Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Πέρασε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του ΧΑΚ-Ανάγκη ολοκλήρωσης των εργασιών για ιδιωτικοποίηση

Την ανάγκη ολοκλήρωσης των εργασιών για ιδιωτικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, με αφορμή έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού του ΧΑΚ από την Ολομέλεια της Βουλής.

Η κ. Ερωτοκρίτου υπενθύμισε ότι αναμένεται η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης ώστε να πάρει το ΧΑΚ μια πιο σύγχρονη μορφή για να ανταπεξέλθει στα σημερινά οικονομικά δεδομένα. Σημείωσε ότι αυτό έχει εξαγγελθεί εδώ και αρκετά χρόνια και ακόμα αναμένεται το σχετικό νομοσχέδιο.

Από την Ολομέλεια εγκρίθηκε με 41 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 3 αποχές η πληρωμή από το ταμείο του ΧΑΚ συμπληρωματικών πιστώσεων, ύψους €242.397, για την κάλυψη αυξημένων δαπανών για σκοπούς για τους οποίους η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2023 είναι ανεπαρκής.

Ειδικότερα, οι αυξημένες δαπάνες αφορούν τη δημιουργία πέντε νέων θέσεων και αντίστοιχες πρόσθετες πιστώσεις που αφορούν τη μισθοδοσία και το αυξημένο ποσό τιμάριθμου που απαιτείται από την 1η Ιουνίου 2023 ύψους €99.704.

Επίσης αφορούν την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του συστήματος υποβολής ανακοινώσεων από εισηγμένες εταιρείες/συντελεστές της αγοράς (Μηχανισμός Κεντρικής Αποθήκευσης) εντός του 2023 ύψους €27.623.

Περιλαμβάνεται ακόμη η αγορά υπηρεσιών πληροφορικής για τη συντήρηση και την περαιτέρω ανάπτυξη/τροποποίηση υφιστάμενων λογισμικών συστημάτων του οργανισμού ύψους €60.000.

Επίσης προβλέπεται η συμμετοχή του ΧΑΚ στην Κοινοπραξία «Consolidated Tape Joint Venture» (CTJV), υπό μορφή ξεχωριστής εταιρικής οντότητας, στην οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν είκοσι έξι ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με συντονιστή την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χρηματιστηρίων ύψους €55.070.

Δειτε Επισης

«Γνωμάτευση» καταπέλτης από ΠΣΔ για ενιαία εποπτική αρχή-«Ενέργεια υπονόμευσης του κράτους δικαίου»
Άμεσο τερματισμό συντάξεων σε νυν αξιωματούχους συστήνει στο Γενικό Λογιστήριο η Ελεγκτική Υπηρεσία
Αποδυνάμωση καταναλωτικής εμπιστοσύνης και χειροτέρευση του επιχειρηματικού κλίματος
Παίρνει σάρκα και οστά η ενιαία εποπτική αρχή-Η σύνθεση, πώς θα λειτουργεί και ο ρόλος της Κεφαλαιαγοράς
Μ. Ταννούσης: Το επενδυτικό τοπίο της Κύπρου και η σημασία των συναντήσεων με τους ξένους επενδυτές
Με αμελητέες απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
ΟΗΟ–ΣΕΚ: Ανάγκη διαχείρισης του μεγάλου ποσού για νέο συνταξιοδοτικό
Απαλλαγή φορολόγησης εφάπαξ και για κατηγορίες συμβασιούχων που εκκρεμούν
Επ. Οικονομικών: Καθολικά αποδεκτός για μέλος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου ο Μάριος Ζαχαριάδης
Αναγνωρίζουν πρόβλημα και ψάχνουν την κατάλληλη φόρμουλα για τις αποσπάσεις στο δημόσιο