ειδικότητας ιατρούς, σχετικούς με το πρόβλημα του ασθενούς.

Κλείστε ραντεβού

Για όλες τις εξετάσεις στο Ακτινολογικό Τμήμα υπάρχει δυνατότητα τηλεφωνικού προσωπικού ραντεβού ή μέσω της πύλης του ΟΚΥπΥ ηλεκτρονικά. Αριθμός εξετάσεων, όπως οι απλές ακτινογραφίες, εξέταση μέτρησης οστικής πυκνότητας (τεστ Οστεοπόρωσης) ή πανοραμικές ακτινογραφίες, μπορούν να γίνουν χωρίς ραντεβού, αυθημερόν. Για πληροφορίες και ραντεβού με το Τμήμα επισκεφθείτε την ιστοσελίδα ή επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα 22604240 και 22604144.

*Επεμβατικός Ακτινολόγος, Προϊστάμενος Ακτινολογικού Τμήματος Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ΟΚΥπΥ

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Δεκεμβρίου του IN Business: Οι βραβευθέντες των 10ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards
Μαρίνα Χατζημανώλη: Μεγάλη επιτυχία η επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του ΔΝΟ
Τεράστια επιτυχία για την Κύπρο-Επανεξελέγη στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού
Στην 1η θέση του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού η Ελλάδα
Η πράσινη μετάβαση και οι στόχοι της Ε.Ε. σε ημερίδα του Ινστιτούτου Κύπρου
Το Κέντρο Καινοτομίας IDEA δέχεται νέες αιτήσεις για startups
Ο Γιάννης Παναγιώτου στο 2ο Cyprus Job Fair-Το μήνυμά του σε όσους αναζητούν εργασία(pics)
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και Πανεπιστήμιο Κύπρου ενώνουν δυνάμεις
ΙδΕΚ: Αυξημένο ενδιαφέρον για το Disrupt-Νέα καταληκτική ημερομηνία και επιπρόσθετος προϋπολογισμός
Εθελοντική αιμοδοσία από την Imperio