Powered by

Ο Κύπριος αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ μιλά για την στήριξη της τράπεζας στη χώρα μας

Aποφασισμένη να συνεχίσει τη στήριξη επενδύσεων στην Κύπρο στους τομείς της διαχείρισης λυμάτων, της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, της αποθήκευσης, του εκσυγχρονισμού του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και των επενδύσεων για τη στήριξη ερευνητικών ιδρυμάτων εμφανίζεται η ΕΤΕπ, σύμφωνα με τον Κύπριο αντιπρόεδρό της, Κυριάκο Κακουρή.

Ο Κυριάκος Κακουρής, προειδοποιεί ότι πως δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και ότι το οικονομικό μέλλον της χώρας θα εξαρτηθεί από τη βιωσιμότητα και την κλίμακα των επενδύσεων στις οποίες προχωρούμε σήμερα, παραδεχόμενος ότι η Ευρώπη έχει σοβαρό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και άρα «για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης απαιτούνται επενδύσεις πολύ μεγάλης κλίμακας».

Σημαντικά ήταν και τα όσα ανέφερε αναφορικά με τις επιπτώσεις στην Κύπρο από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, καθώς, δεδομένης της εξάρτησής της από τον τουρισμό, η οικονομία της υπέστη μεγαλύτερο πλήγμα από ό,τι τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Επιπλέον, «ο υψηλός κίνδυνος και η αβεβαιότητα που οφείλονται στον πόλεμο στην Ουκρανία-και τώρα στη σύγκρουση στη Γάζα-και στον αυξανόμενο γεωπολιτικό κατακερματισμό παγκοσμίως, θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τον αναγκαίο μετασχηματισμό, τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της κυπριακής οικονομίας», προειδοποίησε.

Σε ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ του ΑΚΕΛ με τίτλο «Με το βλέμμα στο μέλλον», ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ μοιράστηκε τις σκέψεις του σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Τράπεζα αντιλαμβάνεται την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, την ενδεδειγμένη κατεύθυνση της Ευρώπης στο μέλλον και τις προκλήσεις που καλούνται οι οικονομίες να αντιμετωπίσουν.

Αρχικά, επικεντρώθηκε στις επιχειρηματικές επενδύσεις και στις συνθήκες που θα πρέπει να διαμορφωθούν στο μέλλον για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και η ανταγωνιστικότητά της στο παγκόσμιο στερέωμα.

Η εκτίμηση για την τρέχουσα συγκυρία

Επικαλούμενος τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας της ΕΤΕπ, όπου πέραν των 12.000 επιχειρήσεων συμμετέχουν, ο κ. Κακουρής μίλησε για «αξιοσημείωτη η ανθεκτικότητα των επενδύσεων». Σημάδια εξασθένησης εμφανίζονται παρόλα αυτά, εξαιτίας του αυξημένου κόστους δανεισμού, της εξάντλησης των εσωτερικών χρηματοοικονομικών αποθεμάτων των επιχειρήσεων, των υψηλών τιμών της ενέργειας, του αυξημένου ανταγωνισμού από το εξωτερικό και των συγκρατημένων μεσοπρόθεσμων προοπτικών για την ανάπτυξη.

Το οικονομικό περιβάλλον της Κύπρου

Δεδομένης της εξάρτησής της από τον τουρισμό, η κυπριακή οικονομία υπέστη μεγαλύτερο πλήγμα από τη σύγκρουση στην Ουκρανία από ό,τι τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε. Το 2022 οι κυπριακές επενδύσεις μειώθηκαν εξαιτίας της αυξημένης αβεβαιότητας, ενώ επιβραδύνθηκε η ανάκαμψη στους τομείς του εμπορίου, των ξενοδοχείων και της εστίασης.

Επιπλέον, «ο υψηλός κίνδυνος και η αβεβαιότητα που οφείλονται στον πόλεμο στην Ουκρανία-και τώρα φυσικά στη σύγκρουση στη Γάζα-και στον αυξανόμενο γεωπολιτικό κατακερματισμό παγκοσμίως θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τον αναγκαίο μετασχηματισμό, τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της κυπριακής οικονομίας», προειδοποίησε.

Όχι σε εφησυχασμούς

Όσον αφορά το οικονομικό μέλλον, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ τόνισε ότι «δεν επιτρέπεται να εφησυχάζουμε».

Το μέλλον αυτό θα εξαρτηθεί από τη βιωσιμότητα και την κλίμακα των επενδύσεων στις οποίες προχωρούμε σήμερα, είπε, παραδεχόμενος ότι η Ευρώπη έχει σοβαρό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και άρα «για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης απαιτούνται επενδύσεις πολύ μεγάλης κλίμακας».

Τεχνολογία, πράσινη μετάβαση

Είναι σαφές ότι τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κβαντική υπολογιστική και η προηγμένη παραγωγή θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία και εμείς θα πρέπει να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή αυτής της τεχνολογικής επανάστασης, ανέφερε λίγο αργότερα σχολιάζοντας τις επιδράσεις της ψηφιοποίησης στην Ευρώπη.

Σχετικά με την πράσινη μετάβαση, ο κ. Κακουρής είπε πως «αν επικεντρωθούμε στην Κύπρο και μόνο, οι επενδύσεις πρέπει να επιτύχουν τον εθνικό στόχο που έχει τεθεί έως το 2030 σχετικά με την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο στόχος αυτός εκτιμάται σε 12,9 εκατ. ευρώ για τον τομέα των μεταφορών και σε 816 εκατ. ευρώ για όλους τους άλλους τομείς».

Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες

Η θετική πλευρά αυτών των μεγάλων επενδυτικών αναγκών είναι ότι προσφέρονται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας λειτουργεί ως καταλύτης για την ενεργειακή μετάβαση και οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν δράση, κατά τον κ. Κακουρή.

Το ποσοστό των επιχειρήσεων που προχωρούν σε επενδύσεις για να μετριάσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου των δραστηριοτήτων τους αυξάνεται σταθερά-επί του παρόντος διαμορφώνεται σε 56%-, την ώρα που ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί μία ακόμη αναπτυξιακή ευκαιρία για εκείνους που μπορούν να την αδράξουν.

Εκτίμησή του είναι, εξάλλου, ότι η οικονομική ανάπτυξη θα στηριχθεί ουσιαστικά από τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. Η Κύπρος θα λάβει επιχορηγήσεις και δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 1,1 δισ. ευρώ (ή 4% του ΑΕΠ του 2022) την περίοδο 2021-2026, υπενθύμισε.

Στήριξη ΕΤΕπ σε επενδύσεις ζωτικής σημασίας στην Κύπρο

«Η ΕΤΕπ είναι έτοιμη να στηρίξει τη μετάβαση, αξιοποιώντας τα ήδη πεπραγμένα», διεμήνυσε ταυτόχρονα ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας, κάνοντας λόγο για μια μακροχρόνια και επιτυχημένη σχέση του ιδρύματος με την Κύπρο.

Η χώρα μας έχει ωφεληθεί περισσότερο από κάθε άλλο μέτοχο της ΕΤΕπ, δεδομένων της ετήσιας χρηματοδοτικής δραστηριότητας της ΕΤΕπ, που υπολογίζεται σε 250 εκατ. ευρώ, και του ανοίγματός της, που ανέρχεται σε 14% του ετήσιου ΑΕΠ.

Το σωρευτικό ύψος των δανείων που έχει υπογράψει η ΕΤΕπ (από το 1981) διαμορφώνεται σε 5 δισ. ευρώ. Σχεδόν το 50% αυτών των δανείων υπογράφηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2013.

«Ο Όμιλος ΕΤΕπ είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να στηρίζει τις επενδύσεις στην Κύπρο στους τομείς της διαχείρισης λυμάτων, της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, της αποθήκευσης, του εκσυγχρονισμού του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και των επενδύσεων για τη στήριξη ερευνητικών ιδρυμάτων», ήταν το σαφές μήνυμά του κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας του στο Φόρουμ του ΑΚΕΛ.

Δειτε Επισης

Υποχώρησε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Αμετάβλητο το ΧΑΚ κατά το κλείσιμο την Πέμπτη
Υπεγράφη η συλλογική σύμβαση για διοικητικό προσωπικό του Ανοικτού Πανεπιστημίου
Αισιοδοξεί για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου-Πώς προχωρά η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση
Στο 2,2% ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο
Στην Κύπρο αποστολή της ΕΤΕπ με επικεφαλής τον Κυριάκο Κακουρή-Οι συμφωνίες δανείου που θα υπογραφούν
Εισαγωγή γραμματίων δημοσίου, 13 εβδομάδων και αξίας €25 εκ. στο ΧΑΚ
Το έργο του την επόμενη πενταετία και τι ζητά από τον Κώστα Καδή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ
Στα μέσα Οκτωβρίου προς ψήφιση τα νομοσχέδια για πάταξη αδήλωτης εργασίας