Powered by

Στο 5,4%, από 5%, αναβάθμισε το ΔΝΤ την ανάπτυξη της Κίνας το 2023

Στο 5,4% αναβάθμισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) την Τρίτη τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το 2023, επικαλούμενο την ενίσχυση της κατανάλωσης και τα πρόσφατα μέτρα πολιτικής που ανακοίνωσε το Πεκίνο.

Ύστερα από μια δύσκολη χρονιά για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, υπήρξαν θετικές ενδείξεις στις τελευταίες εβδομάδες, με την ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου να είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

Το Ταμείο ανακοίνωσε ότι αναμένει πως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) θα αυξηθεί κατά 5,4% φέτος, σε σύγκριση με προηγούμενη εκτίμηση για 5,0%, αναβαθμίζοντας παράλληλα και τις προβλέψεις του για τις προοπτικές ανάπτυξης του 2024 στο 4,6%, από 4,2%.

Η Gita Gopinath, πρώτη Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, δήλωσε την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο ότι η αναβάθμιση αντανακλά «μια ισχυρή ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης, ιδίως της κατανάλωσης, μετά το άνοιγμα της οικονομίας».

Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 4,9% την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, παρουσιάζοντας βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά πολύ καλύτερο από το αναμενόμενο και λίγο πιο χαμηλότερο από τον στόχο της κινέζικης Κυβέρνησης για ανάπτυξη «περίπου 5%» για το έτος - έναν από τους χαμηλότερους στόχους της Κίνας εδώ και πολλά χρόνια.

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε μόλις κατά 3,0% πέρσι - πολύ κάτω από τον επίσημο στόχο του 5,5% - καθώς η ανάπτυξη «στραγγαλίστηκε» από τα δρακόντεια μέτρα κατά της Covid-19.

Μια σειρά από δυσμενέστερα οικονομικά στοιχεία κατά το πρώτο εξάμηνο - παρά την άρση των περιορισμών για μηδενικό Covid στο τέλος του 2022 - οδήγησαν την Κυβέρνηση να παρουσιάσει σειρά στοχευμένων μέτρων τόνωσης της οικονομίας με στόχο να στηρίξει βασικούς τομείς, ιδίως αυτόν της προβληματικής βιομηχανίας ακινήτων.

Τον Οκτώβριο το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει κρατικά ομόλογα ύψους ενός τρισεκατομμυρίου γιουάν (137 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για να ενισχύσει τις δαπάνες για υποδομές.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί