Κουμής: Αισιόδοξα μηνύματα και για το 2024, επηρεάζεται η αγορά του Ισραήλ

Στην πρώτη ημέρα της μεγάλης τουριστικής έκθεσης του Λονδίνου World Travel Market (WTM), όπου η Κύπρος συμμετέχει και φέτος με δεκάδες περίπτερα συνεκθετών από την τουριστική βιομηχανία, παρέστη ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής.

Όπως δήλωσε, μετά από μία αναμφίβολα καλή τουριστική χρονιά, αισιόδοξα είναι τα μηνύματα και για το 2024.

Ο κ. Κουμής είπε αρχικά ότι σε αυτή τη μεγάλη έκθεση με τις 184 χώρες, τη μεγαλύτερη μαζί με εκείνη του Βερολίνου, η Κύπρος έχει δυναμική παρουσία, κάτι που επιβεβαιώνεται από τις πολλές τουριστικές επιχειρήσεις που εκθέτουν και από τις 35 προγραμματισμένες συναντήσεις που θα έχει αυτές τις ημέρες ο ίδιος.

«Δίνουμε έμφαση και στον μαζικό τουρισμό, που είναι ένα ζητούμενο για τη χώρα μας, αλλά και στις ειδικές μορφές τουρισμού για τις οποίες έχουν διευθετηθεί 18 συναντήσεις», ανέφερε.

«Μέχρι στιγμής θα έλεγα ότι λαμβάνουμε αισιόδοξα μηνύματα, με κάποιους από τους στρατηγικούς συνεργάτες της χώρας μας να δηλώνουν πρόθεση για αύξηση της διαθεσιμότητας για το επόμενο έτος, που είναι το ζητούμενο ενώ επίσης κάνουμε συζητήσεις και για το χειμώνα», είπε.

«Ως γνωστόν, (ο χειμώνας) ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα μας, αλλά από την άλλη μας ενδιαφέρει πρωτίστως η επέκταση της τουριστικής περιόδου και η μετατροπή της Κύπρου σταδιακά σε έναν ολόχρονο προορισμό», πρόσθεσε ο Υφυπουργός Τουρισμού.

Από τις επαφές του στο πλαίσιο της World Travel Market γίνεται προσπάθεια να προκύψουν συμφωνίες για συγκεκριμένες συνεργασίες που θα ενισχύσουν τον κυπριακό τουρισμό.

Ο κ. Κουμής, ο οποίος είχε μεταξύ άλλων συνάντηση στο ελληνικό περίπτερο με την Υπουργό Τουρισμού της Ελλάδας Όλγα Κεφαλογιάννη, είπε για φέτος πως η Κύπρος διανύει μία «αναμφίβολα πολύ καλή τουριστική χρονιά», η οποία ακόμα συνεχίζεται αφού υπάρχουν επισκέπτες σε παραλιακές περιοχές με σχετικά καλά ποσοστά κρατήσεων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

«Οι αφίξεις καταγράφουν αύξηση της τάξης του 24%, ενώ μια σημαντική αύξηση καταγράφεται και στα έσοδα. Είμαστε εδώ με σκοπό και στόχο να θέσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να έχουμε μια επίσης σημαντική αύξηση σε σχέση με φέτος και την επόμενη τουριστική χρονιά. Βεβαίως όλα αυτά θα συμβούν έαν ο μη γένοιτο δεν έχουμε απρόοπτα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και ας ευχηθούμε ότι όλα αυτά τα πολύ δυσάρεστα γεγονότα στο Ισραήλ θα τελειώσουν το συντομότερο δυνατό, αν είναι δυνατόν και σήμερα», είπε ο κ. Κουμής.

Σε συμπληρωματικό ερώτημα απάντησε ότι ουσιαστικά μέχρι σήμερα η σύρραξη στη Μέση Ανατολή δεν επηρεάζει άλλες τουριστικές αγορές πλην του Ισραήλ. «Η Κύπρος εκπέμπει το μήνυμα ενός ασφαλέστατου προορισμού και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Αυτό καλούμαστε και εμείς από την WTM να μεταφέρουμε ως μήνυμα προς κάθε συνεργάτη, προς όλους τους στρατηγικούς συνεργάτες με τους οποίους θα έχουμε συναντήσεις και συζητήσεις», συμπλήρωσε.

Σε ερώτημα του ΚΥΠΕ για τη συζήτηση που έχει ανοίξει στη Βρετανία και αλλού για την ανάγκη επέκτασης της τουριστικής περιόδου στις χώρες της Μεσογείου λόγω των πιο έντονων και πιο συχνών ακραίων καιρικών φαινομένων και κατά πόσο ο κυπριακός σχεδιασμός δίνει έμφαση σε αυτό, ο Υφυπουργός Τουρισμού απάντησε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη Μεσόγειο άρα και τη χώρα μας. Όντως έχουν ήδη αλλάξει οι κλιματολογικές συνθήκες, δεν μιλάμε για το μέλλον, μιλάμε για το τώρα και επίσης αλλάζουν οι τάσεις σε σχέση με αυτά που θέλουν οι καταναλωτές, οι επισκέπτες».

Σημείωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να περάσουμε το μήνυμα στην τουριστική κοινότητα ότι αυξάνεται ο κόσμος που ελέγχει κατά πόσο προχωρά με δράσεις αειφορίας ένας προορισμός ή όχι». «Κατά συνέπεια εμείς ως Υφυπουργείο Τουρισμού απευθύνουμε έκκληση προς την τουριστική κοινότητα της χώρας μας, προς κάθε εμπλεκόμενο, όπως προχωρούν σε δράσεις αειφορίας, όπως επιδεικνύουν συνεχώς ευαισθησία σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος», είπε ο κ. Κουμής.

Ανέφερε πως το Υφυπουργείο διοργάνωσε προ δύο εβδομάδων συνέδριο με συμμετοχή της κυπριακής τουριστικής κοινότητας αλλά και των σημαντικών σε αυτή την προσπάθεια τοπικών αρχών με σκοπό να περάσουν τα σωστά μηνύματα ως προς την αντιμετώπιση των απειλών από την κλιματική αλλαγή.

Λέγοντας πως το Υφυπουργείο «έχει την ευθύνη διασύνδεσης της ανάγκης για προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία στον τουρισμό με πολιτικές» παρέπεμψε στις πρόσφατες εξαγγελίες για σχέδια χορηγιών με δικαιούχους τόσο την ξενοδοχειακή βιομηχανία όσο και τα κέντρα αναψυχής.

«Τα σχέδια αυτά έχουν πράσινο χαρακτήρα και οδηγούν τις επιχειρήσεις αυτές προς την πράσινη μετάβαση. Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε όλοι μαζί ότι οι τάσεις αλλάζουν και ότι η κλιματική αλλαγή είναι μία πραγματική απειλή», κατέληξε ο Υφυπουργός Τουρισμού.

Οι υπόλοιπες ημέρες της έκθεσης μέχρι τα μέσα της εβδομάδας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μία δεξίωση στο κεντρικό περίπτερο της Κύπρου στη World Travel Market, καθώς και βράβευση του Βρετανοκύπριου επιχειρηματία Τζον Χριστοδούλου για τη συνεισφορά του στον κυπριακό τουρισμό μέσω σχολικού διαγωνισμού που διοργάνωσε το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Γιάννης Χριστοδούλου.

Δειτε Επισης

«Ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών για Great Sea Interconnector, προσανατολίζεται σε συμμετοχή η Κ.Δ.»
Τρ. Κύπρου: Αλλαγές στα Διοικητικά Συμβούλια-Παραίτηση Σοφιανού και νέοι διορισμοί
Γνωστοί Αφγανοί με κυπριακή υπηκοότητα σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ-Κατηγορούνται για διαφθορά
Μ. Κεραυνός: Η αναβάθμιση από Fitch, το νέο πλαίσιο για τις εκποιήσεις και το κρατικό μισθολόγιο
Κωνσταντίνος Ηροδότου: To ψηφιακό ευρώ δεν θα είναι απειλή
Διορία μέχρι 31 Μαρτίου στη Chevron για βέλτιστο σχέδιο ανάπτυξης του «Αφροδίτη»
Νέα εποχή στις οικονομικές σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας με νέα συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας
Bean Bar: Νέο κατάστημα στην Κολωνακίου στη Λεμεσό
Η μεγάλη ανάπτυξη της Μητρόπολης Λεμεσού με στόχο την προσέλκυση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας
O Head of Startup Business Development της AWS αποκλειστικά στο InBusinessNews