Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Επιμένει σε οικονομική ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης

Το θέμα της οικονομικής ανεξαρτησίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας επανέφερε την Παρασκευή ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, στην οποία παρουσιάστηκε ο Προϋπολογισμός της Υπηρεσίας για το 2024.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Μιχαηλίδης απηύθυνε έκκληση όπως επαναφερθεί το θέμα της οικονομικής ανεξαρτησίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σημειώνοντας ότι για αυτό έχει ρόλο και η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σημείωσε ότι δεν υπάρχει άλλη υπηρεσία του κράτους για την οποία υπήρξε προενταξιακή δέσμευση της Δημοκρατίας ότι θα διασφαλίσει την οικονομική της ανεξαρτησία, προσθέτοντας ότι υπήρχε και ρητή αναφορά στο μνημόνιο της τρόικας ότι αυτή θα διασφαλιστεί.

Επίσης, ο κ. Μιχαηλίδης ζήτησε από την Επιτροπή, στο πλαίσιο της πάγιας κοινοβουλευτικής πρακτικής σταυρώματος των κονδυλίων, όπως είναι για παράδειγμα τα κονδύλια για συμβουλευτικές υπηρεσίες, που περιλαμβάνονται και στον προϋπολογισμό της Εκλεκτικής Υπηρεσίας, να μπει μια σημείωση όπως η αποδέσμευση να γίνεται με κατάθεση αιτήματος απευθείας στην Επιτροπή Οικονομικών και όχι μέσω του Υπουργείου Οικονομικών. 

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, απάντησε ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετική διαδικασία για την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέφερε ότι είναι η βασική αρχή πάταξης της διαφθοράς η ενίσχυση των εποπτικών αρχών, επισημαίνοντας ότι η Βουλή δεν επιδεικνύει πολιτική βούληση για το πράξει. Πρόσθεσε ότι η οικονομική αυτονομία της Βουλής επετεύχθη και έμεινε σε εκκρεμότητα το θέμα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Εισηγήθηκε όπως η Επιτροπή Οικονομικών μην δεσμεύσει οποιαδήποτε κονδύλια της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, προκειμένου να μην υπάρχει η διαδικασία μέσω του Υπουργείου Οικονομικών. Πρόσθεσε ότι σε αντίθετη περίπτωση η ίδια θα καταθέσει τροπολογία μέσω της οποίας δεν θα ζητείται η δέσμευση των κονδυλίων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ως θέση αρχής.

Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε επίσης, ότι σήμερα υπήρχαν καταγγελίες ότι σταματήσαν δύο έρευνες λόγω του ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας αρνήθηκε να δώσει στοιχεία και ρώτησε εάν θα μπορούσε να κρατηθεί το απόρρητο, ώστε να μην υπάρξει οποιαδήποτε διαρροή, που να φέρει σε κίνδυνο ή να δικαιώσει τις ανησυχίες του Αρχηγού της Αστυνομίας, με τον κ. Μιχαηλίδη να απαντά ότι το θέμα προέκυψε όταν η Ελεγκτική Υπηρεσία αποφάσισε να διενεργήσει έλεγχο για τα θέματα της αδυναμίας του κράτους να εισπράξει εξώδικα πρόστιμα και τον έλεγχο που ήθελε να κάνει η Υπηρεσία, με την Αστυνομία να αναφέρει ότι «θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να έχετε αυτή την πληροφόρηση και είναι εντάξει εάν σας πούμε ότι συνολικά 10000 τροχαία δεν εισπράχθηκαν κτλ.».

Η δεύτερη υπόθεση, όπως εξήγησε ο κ. Μιχαηλίδης, αφορά υπόθεση όπλων (πιστόλια) που είναι χρεωμένα σε ιδιώτες, αλλά ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, με την Αστυνομία να απαντά ότι για λόγους δημοσίας τάξης και ασφάλειας δεν πρέπει η Ελεγκτική Υπηρεσία να έχει αυτή την πρόσβαση. Ο ίδιος δήλωσε ότι για την εν λόγω υπόθεση έχει ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δειτε Επισης

ΣΑΗ: Η ΚΔ ενεργεί κατά της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού και του ιδιωτικού τομέα
Καταθετικά προϊόντα ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου)
Πέντε ξεχωριστά εστιατόρια σε πύργους (photos)
Το InBusinessNews στο Re:Invent της AWS-Συμμαχίες τιτάνων με επίκεντρο το Al
Κρις Θεοφιλίδης: Η αναπτυξιακή πορεία της Celestyal και οι προοπτικές του τομέα της κρουαζιέρας
Γιώργος Γεωργίου: Ο AMCHAM, οι αμερικανικές επενδύσεις, η βίζα και οι απευθείας πτήσεις με ΗΠΑ
Τζούλι Φίσερ: Ελκυστική αγορά για αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας η Κύπρος-Τι διαβεβαίωσε τον Χριστοδουλίδη
Μηδενική ανοχή σε πρακτικές που εκθέτουν την Κύπρο και δράσεις αποκατάστασης της φήμης της χώρας
Ο όμιλος Υπεραγορών MAS φέρνει στους μικρούς αγωνιστές τη χαρά, με χρώματα αγάπης
Η Harman Kardon παρουσίασε στο κοινό των Αρχιτεκτονικών Βραβείων τα νέα της ηχεία