Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Συνέρχεται εν μέσω διαφωνιών το ΕΣΣ για μείωση «πέναλτι» πρόωρης συνταξιοδότησης

Συνέχεται στις 10:00 το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, το οποίο θα συζητήσει την πρόταση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννη Παναγιώτου για την ελάφρυνση της αναλογιστικής μείωσης του 12% σε όσους επιλέγουν να αφυπηρετήσουν πριν το 65ο έτος.

Η πρόταση είχε παρουσιαστεί στους κοινωνικούς εταίρους, στο πλαίσιο της συνεδρίας του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων στα τέλη Οκτωβρίου. Η πρόταση προνοεί την εξαίρεση της βασικής σύνταξης από τη μείωση του 12% για όσους εργαζόμενους συμπληρώνουν 40 έτη εισφορών και βασίστηκε στα συμπεράσματα της αναλογιστικής μελέτης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Ήδη η ΣΕΚ απέρριψε την πρόταση του Υπουργού Εργασίας, με τον Γιάννη Παναγιώτου να δηλώνει ότι το Υπουργείο είναι ανοικτό σε εισηγήσεις, νοουμένου ότι αυτές δεν θα αυξάνουν το κόστος, κατά συνέπεια δεν θα επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο Γιάννης Παναγιώτου είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ πως ενδεχόμενη απόρριψη της πρότασης που διαμορφώθηκε από την Κυβέρνηση, σημαίνει ότι περίπου 10.000 συνταξιούχοι, που θα επωφελούνταν από την πρόταση, θα χάσουν τη δυνατότητα άμεσης αύξησης της σύνταξης τους κατά περίπου €800 ευρώ ετησίως για τον καθένα.

Εξάλλου, ο Υπουργός Εργασίας είχε τονίσει πως ενδεχόμενη μετάθεση της συζήτησης, στο πλαίσιο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, «θα διατηρήσει την υφιστάμενη κατάσταση χωρίς οποιαδήποτε αλλαγή για κανέναν συνταξιούχο», κάτι που, όπως είπε, «δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες των επηρεαζόμενων συνταξιούχων».

Δηλαδή, όπως εξήγησε, «8.614 συνταξιούχοι που από το 2012 μέχρι το 2022 έχουν υποστεί αναλογιστική μείωση και ακόμη 900 περίπου νέοι συνταξιούχοι του 2023, που αποτελούν το 25% του συνόλου όσων μέχρι σήμερα επηρεάστηκαν από την αναλογιστική μείωση, θα χάσουν την ευκαιρία για αύξηση των εισοδημάτων τους».

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Επιβεβαιώνεται η πορεία προόδου-Οι οίκοι αξιολόγησης αναγνωρίζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό
Ο Κεραυνός για την αναβάθμιση-«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία με υπεύθυνο τρόπο»
Θετικά μαντάτα από Fitch με αναβάθμιση της προοπτικής της κυπριακής οικονομίας σε θετική
Πιάνουμε τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις μας από το Ταμείο Ανάκαμψης-«Το προσεγγίζω ως ένα μνημόνιο»
Πράσινο Βουλής σε συμπληρωματικές πιστώσεις άνω των €390 εκατ. στον προϋπολογισμό
Κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα στο ΧΑΚ
Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011 η ανεργία στην Κύπρο-Υποχώρησε στο 5,8%
Νόμιμος ο διορισμός της Λουκίας Χριστοδούλου ως προέδρου της ΕΠΑ για 2η θητεία
Οι τρεις πιο σοβαροί κίνδυνοι για την οικονομία... Έρευνα του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας
Εξουσιοδότηση μελών στις συντεχνίες για πιθανές κινητοποιήσεις στην ΑΗΚ