Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Πόσο κατέβασε τις τιμές των καυσιμών ο μειωμένος φόρος κατανάλωσης

Η χθεσινή απόφαση της Βουλής για μείωση των συντελεστών ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, αποτυπώθηκε σήμερα στις τιμές των καυσίμων όπως δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, Ενέργειας και Βιομηχανίας, Κωνσταντίνος Καραγιώργης.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ, να δώσει στοιχεία αναφορικά με τη μείωση στα καύσιμα κίνησης κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα εφαρμογής του Νόμου, ο κ. Καραγιώργης είπε πως πραγματικά η μείωση, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο είναι γεγονός.

Χθες, όπως είπε, ο μέσος όρος της τιμής πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης 95 μειώθηκε κατά 9 σεντ το λίτρο, καθώς βρισκόταν στο 1 ευρώ και 55 σεντ και σήμερα είναι στο 1 ευρώ και 46 σεντ.

Επίσης, το πετρέλαιο κίνησης μειώθηκε κατά μέσο όρο 8 σεντ το λίτρο και από €1,70 που βρισκόταν χθες σήμερα πωλείται στο €1,62.

Πρόσθεσε πως σήμερα η χαμηλότερη τιμή στα Πρατήρια της Αμόλυβδης Βενζίνης 95 είναι  1,39 ευρώ το λίτρο και η ψηλότερη 1,54 ευρώ ενώ στο πετρέλαιο κίνησης η χαμηλότερη βρίσκεται σήμερα στο 1,57 ευρώ το λίτρο και η ψηλότερο 1,71 ευρώ. Δηλαδή, η διακύμανση της τιμής στη βενζίνη είναι 15 σεντ και του πετρελαίου 14 σεντ ανάμεσα στα διάφορα Πρατήρια της Κύπρου.

Ο κ. Καραγιώργης ανέφερε στη συνέχεια πως «υπάρχει άλλο ένα θετικό και ενθαρρυντικό για τους καταναλωτές στοιχείο, είναι οι ενδείξεις που έχει η Υπηρεσία του Υπουργείου πως οι τιμές των Platts, δηλαδή οι τιμές που πωλούν τα Διυλιστήρια, είναι πτωτικές».

Αυτό, σημείωσε, «ενδέχεται να αποτυπωθεί το επόμενο διάστημα με κάποια περαιτέρω μικρή πτώση των τιμών των καυσίμων».

Ο κ. Καραγιώργης είπε πως σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022, όταν μειώθηκε ο φόρος κατανάλωσης και εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία οι τιμές είχαν εκτοξευθεί, σήμερα οι τιμές είναι πιο κάτω. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πτωτική πορεία στις τιμές των Platts με βάση τις ενδείξεις που υπάρχουν, πρόσθεσε.

Να σημειωθεί πως χθες η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα νόμο για μείωση των συντελεστών ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Συγκεκριμένα, οι ρυθμίσεις που αφορούν τα καύσιμα κίνησης θα ισχύουν από 3 Νοεμβρίου 2023 μέχρι 3 Μαρτίου 2024 και για το πετρέλαιο θέρμανσης από 15 Νοεμβρίου 2023 μέχρι την 31η Μαρτίου 2024.

Το επιπρόσθετο δημοσιονομικό κόστος από την εφαρμογή αυτού του μέτρου ανέρχεται στα €25,6 εκ.

Δειτε Επισης

Πέρασε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του ΧΑΚ-Ανάγκη ολοκλήρωσης των εργασιών για ιδιωτικοποίηση
Άνοιξε τον δρόμο για προσέλκυση ταλέντων η Βουλή-Αλλάζει το πλαίσιο για τις πολιτογραφήσεις
Με ημερήσια κέρδη και μηνιαία άνοδο έκλεισε το ΧΑΚ
Άνοδος δείκτη κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες το τρίτο τρίμηνο 2023
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τους χαμηλόμισθους του δημοσίου-Το μοναδικό θέμα διαφωνίας
Πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης 3,1% του ΑΕΠ στο δεκάμηνο 2023
Αυξάνεται το επίδομα ενοικίου για εκτοπισθέντες και παθόντες
Πότε καταβάλλονται μισθός, σύνταξη και 13ος στους δημοσίους υπαλλήλους
Τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό - Ανακοινώθηκε η δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου
Γιώργος Γεωργίου: Ο AMCHAM, οι αμερικανικές επενδύσεις, η βίζα και οι απευθείας πτήσεις με ΗΠΑ