Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Soft Skills Bootcamp: Το πρώτο Bootcamp για ανάπτυξη δεξιοτήτων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρώτο «Soft Skills Bootcamp» στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ένα Πρόγραμμα σχεδιασμένο από το Κέντρο Σταδιοδρομίας του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με το Europe Direct Λευκωσίας - Πανεπιστημίου Κύπρου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων 2023*. Σε μια κατάμεστη αίθουσα, 250 φοιτητές/τριες, απόφοιτοι και επαγγελματίες, παρακολούθησαν με ενθουσιασμό ομιλίες, συζητήσεις και εργαστήρια για το πώς διαμορφώνεται το μέλλον, για την τεχνητή νοημοσύνη και τις κρίσιμες δεξιότητες της νέας εποχής, όπως η ηγεσία, η κριτική και αναλυτική σκέψη και η επικοινωνία.

softskillsboot2

Ο γνωστός Futurist, Δημήτρης Δημητριάδης, ειδικός στον σχεδιασμό των εταιρειών «του αύριο» και αφοσιωμένος στην «εξερεύνηση» του μέλλοντος, με μια εναλλακτική ομιλία, με τίτλο «Future Forward: Η αβεβαιότητα είναι η μόνη βεβαιότητα!», παρουσίασε τα πιθανά μέλλοντα και πώς οι εκθετικές τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain και η εικονική πραγματικότητα, συναντώνται και διαμορφώνουν τον κόσμο μας, προτρέποντάς μας να αγκαλιάσουμε την αβεβαιότητα ως απαραίτητη συνθήκη προόδου.

Για το πώς διαμορφώνεται το μέλλον, τις προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές συζήτησαν με το κοινό οι τρεις Κύπριοι Ευρωβουλευτές, Κώστας Μαυρίδης, Δημήτρης Παπαδάκης και Λουκάς Φουρλάς. Υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου Ευάγγελου Αγαπίου, έγινε συζήτηση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, το μέλλον της εργασίας και τις δεξιότητες, τις οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις, την κλιματική κρίση και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, καθώς και για την σημασία προάσπισης της ψυχικής υγείας των νέων. Τονίστηκε δε, η ανάγκη συμμετοχής των νέων στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα και η ενεργή εμπλοκή τους στη διαμόρφωση πιο δημοκρατικών και δίκαιων κοινωνιών.

softskillsboot5

Στη συνέχεια, ακολούθησαν τρία εργαστήρια που εστίασαν στην ανάπτυξη κρίσιμων δεξιοτήτων, με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών κατάρτισης και πρακτικών διαδραστικών εφαρμογών. Ο Δημήτρης Δημητριάδης, στο εργαστήριο με θέμα «Πλοηγώντας στο Μέλλον της Εργασίας: Ανθρώπινες Δεξιότητες στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης», βοήθησε το κοινό να κατανοήσει πώς η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει το μέλλον της εργασίας και πώς οι ανθρώπινες δεξιότητες, όπως η ενσυναίσθηση, η δημιουργικότητα και η κριτική σκέψη, μπορούν να συμπληρώσουν τις τεχνολογικές δυνατότητες δημιουργώντας ένα πιο ισχυρό, ανθεκτικό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό.

softskillsboot

Ο Μάριος Αβρααμίδης, Καθηγητής Γνωστικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο εργαστήριο με θέμα «Μήπως κάνεις λάθος;», προβλημάτισε το κοινό σε μια προσπάθεια να το βοηθήσει να αναπτύξει την κριτική του σκέψη και να ανακαλύψει εάν η επιτυχία είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς, εάν αξίζει να μην τα παρατάμε ποτέ και εάν τελικά σκεφτόμαστε σωστά ή όχι.

softskillsboot6

Η Αλεξία Παναγιώτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο εργαστήριο με θέμα «Το Παράδοξο της Ταπεινής Ηγεσίας», επεδίωξε να αναδείξει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο/η ηγέτης/τιδα της νέας εποχής για να ασκεί αποτελεσματική ηγεσία, και να συνδέσει την ταπεινή ηγεσία με την αναζήτηση καλύτερων λύσεων και εν τέλει την πιο καλή πλοήγηση του αγνώστου.

softskillsboot3

Την εκδήλωση χαιρέτησε η κα Ανδρούλα Βασιλείου, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου και πρώην Ευρωπαία Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, η οποία τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης ψηφιακών, πράσινων και ήπιων δεξιοτήτων για τη διασφάλιση ποιοτικών θέσεων εργασίας στην Κύπρο και στην Ευρώπη. Καλωσόρισμα απηύθυνε επίσης η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγήτρια Ελένη-Τατιανή Συνοδινού, υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιήθηκε το Soft Skills Bootcamp, τονίζοντας τη δέσμευση του Πανεπιστημίου Κύπρου για την ενδυνάμωση των νέων και την αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων τους για προσωπική και επαγγελματική επιτυχία.

*Η Ευρωπαϊκή Ένωση όρισε το 2023 ως Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού και στη γεφύρωση του χάσματος δεξιοτήτων, επενδύοντας στην επαγγελματική κατάρτιση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού. Το Soft Skills Bootcamp αποτελεί μια πρωτοβουλία ενδυνάμωσης των νέων και προετοιμασίας τους για αυτή τη νέα εποχή.

Δειτε Επισης

Αυτή η νέα ηγεσία του ιατρικού κόσμου-Συνεχίζει στην προεδρία του ΠΙΣ ο Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου
Στο Ολυμπιακό Μέγαρο το εναρκτήριο λάκτισμα για την Toyota Kύπρου
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Αγγλικής Σχολής-Πρόεδρος η Ιωάννα Δημητρίου
Κοτ-Κοτ: Πρωτοποριακή λύση κυκλικής οικονομίας για επίλυση της κρίσης διαχείρισης απορριμμάτων
ΟΠΑΠ Κύπρου: Αρχίζει και το 2024 με βήματα στην υγεία υιοθετώντας ξανά δύο δωμάτια της Αροδαφνούσας
Νέα συνεργασία Πανεπιστημίου Λεμεσού με AMMITEC στον ναυτιλιακό κλάδο
Εξετάζοντας τη σημασία του βιώσιμου μάρκετινγκ για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ)
Women Leaders’s Forum: Πώς να αγνοήσετε τα εμπόδια
Κενές θέσεις εργασίας στο Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΙΔΕΠ) Διά Βίου Μάθησης
Υποτροφίες για μεταπτυχιακά από την Eni Cyprus Limited