Χορηγία Κατηγορίας Εμπόριο

Συνεχείς διαβουλεύσεις για το χαλλούμι-Βλέπει συμφωνία στις επόμενες μέρες ο Ξενοφώντος

Υπολογίζει ότι στις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους για συμφωνία στο θέμα του χαλλουμιού, δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Γεωργίας, Πέτρος Ξενοφώντος, ο οποίος ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του.

Ο κ. Ξενοφώντος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το αίτημα στην ΕΕ για πενταετή επέκταση της μεταβατικής περιόδου θα εγκριθεί.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, και ερωτηθείς σχετικά με το θέμα του χαλλουμιού, ο κ. Ξενοφώντος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το Υπουργείο του είναι σε συνεχόμενη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους και είπε ότι υπολογίζει ότι στις επόμενες μέρες να έχουν μία σύσκεψη μαζί με όλους «έτσι ώστε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για την οποία φυσικά θα επανέλθουμε τον Γενάρη».

Ο Υπουργός σημείωσε ότι αναμένονται τον Ιανουάριο, δύο «σοβαρά ορόσημα», η εκδίκαση της προσφυγής ενός από τους μεγάλους παραγωγούς χαλλουμιού στην Κύπρο ενώπιον Ευρωπαϊκού δικαστηρίου και το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μαζί με άλλα Κράτη Μέλη για την επέκταση του κανονισμού ΠΟΠ για ακόμη μία πενταετία.

«Άρα έχουμε δύο σημαντικά οδόσημα και όπως έχουμε συμφωνήσει μαζί με όλους τους εμπλεκομένους, τον Γενάρη θα επανέλθουμε για να δούμε πως προχωρούμε με την υπόθεση του χαλλουμιού στην μεταβατική περίοδο», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι προνοείται στη νομοθεσία ότι κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου μπορεί να υπάρχει διαφοροποίηση σε ποσόστωση μεταξύ άλλων και γι’ αυτόν τον λόγο υπήρχε μέχρι πρότινος, η ποσόστωση 10% για τους ξερικούς μήνες και 25% τους υπόλοιπους μήνες. Πρόσφατα, σημείωσε, στις 20 Οκτωβρίου έχει αλλάξει και πάει στο 19% από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο.

Σε ερώτηση για τις δράσεις για αύξηση παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος, ο Υπουργός είπε ότι έχουν γίνει δυο σημαντικές δράσεις: Η πρώτη είναι η αύξηση της παραγωγικότητας των ζώων, «και φαίνεται ότι υπάρχουν μονάδες οι οποίες έχουν αυξήσει σημαντικά την παραγωγικότητα των ζώων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών», ενώ ταυτόχρονα έχουν εγκρίνει υπερδιπλάσιο αριθμό γεωργών και κτηνοτρόφων οι οποίοι θα ασχοληθούν με τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας.

«Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι σταδιακά η ποσότητα του αιγοπρόβειου γάλακτος θα αυξηθεί στην Κύπρο», ανέφερε.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Ξενοφώντος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το αίτημα στην ΕΕ για την επέκταση θα εγκριθεί.

Σε ερώτηση για τη σύγχυση όσον αφορά τις αρμοδιότητες για το θέμα χαλλουμιού μεταξύ των Υπουργείων Γεωργίας και Εμπορίου, ο κ. Ξενοφώντας ανέφερε ότι σταδιακά, όλες οι εξουσίες που αφορούν το χαλλούμι θα έρθουν στον Υπουργό Γεωργίας.

Νέοι κτηνοτρόφοι

Σε ερωτήσεις Βουλευτών ο Υπουργός σημείωσε ότι βρίσκονται στο στάδιο διαπραγμάτευσης με το Υπουργείο Οικονομικών και τον τραπεζικό τομέα για να εξευρεθεί ένα χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο θα βοηθήσει τους νέους κτηνοτρόφους και γεωργούς να χρησιμοποιούν την έγκριση από τον ΚΟΑΠ για να μην χρειάζεται οποιαδήποτε άλλη υποθήκη για να μπορέσουν να πάρουν χρήματα για να αναπτύξουν τις επενδύσεις τους.

Σύντομα, είπε, θα προκηρύξουν την Κάρτα του Αγρότη που θα συνδυαστεί με τις εταιρικές επιδοτήσεις και θα μπορεί να δίνει η τράπεζα κεφαλαίο κίνησης με κατάθεση της έγκρισης εκταρικής επιδότησης.

Δειτε Επισης

Χαιρετίζει για το «e-kalathi» το Υπ. Εμπορίου-«H ψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη»
Στα χέρια των καταναλωτών το e-kalathi με ομόφωνη ψήφιση από τη Βουλή-Τι προβλέπει ο νόμος
Αυξήσεις σε 41 προϊόντα/υπηρεσίες, άλμα 36% στην τιμή της πατάτας
Ανέβασε ταχύτητα η αγορά οχημάτων... Εκτοξεύθηκαν οι εγγραφές
Mallouppas & Papacostas: Η Baker Tilly ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας για απόκτηση έως και του 100%
Mall Gift Card: Το ιδανικό επιχειρηματικό δώρο από το Mall of Cyprus και το Mall of Engomi
Στη ζυγαριά της Βουλής το e-kalathi-Η ώρα της αλήθειας στην Ολομέλεια
Be Xmas! Game On: Στα CELIO αυτές τις γιορτές, παίζεις μεγάλο παιχνίδι
Defender Luxury Off-Road Experience από τον Όμιλο Πηλακούτα
VE Very Exclusive Accessories Ltd: Τρεις νέο-ανακαινισμένες μπουτίκ Swarovski στην Κύπρο